måndag 2 december 2019

Jurtjyrkogården av Stephen King


Originaltitel: Pet Sematary
Sidor: 439 (Inbunden)
"Det är vägen. Den tar kål på en hel del djur. Mest hundar och katter, men det är inte allt. Läkaren Louis Creed flyttar med sin familj till den lilla staden Ludlow i Maine. Det nya huset är fantastiskt; naturen är underbar och grannarna vänliga. Men i utkanten av idyllen lurar farorna. Det är något mystiskt med den gamla djurkyrkogården där traktens barn begraver sina husdjur. Bortom den ligger också en annan begravningsplats - på marker där uråldriga förbannelser slumrar. När familjens katt återuppstår efter att ha blivit överkörd förstår Louis att mäktiga krafter satts i rörelse. Till det yttre är katten densamma, men något är ändå kusligt annorlunda. En stor tragedi inträffar, och familjen får ångra att de kallat på de döda."
Den här boken alltså. I flera år vägrade jag att ens köpa den när jag såg den i secondhandaffärer. Och när jag väl köpte den var jag nästan övertygad om att jag aldrig skulle våga läsa den. Den gamla filmversionen skrämde livet ur mig när jag var yngre och det har verkligen satt sig i mina tankar att boken inte går att läsa.

Men så skulle jag ha en buddyread med en tjej från Instagram och vi ville läsa en Stephen King-bok. Och då kom vi fram till den här, min mardröm. Jag tänkte att det kanske är bäst att göra det med någon som kan vara ett stöd i allt! Så nu är den faktiskt läst och jag har överlevt!

Jag tror min oro från sida ett verkligen hjälpte till att bygga upp en spänning i läsningen. Det har varit som att sitta på nålar i över fyrahundra sidor. Det gick inte att slappna av för jag visste ju att allt skulle gå åt helvete till slut. Och det gjorde det.

Det är en riktigt bra bok. Även i det vardagliga, innan något ens har hänt, så ligger hotet där i bakgrunden. Något som skaver och inte känns rätt. När katten sedan dör och återuppstår blir det bara mer och mer påtagligt och till slut är nerverna utanpå huden. Jag som läsare ser ju hur galet allt kommer bli om Louis fortsätter på den väg han slagit in på.

Jag är glad att den blev läst. Nu är det gjort och jag kan andas ut! Det var dessutom väldigt bra läsning. Men jag vågar nog aldrig se om filmen, jag vet inte ens om jag vågar försöka mig på den nya versionen.

16 kommentarer:

 1. Jag har förstått att den är riktigt läskig!

  SvaraRadera
 2. Jag gillade den jättemycket första gången jag läste den. Då lånade jag den på bibblan. Mina föräldrar var på besök en helg och pappa snodde boken från mig. Men... när han närmade sig slutet upptäckte han... att det fattades! Nån &%&# hade rivit ut det!!! Det blev det att snabbt sticka till bokhandeln och köpa boken. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fräckt!! Och frustrerande för din pappa att inte kunna läsa ut den direkt!

   Radera
 3. En av Kings bästa :) Tyckte jag i alla fall när jag läste den för evigheter sedan. Gamla filmversionen har jag sett två gånger och den nya är förhandsbokad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag någonsin vågar se om den gamla! Nya kanske jag kan försöka mig på :)

   Radera
 4. Jag gillade också denna, men det är som du säger, mörkt redan från start. såg nya filmen, inte sett gamla däremot. är sämst på att se skräckfilmer så vet inte om jag vågar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur var nya filmen? Jag är osäker på om jag vågar se den nämligen!

   Radera
 5. Min moster läste denna boken när hon var yngre och var barnvakt hemma hos oss (innan jag var född). Mitt i natten vaknade hon av att vår dåvarande katt stöd på min mosters bröstkorg och stirrade. Efter det var inte mostern och katten så bra vänner...

  SvaraRadera
 6. Åh, du gjorde det! Bravo! :)

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig läst boken, men sett den gamla klassikern i yngre dar. Tyckte den var helt ok, men det finns en scen i den som är så obehaglig (borde finnas med i boken?) där ungen springer över golvet i ett mörkt sovrum och ser sjukt obehaglig ut. Minns inte så mycket mer än det, men ryser av den scenen än, haha. Bra att du pallade igenom boken! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer inte ihåg den scenen från filmen och det är nog tur :P. Jag minns hälsenescenen tydligast och det är illa nog :P

   Radera