torsdag 19 december 2019

Lika i döden av Anna Roos


Originaltitel: Lika i döden
Sidor: 237 (Inbunden)
Serie: Morden vid världens ände (del 1)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack! 
"Snöflingor dansar ner över kullerstenstorget. Rimfrosten gnistrar på klocktornet och löpsedeln utanför bokhandeln spår att den sibiriska kylan snart är här. Igår var torget fyllt av människor. Nu är platsen öde, så när som på den nakna mannen som sitter orörlig i kungatronen barnen byggt.
Vera Jansson gjorde sig impopulär på sin hemort när hon som ung beskyllde en av stadens entreprenörer för oönskade närmanden. En anklagelse som inte gick att styrka och som hon senare tog tillbaka. Vera har därför inte satt sin fot i Trosa på flera år när en av hennes barndomsvänner hittas död. Samtidigt får hon i uppdrag av sin chef att ansvara för revisionen av ett företag på orten. Hennes återkomst väcker starka känslor och snart står det klart att små oförrätter i det förflutna kan få stora konsekvenser i nutid.
Å-barnen var vad de kallades, barnen som bodde i de pittoreska villorna vid Trosaån. När natten kom kröp de samman framför brasan och lyssnade till Veras fars sagor. »Bara en till«, brukade de vädja när han läst färdigt, men oavsett hur många historier han berättade gick solen alltid ned och mörkret sänkte sig över husen vid ån."
Jag har aldrig läst något av Anna Roos tidigare så det här var en helt ny bekantskap för mig. Det var en lättläst bok och den inbjöd verkligen till sträckläsning. Det fanns något som drog in mig och gjorde så jag hela tiden ville veta mer, komma vidare och få svar på alla frågor.

Huvudkaraktären, Vera Jansson, är en intressant karaktär. Jag tycker det är lite roligt att hon har ett jobb som man verkligen inte ser ofta i spänningsromaner/deckare. Hon är varken polis eller journalist. Hon är revisor. Det var uppfriskande att läsa om någon som har en så annorlunda roll i berättelsen.

Hon kommer tillbaka till sin hemort efter att en av hennes barndomsvänner dött och man vet inte om det är mord, självmord eller olycka. Vera börjar försöka lista ut vad som hänt och samtidigt får man tillbakablickar till hennes uppväxt. Man får lära känna henne och det kompisgäng som hon var med i som ung. Det är komplicerade relationer och personligheter, både i nutid och dåtid. Allt hjälper till att skapa en osäkerhet angående vad som egentligen hänt hennes gamla vän.

Det är första delen i en trilogi och jag ser fram emot att läsa vidare! Del två, En evig sömn, kommer ut i maj så det är inte alltför lång väntan.

8 kommentarer:

 1. Den här verkar ju riktigt spännande!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läste något av henne heller men det låter faktiskt intressant med en huvudperson med ett lite annorlunda yrke. Ska nog prova den här nån gång. Gillar också att den inte är så lång, tycker ofta att deckare kan vara lite tjocka. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många är långa! Så det var skönt med en lite kortare bok :)

   Radera
 3. Den där blir jag helt klart sugen på att läsa.

  SvaraRadera
 4. Den väntar jag på, hoppas Bokus leverar i tid.

  SvaraRadera