torsdag 15 juli 2021

Rörgast av Johan Theorin

 

Originaltitel: Rörgast
Sidor: 455 (Inbunden)
Serie: Ölandssviten (del 3)
"Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med yxa. Det är i början av en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar.
 Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten. I myllret av människor är det bara Gerlof som börjar ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att hämnas på en hel släkt. Det är bara han som har mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nygrävd grav..."

Jag har läst flera böcker av Theorin under åren och tyckt bra om alla. Min favorit är nog fortfarande Nattfåk men Rörgast klättrar också högt upp på listan!

Det är en ganska tjock bok men det märks verkligen inte under läsningen. Sidorna bara flyger fram och jag plöjde en stor del av boken under en dag. Kapitlen är korta så det var hela tiden lätt att tänka "bara ett kapitel till", sånt älskar jag! 

Gerlof är en återkommande karaktär och jag tycker om att följa honom. Han är gammal och känns väldigt stabil och klok. Samtidigt som han är modig och försöker göra det rätta när han upptäcker att någon håller på med mindre trevliga planer. 

Jag har aldrig varit på Öland men kan verkligen känna miljön genom böckerna. Jag skulle nog inte trivas jättebra där heller på sommaren när det verkar vara galet mycket turister så det är nog lika bra jag håller mig till böcker som utspelar sig där under de varmare månaderna!

Nu ser jag verkligen fram emot den nya boken, Benvittring, som släpps i november.

10 kommentarer:

 1. Nu blev jag plötsligt sugen på att läsa Ölandsviten på semestern (som att min semesterlista inte är orimligt lång redan...) Det låter som den perfekta serien när man har chansen att läsa hur mycket man vill. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är perfekt semesterläsning! :D

   Radera
 2. Himla tur att han ska komma med en ny bok, jag längtar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli så spännande att läsa den!

   Radera
 3. Å, jag gillar Johan Theorins böcker och hans karaktär Gerolf är så fint skildrad. Blandningen med gamla myter och spökhistorier och nutida fall lyckas författaren få till perfekt, enligt min mening.

  SvaraRadera
 4. Jag var tvungen att gå och kolla i mina bokhyllor och japp, där står de. Hela serien från Skumtimmen till Rörgast. Olästa. Nu får jag skärpa till mig. Jättebra recension! Nu blev jag pepp på att börja med serien! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh då har du så mycket bra att se fram emot! :D

   Radera
 5. Jag har inte läst denna bokserie men både du och Elzas bokhylla tycker om den och jag tror att böckerna kan passa mig. Så ska nog läsa serien. Vad heter första boken? :)

  SvaraRadera