onsdag 22 januari 2020

The Passengers av John Marrs


Originaltitel: The Passengers
Sidor: 416 (Häftad)
"When someone hacks into the systems of eight self-drive cars, their passengers are set on a fatal collision course. The passengers are: a TV star, a pregnant young woman, a disabled war hero, an abused wife fleeing her husband, an illegal immigrant, a husband and wife - and parents of two - who are travelling in separate vehicles and a suicidal man. Now the public have to judge who should survive but are the passengers all that they first seem?
Den här boken blev jag tipsad om tack vare podden Currently Reading. Det är en bok de verkligen talat gott om och när jag läste mer om handlingen blev jag väldigt nyfiken. Det är en story som känns annorlunda och här finns inga poliser med alkoholproblem! 

Istället får vi följa Libby, hon har blivit kallad att sitta i en jury som ska avgöra vad som orsakat bilkrockar. Är det de självstyrda bilarna som reagerat fel eller är det den mänskliga faktorn? Mitt i deras möte får de veta att åtta självstyrda bilar har blivit hackade, passagerarna är inlåsta och hackaren säger att de kommer mötas i en kollision om några timmar. De kommer att dö. Men den här juryn tillsammans med allmänheten på nätet får välja ut en person som kommer överleva. 

Dels är det en riktig spännande berättelse. Man känner med passagerarna, speciellt några av dem. Deras panik och rädsla flyger ut från sidorna och det går verkligen att leva sig in i hur det skulle vara att befinna sig i deras situation. Sedan får man se hur vidriga människor kan bli i grupp, både på nätet och i verkligheten när rasism och många olika fördomar får flyga fritt när det gäller att välja vem som ska leva. Juryn är de enda som i alla fall försöker tänka i den här omöjliga situationen, nå ja, de flesta av medlemmarna i alla fall. 

Hjärtat brister, frustrationen stiger och pulsen ökar flera gånger under läsningen. Det var riktigt svårt att lägga bort boken och jag längtade till nästa lässtund hela tiden. Jag kommer garanterat att läsa mer av Marrs i framtiden! Flera av hans böcker har hamnat på önskelistan så de inte ska glömmas bort.

2 kommentarer:

  1. Intressant ämne att skriva om. Det är ju trots allt inte långsökt med tanke på alla smarta bilar som kommer med inbyggda datorer och andra tekniska hjälpmedel. Sånt här skulle ju potentiellt kunna hända IRL. Bra boktips! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det hela lite mer läskigt faktiskt! Att det inte alls är en omöjlighet!

      Radera