måndag 31 januari 2022

Wolf Hall av Hilary Mantel

 

Originaltitel: Wolf Hall
Sidor: 647 (Inbunden)
Serie: Wolf Hall (del 1)
"England, 1530-tal, landet är en hårsmån från katastrof. Henrik den VIII vill få påven att annullera äktenskapet med Katarina för att istället äkta Anne Boleyn och få den son som kan säkra tronen åt släkten Tudor. Thomas Cromwell blir mannen som ska ordna saken. Till varje pris.

Hilary Mantels porträtt av Cromwell, sonen till en smed som blev kungens närmaste man, är en studie i makt, kärlek och politik som säger lika mycket om vår egen tid som om Tudors England."

Phew, det här har varit en riktig tegelsten att ta sig igenom. Jag hade tur att få sällskap i läsningen av I regnet och Littermentärt. Vi delade upp boken i fyra delar och pratade om vad vi läst varje söndag. Det gav mig en extra push att plocka upp den!

Jag har lite delade känslor angående den här läsupplevelsen. Det är en bra bok och varje gång jag suttit med den har det gått bra att läsa. Men det är ingen bok jag längtat efter. Jag har inte känt ett sug efter att ta upp den. 

Det känns som jag fått en historielektion varje vecka, som tur är gillar jag historia. Boken känns otroligt välarbetad och det märks att författaren verkligen brinner för tiden hon skriver om. Jag får erkänna att jag ofta är förvirrad över alla karaktärer, speciellt när alla män heter Thomas. Okej inte alla, men många. Till slut känner jag att det får vara nog att hålla koll på några av de som befinner sig i berättelsens mitt. Kungen, drottningen, Anne, Cromwell och hans familj.

Jag skulle kunna ge mig på del två ganska snart, eftersom den är mycket tunnare. Del tre däremot skrämmer mig så det dröjer nog ett tag innan den blir läst. 

torsdag 27 januari 2022

56 Days av Catherine Ryan Howard

 

Originaltitel: 56 Days
Sidor: 432 (Inbunden)
"56 DAYS AGO: Ciara and Oliver meet in a supermarket queue in Dublin and start dating the same week COVID-19 reaches Irish shores. 35 DAYS AGO: When lockdown threatens to keep them apart, Oliver suggests they move in together. Ciara sees a unique opportunity for a relationship to flourish without the scrutiny of family and friends. Oliver sees a chance to hide who - and what - he really is. TODAY: Detectives arrive at Oliver's apartment to discover a decomposing body inside. Can they determine what really happened, or has lockdown created an opportunity for someone to commit the perfect crime?"

56 Days är en riktig bladvändare! Jag fick upp intresset för den när en av mina favoritpoddar, Currently Reading, pratade väldigt gott om den. Så dök den upp som en julklapp och jag är glad att jag lyckades få med den direkt i januaris tbr-hög. 

Boken utspelar sig på Irland i början av den pågående pandemin. Vi får följa Ciara och Oliver som börjar dejta precis innan lockdown. För att kunna fortsätta utforska det här nya förhållandet bestämmer de sig för att bo tillsammans i Olivers lägenhet några veckor. 56 dagar senare hittas en död kropp i lägenheten.

Som läsare får man följa flera olika tidslinjer sett ur både Olivers och Ciaras perspektiv. Det hade kunnat bli förvirrande men jag tycker författaren sköter det riktigt bra. Det ger boken ett extra lager när man vara med om situationer sett ur bådas ögon.

Sakta men säkert nystas alla frågor upp och det blir många svängar som jag inte är beredd på. Författaren är skicklig på att leda mig i handen längs en väg bara för att sedan låta mig upptäcka att hon lett mig på villovägar. Jag älskar det!

Efter den här boken är jag väldigt sugen på att läsa mer av Catherine Ryan Howard, fortsätter det så här bra kan jag ha hittat en ny favorit.

onsdag 26 januari 2022

Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite

 

Originaltitel: My Sister, the Serial Killer
Längd: 5 h 20 min
Uppläsare: Emma Peters
"Med Femi blir det tre. Tredje gången räknas man som en seriemördare.

När Korede hastigt måste lämna sin framdukade middag efter ett uppskakande telefonsamtal från sin syster, Ayoola, vet hon vad som väntas av henne: blekmedel, gummihandskar och nerver av stål. För tredje gången har Ayoola gjort sig av med en pojkvän under parollen "självförsvar", och för tredje gången måste Korede städa upp röran efter sin dödsbringande lillasyster. 
Korede vet att hon borde gå till polisen, inte minst för att bevara resten av Nigerias manliga befolkning, men hon älskar sin syster och blod är tjockare än vatten... Åtminstone fram till den dag då Ayoola börjar dejta en läkare på det sjukhus där Korede arbetar som sjuksyster. Och inte vilken läkare som helst, utan den man Korede varit kär i ända sedan de först träffades. Hon är inte villig att låta honom möta döden genom en kniv i ryggen men att rädda honom skulle innebära att hon måste offra sin syster."

Min syster, seriemördaren är en bok jag varit väldigt nyfiken på sedan den kom ut. Det har bara inte blivit av att jag skaffat den. Men så såg jag att den fanns som ljudbok, en väldigt kort sådan dessutom, och då var problemet löst!

Det är en intressant berättelse om två systrar. Den yngre, Ayoola, har en dålig vana att ha ihjäl sina pojkvänner (i självförsvar hävdar hon) och den äldre, Korede, är alltid där och städar upp efter henne. Det är otroligt svårt att tycka om Ayoola, hon känns väldigt bortskämd, självupptagen och känslokall. Korede är lättare att känna med även om jag inte förstår alla val hon gör.

Nutidsberättelsen blandas med tillbakablickar på systrarnas barndom och man förstår att de inte haft det så lätt när deras pappa levde. Kanske är det från honom Ayoola ärvt sin känslokyla? Det är spännande att se hur relationen mellan systrarna pendlar fram och tillbaka under berättelsen. Vissa stunder glimmar det till med hur mycket de älskar varandra och ibland märker man hur less Korede är på sin lillasyster.

Jag tyckte verkligen om den och hoppas på att få läsa mer från författaren framöver!

tisdag 25 januari 2022

Tisdagstrion - Frukt eller bär

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är frukt eller bär. Jag blandar lite med böcker som har det i titeln och de som har passande omslag!


Smultrontjuven av Joanne Harris passar både med titel och omslag! Jag har inte läst den ännu men den väntar i hyllan.


Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer. Första boken i Twilight-serien. Jag tyckte verkligen om den när jag läste den för många år sedan, tvivlar starkt på att den skulle hålla vid en omläsning.


En doft av apelsin av Joanne Harris. En till bok av Harris! Den här har jag läst och gillat.

måndag 24 januari 2022

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

 

Originaltitel: The Art of Hearing Heartbeats
Sidor: 332 (Inbunden)
"Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund. 
En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma. 
Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt."

Konsten att höra hjärtslag är en bok som var otroligt populär för några år sedan. Alla läste den och älskade den. Jag blev lite avig mot den just på grund av den otroligt hypen och plockade aldrig upp den. Men så fick jag låna den av Rebecka och då var det bara att läsa! 

Och jag får erkänna, den är faktiskt bra. Det är en fin och lite annorlunda kärlekshistoria som dottern till en försvunnen man får höra när hon försöker hitta sin pappa. Vi reser från New York till en liten by i Burma och miljön målas upp riktigt levande. Jag kan se byn framför mig och går på vägarna bredvid Tin Win.

Även om pappans beslut att bara överge sin familj och försvinna känns lite sådär så är det till stor del en vacker berättelse som berörde under läsningen. 

Jag kan mycket väl tänka mig att läsa vidare i den här Burma-serien i framtiden. Det blev en positiv överraskning, jag trodde inte att jag skulle fastna för den så mycket.

torsdag 20 januari 2022

De förlorade barnen: Ett arkiv av Valeria Luiselli

 

Originaltitel: Lost Children Archive
Sidor: 449 (Inbunden)
"Ett New York-par med sina två barn reser med bil i USA, på väg mot Arizona för att besöka de Apacheområden som Geronimo en gång styrde. I bilen leker den femåriga dottern och tioåriga sonen lekar och sjunger sånger, men utifrån samtalen i framsätet börjar de inse att deras föräldrar håller på att separera.

Samtidigt rapporterar radion om tusentals barn som försöker korsa gränsen till USA från Mexiko men som omhändertas och isoleras i fängelseliknande förhållanden, eller försvinner och dör i öknen.

Barnen försvinner, såväl historiskt i folkmordet på ursprungsamerikaner och i den ström av flyktingar som offrar allt för att ta sig från Centralamerika till USA, som i den privata sfären och familjen. Romanen är ett pussel av dessa glömda barn och historier som frågar sig hur vi bevarar våra minnen, såväl personliga som politiska, samtidigt som den iakttar ett djupt splittrat samhälle."

De förlorade barnen är en väldigt allvarsam bok. I centrum har vi en familj på fyra, där de vuxna börjar inse att deras framtid kanske inte är tillsammans. De jagar olika drömmar; kvinnan vill dokumentera situationen med alla barn som försöker ta sig över gränsen från Mexiko till USA. Mannen vill berätta om en grupp ur ursprungsbefolkningen som leddes av Geronimo. 

Alla de historierna delar sidor i den här berättelsen. Flyktingbarnen, ursprungsbefolkningen och den lilla familjen som snart är över. Allt vävs ihop, dåtid och nutid. En del av boken är från kvinnans perspektiv, den upplever jag som lite distanserad. Det är som att hon befinner sig på avstånd från allt, även det hon verkligen bryr sig om. Sedan får den unga sonen, tio år, ta plats. Hans del av boken var den jag verkligen fastnade för. 

Exakt varför kan jag inte säga, då avslöjar jag för mycket. Men jag tyckte om hans allvar samtidigt som han på många sätt är naiv och tar ogenomtänkta beslut på grund av det.
Allra sista meningen i berättelsen är dessutom ett av de vackraste avslut jag läst. Där började nästan tårarna att rinna.

Det är en bok som kommer sjunka in mer och mer ju längre tid som går känner jag. Jag tyckte verkligen om den.

onsdag 19 januari 2022

Cujo av Stephen King

 

Originaltitel: Cujo
Sidor: 342 (Pocket)
"Cujo, en sanktbernhardshund på nästan hundra kilo, är den bästa vän Brett Chamber, tio år gammal, någonsin har haft. En dag jagar Cujo ner en kanin i en håla i marken. I denna håla bor det rabiessmittade fladdermöss. Vad som sedan sker med Cujo och de stackare som råkar komma i hans närhet avslöjas i Stephen Kings hittills mest spännande rysarroman."

För länge, länge sedan såg jag filmatiseringen av Cujo. Jag kan inte påstå att jag minns mycket, bara att en mamma och son var fast i en bil med en galen hund utanför. Kanske borde jag se om den? Om jag klarar av det. 

Nu är boken läst i alla fall! Det var intressant att plocka upp en av Kings äldre böcker. Den här gavs ut 1981. Det är en berättelse som går lite upp och ner. Vissa delar är hur spännande och nervslitande som helst. Andra är ganska tråkiga. 

Medan mamman och sonen kämpar för överlevnad är pappan iväg på affärsresa och jag måste säga att delarna från hans resa inte intresserade mig alls. Jag brydde mig verkligen inte om hur hans reklambyrå skulle ro iland sitt uppdrag. Jag ville tillbaka till den lilla staden där Cujo sakta blev sämre och sämre och till slut tappade allt förstånd. 

Samtidigt som tanken på en aggressiv sanktbernhardshund är riktigt skrämmande kan jag inte låta bli att tycka synd om Cujo som sakta försvinner in i en sorts galenskap när sjukdomen tar över mer och mer. Trots de långsamma delarna tyckte jag ändå om läsupplevelsen och slutet överraskade mig på riktigt. Jag får återkomma med åsikter om filmen om jag vågar se om den!

tisdag 18 januari 2022

Tisdagstrion - Mamma, pappa, barn

 

I veckans tisdagstrio hos Ugglan & Boken är temat mamma, pappa, barn. Så jag har samlat tre böcker som på något vis berör det. 


En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson. Det här var den absolut första boken jag tänkte på. I den får man läsa ur tre olika perspektiv, pappans, mammans och dotterns. Det handlar om ett mord som dottern blir anklagad för.


Testamente av Nina Wähä. Det här handlar om en stor familj. En stor, trasig familj. Det är en mörk och obehaglig berättelse.


Lite död runt ögonen av David Ärlemalm. I den här boken har mamman dött och lämnat en pappa som försöker hantera vardagen för sig själv och sin unga dotter.

måndag 17 januari 2022

Flickorna av Emma Cline

 

Originaltitel: The Girls
Längd: 11 h 10 min
Uppläsare: My Holmsten
"»Det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.«

Så börjar Evie Boyds berättelse om den sommar i Kalifornien 1969 som förändrade allt.

I början av sommaren är hon fjorton år, uttråkad och otålig. Snart måste väl allting börja? Pappan har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tyst förtvivlan präglar hemmet.

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria. När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin "storfamilj", unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först när hon är för långt in för att kunna backa förstår hon att det som håller på att hända är någonting fruktansvärt, något som kommer att sluta med död."

Flickorna var verkligen överallt när den kom ut för några år sedan. Den hyllades till skyarna och jag blev nyfiken när jag hörde att den skulle vara lite baserad på Charles Manson, hans anhängare och morden de begick. 

För det första tycker jag att My Holmsten gör ett fantastiskt jobb med uppläsningen. Jag fångas av hennes röst och hon gör att berättelsens drömska känsla får liv. Jag kan nästan se den heta sommarluften dallra framför mig när hon berättar om Evie och flickorna, om de varma sommardagarna på ranchen. 

Jag funderar på om jag hade fastnat för boken lika mycket om jag bara läste den. Det känns nästan som den hade kunnat bli lite långsam i fysisk form, lite tråkig. Men jag vet inte, det är bara en känsla jag får. 

Jag är inte lika knockad som många andra verkar ha blivit, men jag tycker inte heller det är en dålig bok. Den är bra, jag är intresserad hela tiden och vill veta mer. Det är både fascinerande och skrämmande hur en enda man kan dra till sig så många människor och få dem att göra som han vill. 

torsdag 13 januari 2022

Syndoffer av Jeanette Bergenstav

 

Originaltitel: Syndoffer
Sidor: 450 (Inbunden)
Serie: Jennifer Sundin (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Ingen har hört något. Ingen har sett något. Ändå har två personer blivit brutalt mördade i Torshammarskolans nyrenoverade bildsal. Utsänd av lokaltidningen råkar frilansjournalisten Jennifer Sundin kliva rakt in på brottsplatsen. Innan hon larmar tar hon närgångna bilder av de sargade kropparna.

Snart inträffar ytterligare ett mord i ett stillsamt radhusområde i närheten. Finns det ett samband? Handlar det om ett våldsamt svartsjukedrama eller uppgörelser i den undre världen?

Fallen väcker den gamla kriminalreportern inom Jennifer. De innebär också en chans att tjäna snabba pengar och att slippa tänka på sitt havererade privatliv. Hon är nyligen stelopererad och äter mer smärtstillande än hon borde. Hennes man har träffat en annan och lagt beslag på huset. Jennifer tvingas fly till sin pappas gamla båt vid Drömmarnas kaj, i Göteborg. Medan hon blir allt djupare indragen i mordgåtan kämpar hon för att vinna tillbaka sitt hem och sin älskade dotter."

Syndoffer är den första delen i en planerad serie om kriminalreportern Jennifer Sundin. Hon kliver rakt in i ett mordfall, bokstavligt talat, och vi får följa henne när hon rapporterar om brotten, rotar lite i dem själv och samtidigt försöker få sin vardag att gå ihop. Hon ligger i en otrevlig skilsmässa och går runt med konstant smärta i kroppen. 

Det är en riktigt spännande berättelse med korta kapitel som drar in läsaren direkt. Jag har svårt att lägga undan den när jag sätter mig för att läsa lite och får verkligen slita mig för att lägga mig i tid när jag har jobb dagen därpå. 

Jennifer är en komplicerad karaktär, hon gör inte alltid kloka val och jag förstår henne inte alla gånger. Samtidigt hejar jag på henne och tycker om att följa hennes resa genom boken. Jag klickar nog med henne lite extra för att hon verkligen älskar sin hund! 

Jag blir överraskad gång på gång och det uppskattar jag. Jeanette Bergenstav har skrivit en riktigt bra deckare och jag ser fram emot nästa del i serien!

onsdag 12 januari 2022

The 50 Bookish Questions Tag

 

Idag blir det en liten tag! Eller ja, liten och liten. Det är några frågor, så vi kör på direkt bara!

1. What was the last book you read? 
Jag läste precis ut Syndoffer av Jeanette Bergenstav.

2. Was it a good one?
Ja absolut, en spännande deckare. Första delen i en planerad serie som jag gärna läser vidare i.

3. What made it good?
Spännande mordhistoria, intressanta karaktärer och korta, snabblästa kapitel. 

4. Would you recommend it to other people?
Det har jag väl redan gjort i några punkter nu?

5. How often do you read?
Nästan varje dag! Det är bara om jag är alldeles för trött efter jobbet som jag inte läser.

6. Do you like to read? 
Haha nej fy, det är det värsta jag vet. Vad är det för fråga!?

7. What was the last bad book you read? 
Jag brukar inte komma ihåg böcker jag inte gillar för jag läser inte ut dem. Eller försöker bli bättre på att inte läsa ut dem i alla fall. Men den jag minns nu är Jim Carreys bok Minnen och missförstånd. 

8. What made you dislike it?
Den var helskum och jag klarade inte av att läsa ut den.

9. Do you wish to be a writer?
Jag ville det när jag gick i grundskolan. Då satt jag alltid och skrev på något. Men drömmen försvann någonstans på vägen.

10. Has any book ever influenced you greatly?
Jag skulle nog säga att barnböckerna som gjorde mig till en läsare är de som påverkat mig mest.

11. Do you read fan fiction?
Nope, det gör jag inte.

12. Do you write fan fiction?
Inte det heller!

13. What’s your favourite book?
Öhm. Det här är inte en okej fråga. Det går inte att välja en.

14. What’s your least favourite book?
Minnen och missförstånd kanske? Nej men jag tyckte verkligen, verkligen inte om Thérese Raquin.

15. Do you prefer physical books or read on a device?
Fysiska böcker alla gånger!

16. When did you learn to read?
Jag har rådfrågat både mamma och pappa och båda säger att det var innan jag började första klass.

17. What is your favourite book you had to read in school?
Jag minns inte så många men Våld - En historia om kärlek av Joyce Carol Oates var min första bok av Oates och jag läste den i gymnasiet.

18. What is your favourite book series?
Det måste bli Sagan om Isfolket!

19. Who is your favourite author?
Stephen King, Dean Koontz och Fredrik Backman bland annat.

20. What is your favourite genre? 
Skräck! 

21. Who is your favourite character in a book series?
Odd Thomas är en av mina favoriter. Men finns många jag gillar i Sagan om Isfolket också.

22. Has a book ever transported you somewhere else?
Det händer varje gång jag öppnar en bok.

23. Which book do you wish had a sequel?
Ingen aning faktiskt!

24. Which book do you wish DIDN’T have a sequel?
Jag vet att tänkt på det här men jag minns inte vad det varit för bok.

25. How long does it take you to read a book?
Det beror väl på lite olika saker. Hur lång boken är, hur mycket ledig tid jag har. Ibland kan jag läsa en bok på en dag. Wolf Hall som jag håller på med nu kommer däremot ta hela månaden att läsa då jag och några läskompisar delat upp hur mycket vi läser varje vecka.

26. Do you like when books become movies?
Om det görs bra är det toppen!

27. Which book was ruined by its movie adaptation?
Inte förstörd men jag blev så besviken på filmversionen av Änglar och demoner. Inte alls lika bra som boken!

28. Which movie has done a book justice?
Hm, Sagan om ringen-filmerna skulle jag nog säga

29. Do you read newspapers?
Ibland online.

30. Do you read magazines? 
Jag brukade göra det när jag var yngre men nu är det väldigt sällan.

31. Do you prefer newspapers or magazines? 
Det går väl att lista ut baserat på de två tidigare svaren :) 

32. Do you read while in bed? 
Ibland men det är faktiskt sällan. 

33. Do you read while on the toilet?
Ibland men även det är sällan!

34. Do you read while in the car? 
Så ofta åker jag inte bil och när jag gör det är jag sällskap åt vem som än kör så då är jag mer social istället.

35. Do you read while in the bath? 
Jag badar nästan aldrig.

36. Are you a fast reader?
Jag skulle säga att jag läser ganska snabbt.

37. Are you a slow reader?
Ibland känns det som att vissa frågor är ganska onödiga.

38. Where is your favourite place to read? 
I mitt soffhörn! Eller ute i syrrans stuga på sommaren.

39. Is it hard for you to concentrate when you read?
Det beror på omgivningen. Oftast är det inga problem. 

40. Do you need a room to be silent while you read?
Inte nödvändigtvis. Jag har ofta sällskap av sambon i samma rum och ljud från hans tvspel, det är inget som stör mig. 

41. Who gave you your love for reading?
Min pappa.
42. What book is next on your list to read? 
Jag har ju hur många som helst man tror jag ska starta 56 Days av Catherine Ryan Howrd härnäst.

43. When did you start to read chapter books? 
Jag minns verkligen inte.

44. Who is your favourite children’s book author? 
Sven Nordqvist! Älskade böckerna om Pettson & Findus när jag var liten.

45. Which author would you most want to interview?
Jag tror inte jag skulle vara bra på att intervjua någon så hoppar över det!

46. Which author do you think you’d be friends with?
Hade varit lite kul att vara kompis med Dean Koontz, vi älskar ju hundar båda två så det finns ett gemensamt intresse.

47. What book have you reread the most?
Sagan om Isfolket och böckerna om Narnia.

48. Which books do you consider ‘classics’?
De böcker som de flesta anser är klassiker skulle jag tro. 
 
49. Which books do you think should be taught in every school?
Nej det här kan jag inte svara på. Ingen aning. Någon bra som lär barn att acceptera folk oavsett hudfärg, religion och läggning.

50. Which books should be banned from all schools?
Böcker som lär ut motsatsen till mitt svar i förra frågan.

tisdag 11 januari 2022

Tisdagstrion - Överst i min läshög/på min läslista

 

Årets första tisdagstrio! Så roligt att det är igång igen! Veckans tema inne hos Ugglan & Boken är böcker som är överst på att-läsa-listan. Jag väljer att ta tre stycken jag hoppas på att få med på tbr-högen i februari. Det var svårt att bara välja tre kan jag säga.


The Bees av Laline Paull är en berättelse som utspelar sig i en bikupa! Har hört väldigt mycket bra om den och är så nyfiken på hur den kommer vara.


Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel av Shaun Bythell. Den här ska bli riktigt intressant att läsa!


Mannen utan öde av Imre Kertész är en av de tio böcker jag vill hinna med att läsa under 2022.

måndag 10 januari 2022

Evvie Drake börjar om av Linda Holmes

 

Originaltitel: Evvie Drake Starts Over
Sidor: 322 (Inbunden)
"I en sömnig kuststad i Maine bor den unga nyblivna änkan Evvie Drake ensam i sitt smärtsamt tomma, stora hus. Det har gått ett år sedan hennes make Tim dog i en bilolycka och Evvie lämnar knappt huset. Alla i staden tror att det är sorgen som får henne att stanna hemma och Evvie avslöjar inte sanningen, inte ens för sin bästa vän Andy.

Samtidigt i New York kämpar Dean Tenney, tidigare professionell basebollspelare och Andys barndomsvän, med varje idrottares värsta mardröm: han kan inte längre leverera på planen och han vet inte varför. Så när en mediestorm blåser upp och Andy erbjuder Dean att komma till Maine, verkar det som den perfekta tillflyktsorten.

När Dean flyttar in i en lägenhet i Evvies hus ingår de en pakt: Dean frågar inte om Evvies man och Evvie frågar inte om Deans bekymmer. Regler har dock den lustiga benägenheten att brytas, och det som började som en oväntad vänskap övergår snart i något mer. Men för att gå vidare måste de båda göra upp med sitt förflutna och avslöja hemligheterna de burit på så länge."

Evvie Drake börjar om var en perfekt bok att starta året med. Den är lättsmält, charmig och tar ändå upp lite allvarligare ämnen. Bland annat psykisk misshandel i ett förhållande, något jag inte var riktigt beredd på. Men det gjorde så att Evvie blev väldigt lätt att relatera till.

Evvie och Dean är två intressanta karaktärer. De känns väldigt levande och har båda sina positiva och negativa sidor. Ingen är perfekt. Samtidigt blir det inte en massa onödiga konflikter och drama på grund av missar i kommunikationen som det ofta kan bli i den här typen av böcker. Det är sånt som kan få mig att bli trött och irriterad; när allt hade löst sig direkt om karaktärerna bara hade pratat med varandra. Så jag blev väldigt glad när jag inte upplevde det så mycket i den här berättelsen.

Jag gillade den verkligen och kommer hålla utkik efter fler böcker från Linda Holmes!

torsdag 6 januari 2022

Vintermåne av Dean Koontz

 

Originaltitel: Winter Moon
Sidor: 388 (Inbunden)
"En smaragdgrön lexus, en framgångsrik filmregissör i dyr italiensk kostym, en trilskande läskautomat. Ett ögonblick senare har mannen en uzi i handen och bensinstationen i Los Angeles förvandlas till ett inferno. Fem personer dör och polisen Jack McGarvey blir svårt skadad.

I en avlägsen del av Montana bevittnar Ed Fernandez ett märkligt nattligt fenomen; ett bärnstensfärgat sken på himlen - och nästa dag har en port in till någonting materialiserats ur ingenting... Ur porten har någon kommit, ett hotande väsen...

Inom kort ska dessa båda händelser leda till en förfärande konfrontation under en hotfullt lysande vintermåne."

Vintermåne är en av Koontz äldre böcker. Den är utgiven under titeln 1994 men verkar ha funnits i en tidigare version också, då från 1975.

Det är inte någon ny favorit, den var helt okej men inte mycket mer än så faktiskt. Min upplevelse kanske påverkades av att jag precis innan hade läst del tre om Jane Hawk, en av hans nyare böcker, som jag verkligen tyckte om.

Första halvan av boken är lite seg, det blir mer spännande efter att familjen McGarvey flyttar ut till Montana och börjar uppleva underliga saker där. Då blir det riktigt creepy vissa gånger och det flyter på lättare med läsningen. 

Men överlag, inte en av Koontz bästa böcker. Det är inte en bok jag kommer tänka på eller vilja läsa om i framtiden.

onsdag 5 januari 2022

Änglaträdet av Lucinda Riley

 

Originaltitel: The Angel Tree
Sidor: 592 (Inbunden)
"Efter trettio år kommer Greta Marchmont tillbaka till Marchmont Hall, ett ståtligt hus som ligger idylliskt beläget mellan de snötäckta bergen i Wales. Hon lider av minnesförlust efter att ha varit med om en tragisk olycka och minns ingenting från det förflutna. När hon vandrar genom det vintriga landskapet gör hon en oroväckande upptäckt. På en undangömd plats i skogen hittar hon en grav, och den bortvittrade inskriptionen på stenen visar att en liten pojke ligger begravd här hennes egen son. Greta chockas svårt och börjar leta efter den person hon en gång var."

Änglaträdet är den första fristående boken jag läser av Lucinda Riley. Tidigare har det bara varit serien De sju systrarna. Jag ska erkänna att det var lite nervöst att plocka upp något annat av henne eftersom jag gillar serien så mycket. 

Jag hade inte behövt oroa mig. Jag slukade den här tegelstenen på fyra dagar. Hade jag varit ledig hade det nog gått fortare för jag ville verkligen inte sluta läsa. Det var sådär perfekt mysiga lässtunder då jag lätt hade kunnat fastna halva natten.

Berättelsen utspelar sig under två tidslinjer. Nutiden när Greta försöker få tillbaka sina minnen efter en hemsk olycka. Hon har inte kunnat minnas personer eller händelser från tiden innan, och olyckan skedde för många år sedan. I dåtidens del följer vi en yngre Greta, hur hennes liv blev när hon blev gravid väldigt ung, allt som ledde fram till olyckan och även hur livet för hennes familj utvecklade sig.

Det är en fascinerande historia och jag sitter fastklistrad vid boken så fort jag får tillfälle. Riley kunde verkligen konsten att skriva så jag fångas och glömmer världen runtomkring. Jag tyckte jättemycket om den och ser fram emot att läsa Fjärilsrummet så snart som möjligt. Det är en annan fristående bok hon skrivit som jag har väntades i hyllan.

tisdag 4 januari 2022

Hotet av Dean Koontz

 

Originaltitel: The Crooked Staircase
Sidor: 441 (Inbunden)
Serie: Jane Hawk (del 3)
"Jane Hawk vet att hon lever på lånad tid. Men så länge hon andas kommer hon aldrig att upphöra att ensam kriga mot den skrämmande konspirationen som hotar miljoner människors fria vilja.

Kampen har gjort Jane till en eftersökt flykting, jagad inte bara av regeringen utan av den hemliga sammansvärjning som ligger bakom att människor tar sitt liv och i samma stund mördar många andra. Jane riktar in sig på ett nytt byte: en listig man med förbindelser högt upp i hierarkin, en förvrängd själ med en armé av professionella mördare i beredskap.

Driven av sitt rättfärdiga raseri och obändiga jakt på rättvisa, reser Jane från södra Kalifornien till de snöiga sluttningarna vid Lake Tahoe för att möta hotet hon står emot. Trots sitt mod är hon oförberedd på den hemska sanningen som väntar henne på platsen där hennes långa mardröm föddes."

Den här serien är så förbaskat spännande! Man får knappt någon chans att andas. Från första till sista sidan är det full fart och nerverna är på helspänn. Jag älskar det!

Det är svårt att skriva utförligt om tredje delen i en serie så det blir kanske ett lite kortare inlägg. Jag kan bara säga att jag verkligen tycker om att följa Jane Hawk på hennes uppdrag. Hon är en så tuff och stark karaktär och jag hade inte velat ha henne som fiende. 

Ibland satt jag och viskade "nej..nej..nej..." medan jag läste. Vissa händelser var bara så frustrerande och sorgliga! Och slutet, jag behöver veta hur det går! 

Men nu är det bara att vänta på nästa del. Kanske får jag hoppa över till engelska så jag kan fortsätta när jag än känner för det. Vi får se hur mitt tålamod är!

måndag 3 januari 2022

Gott nytt 2022!

 

Gott nytt år på er! Hoppas ni hade en fin nyårsafton. Vi tog det lugnt hemma, åt lite gott, tittade på The Witcher och hade det allmänt bra och mysigt! Nitro är inte rädd för fyrverkerierna vilket är skönt.

Så, hur ska 2022 bli? Bloggmässigt har jag inga speciella nyheter, jag kör på det jag gjort hittills. Försöker ha ett inlägg varje vardag och fredagar är det videoinlägg. Jag tänker inte ta emot så mycket recensionsexemplar, vill koncentrera mig på böckerna jag har i hyllan. Jag tror jag faktiskt bara har ett recensionsex som jag tackat ja till hemma och det ska läsas nu i januari. Sen har jag några få överraskningar som hänger kvar men de blir lästa när läget känns rätt.

TBR-spelet jag och Jennifer har pysslat ihop har verkligen hjälpt mig att plocka upp böcker som väntat länge. Det har känts både roligt och bra så det vill jag fortsätta med! 

Annars vill jag bara tacka er för att ni tittar in och lämnar kommentarer! Det gör mig lika glad varje gång. Jag vet att mycket flyttas över till Instagram så jag är verkligen tacksam för de kommentarer som kommer in hit <3

Jag hoppas ni får ett jättefint 2022!