måndag 22 november 2021

Jellicoe Road av Melina Marchetta

 

Originaltitel: On the Jellicoe Road
Sidor: 351 (Häftad)
"Som elvaåring överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Många år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.

Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden på något sätt sammanflätade med Taylor?" 

Jellicoe Road var överallt när den kom ut för ett antal år sedan. Verkligen överallt! Och det verkade som att man antingen hatade den eller älskade den. Jag är alltså väldigt sen med att plocka upp boken och det var ganska spännande, vilket läger skulle jag hamna i?

Jag tyckte om den riktigt mycket! Den gav mig ungefär samma känsla som Kanske är det allt du behöver veta av E Lockhart gav när jag läste den. Berättelserna är inte direkt lika, men jag blev lika indragen och nyfiken av båda. Hade jag inte varit så trött hade jag garanterat sträckläst Jellicoe Road också, nu tog det några dagar att läsa ut den men det var inte bokens fel. 

Jag älskar när en bok innehåller en annan bok, eller i det här fallet ett manuskript. Det blir som att läsa två historier samtidigt och Marchetta väver dessutom ihop dem smidigt. Många gånger klagar jag på att böcker i kategorin unga vuxna har för mycket kärlekstjafs för mig men i den här fokuseras det mer på vänskap vilket jag uppskattar. Det finns kärlek också men det tar inte över.

Det är faktiskt en bok jag känner att jag skulle kunna läsa om någon gång i framtiden och det är alltid ett väldigt bra betyg. 

6 kommentarer:

 1. Åh älskaaarr Jellicoe! Kan också verkligen förstå att du drar paralleller till Kanske är det, älskade den också :')

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att du förstår varför den gav mig ungefär samma känsla som Kanske är det allt du behöver veta! Hade så svårt att sätta ord på varför.

   Radera
 2. Den känns ju värd att läsa :)

  SvaraRadera
 3. Toppen att du gillade den! Den har klarat alla utrensningar hittills och nu blir jag mer sugen på att läsa den. :)
  Tyvärr är jag i en lässvacka deluxe just nu och har hållit på med samma bok i en månad, men någon gång måste det väl lossna igen. :)

  SvaraRadera