torsdag 6 februari 2020

Lida av Stephen King


Originaltitel: Misery
Sidor: 388 (Storpocket)
"Paul Sheldon är en världsberömd författare. Han skriver böcker om hjältinnan Lida Chastain, men har tröttnat på sin huvudkaraktär och bestämmer sig för att låta henne dö. Det visar sig vara ett stort misstag. 
Paul vaknar upp efter en våldsam bilolycka och befinner sig i ett hus mitt ute i ingenstans. Han har tagits omhand av Annie Wilkes - Pauls största fan och en stor beundrare av Lida Chastain. Ganska snart inser Paul att allting inte står rätt till hos sin vårdare. När Annie läser manuset där Lida dör, blir hon fullkomligt rasande och tvingar Paul att skriva en ny bok där Lida återuppstår. Annie håller Paul under strikt kontroll och manipulerar honom med droger och skoningslöst våld. Den världsberömda författaren befinner sig nu i en situation där skrivandet bokstavligen är det enda som håller honom vid liv."
Det här måste väl räknas som lite av en Stephen King-klassiker? Därför var det verkligen på tiden att jag läste den. Den har stått i hyllan ganska länge och väntat. Jag minns lite svagt att jag har sett filmen för länge sedan, det är speciellt en scen som etsat sig fast och det är inte en trevlig scen!

Boken är riktigt obehaglig. Jag sitter på helspänn under hela läsningen. Annie Wilkes är en väldigt, väldigt läskig människa. Det är fruktansvärt att vara fast hos någon som vars humör går från solsken till åska på någon sekund. Man kan verkligen känna i luften när det börjar gå fel och jag tycker King får fram det på ett levande sätt. Det kryper under huden på mig och hjärtat slår hårt i bröstkorgen flera gånger. Vissa stunder är det nervslitande och jag sitter nästan och håller andan.

King visar återigen att de värsta monstren man kan skriva om ofta är människor. Nu måste jag nog ta och se om filmen, med en kudde redo att slänga upp framför ansiktet när det blir för jobbigt!

10 kommentarer:

 1. En av de värsta King-böckerna :) Filmen måste jag nog snart se om.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också Kings böcker verkar läskiga. Filmversionen brukar vara det i alla fall. Kram Nina

  SvaraRadera
 3. Det känns som att både filmen och boken är ett par klassiker! Vet inte om jag har sett hela filmen, men har åtminstone sett vissa delar och den är ju rätt obehagligt. Har dock inte läst boken. Var denna lika lång som Kings böcker brukar vara? Jag har så svårt att läsa 1000+ sidor långa böcker :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här storpocket utgåvan var bara på 388 sidor så inte så farligt :D

   Radera
  2. Va! Bara 388 sidor!? Låter för bra för att vara King, haha. Men då kanske man ska ge den en chans trots allt :P

   Radera
  3. Haha visst låter det helt otroligt ;P

   Radera
 4. Nu sitter jag vid datorn så jag kan kommentera. Vet inte varför men jag kan inte kommentera din blogg när jag läser på mobilen.
  Jag läste Lida för otroligt många år sedan men kan fortfarande komma ihåg hur obehaglig jag tyckte att den var bra. Minns också att jag sedan blev besviken på filmen som jag inte tyckte nådda upp till boken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad konstigt! Tur att det går på datorn i alla fall :). Den är verkligen riktigt obehaglig, han har lyckats få till en riktig creepy stämning i den!

   Radera