måndag 15 november 2021

Världens hemskaste sjukdomar 1 & 2 av Ida Kjellin & Sofia Bergström

 


Originaltitel: Världens hemskaste sjukdomar & Världens hemskaste sjukdomar 2
Längd: 2 h 23 min & 2 h 30 min
Ålder: 9-12
Uppläsare: Erik Ekstrand
"Humorfylld faktabok om historiska farsoter som bygger på hyllat barnprogram. Följ med på en ruskig tidsresa där syskonen Maxi och Lo får prova på tio av de värsta sjukdomarna som har plågat Sverige. Barnen blir smittade med pest, kolera, karies, dysenteri och många fler. Ibland tillfrisknar de och ibland inte. Vi får reda på vad en skitbärarkärring är, vad en blodigel egentligen gör, varför Gustav Vasa var så arg och hur man botar engelska sjukan. Men vilken sjukdom är den hemskaste av alla?"

 "Tyfus, malaria, polio och mässling - genom historien har vi människor drabbats av fruktansvärda, smittsamma och ibland dödliga sjukdomar. Följ med klasskompisarna Kim och Joelle på en ruskig resa genom tid och rum, när de provar på tio av de värsta farsoter som drabbat Sverige. Ibland tillfrisknar de och ibland inte. Men vilken sjukdom är den hemskaste av alla?"

De här två böckerna har varit riktigt underhållande att lyssna på! Erik Ekstrand gör en underbar uppläsning och hoppar smidigt mellan att göra berättelsen levande till att läsa upp små faktadelar. 

Varning dock, det är nog bra att undvika att lyssna på eller läsa dem när man ska äta. De är väldigt äckliga, vilket inte är så konstigt med tanke på ämnet. Sjukdomar är ju sällan städade och trevliga. Många gånger har jag skrynklat ihop ansiktet i äckel, men lika ofta har jag skrattat högt. 

Det kanske är lite ovanliga böcker men har man barn i sin närheten som vill lära sig mer om allt möjligt kan jag rekommendera de här två. Förutom all fakta om de olika sjukdomarna får man en liten historielektion om hur livet kunde se ut förr i tiden. Döden dyker upp med jämna mellanrum och är oväntat nog en ganska kul figur. 

Jag hade riktigt roligt under lyssningen! Kommer det fler böcker i serien kommer jag garanterat att lyssna på dem också.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Nja det är mest sjukdomar som vi inte behöver oroa oss för längre :D

   Radera
 2. Haha, jag gillar såna här böcker. De lyckas på nåt sätt göra ett hemskt ämne till något kul och underhållande, utan att för den delen ta bort allvaret i det. Just de här två verkar ju definitivt läsvärda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är de här två! Riktigt underhållande samtidigt som man får veta hur hårt livet faktiskt kunde vara förr.

   Radera
 3. Hmm, inte så säker på att jag vill läsa om en massa vidriga sjukdomar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det varit vuxenfakta hade jag nog inte heller orkat det :p

   Radera