torsdag 14 november 2019

Onaturlig död av Richard Shepherd


Originaltitel: Unnatural Causes
Sidor: 398 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Nona förlag, tusen tack! 
"Richard Shepherd är en internationell berömdhet inom rättspatologin. Han har utfört över 26 000 obduktioner och utrett flera kända fall - från prinsessan Diana till 9/11, men ofta är det fallen som aldrig blir tidningsrubriker som är de mest komplicerade.
För Richard Shepherd börjar varje jobb som ett mysterium han måste lösa. Hans uppdrag är att utreda plötsliga eller oförklarliga dödsfall för att fastställa om dödsorsaken varit onaturlig. Hans arbete har skickat mördare i fängelse, frikänt oskyldigt anklagade och helt vänt upp och ner på tillsynes solklara fall.
I Onaturlig död tar Richard Shepherd läsaren med i sitt arbete - från mordplatser till rättegångssalar - och förklarar inte bara arbetet utan även den påverkan det haft på honom. Han berättar bland annat om hur han plötsligt drabbades av post-traumatisk stressyndrom när han flög över en amerikansk småstad där han många år tidigare utredde en massaker."
Det här var en riktigt fascinerande bok! Jag har aldrig tänkt så mycket på hur yrket som rättsläkare går till på riktigt. Enda gången jag har kommit i kontakt med det har ju varit på tv och i deckare. Men nu med hjälp av Richard Shepherd har jag lärt mig en hel del.

Den kanske inte ska läsas medan man äter alla gånger. Men det blir faktiskt inte alltför detaljerat eller obehagligt. Kanske är det för att författaren skriver med så stor respekt för fallen han pratar om. Det märks att han bryr sig om de döda som han har tagit hand om under sitt yrkesliv. Det är inte bara jobb, han pratar även om sin familj och hur han har försökt skydda sina barn från vad hans arbete går ut på så länge han har kunnat.

Förutom det så får man även en väldigt bra inblick i hur polisarbetet och rättsläkarrollen har förändrats genom åren. Från att det inte varit så noga med hur man gått omkring på brottsplatser till att det blivit otroligt viktigt i takt med att DNA-bevisningen utvecklats och blivit allt större. Det är verkligen intressant att läsa om.

Det kanske inte är en bok för alla men jag önskar att det var det för jag gillar den så mycket och vill att fler ska läsa den!

6 kommentarer:

 1. Den här låter verkligen fascinerande och läsvärd. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Hei, beklager at jeg ikke har kommentert så mye i det siste. Skriver på viktige skriveprosjekter og glemmer å besøke blogger. Uansett håper jeg du har det fint.

  Ellers hørtes det ut som denne boka har et veldig fascinerende tema, det hørtes absolutt interessant ut. Og det er jo ting man ikke nødvendigvis vet så mye om så det er sikkert lærerikt og :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen fara! Ibland blir det fullt upp i livet helt enkelt :)

   Radera
 3. Den här boken verkar väldigt intressant! Det finns många yrken där ute som folk inte har koll på eller som man inte riktigt tänker på. T.ex. så besökte vi en obducent när jag pluggade och vi trodde alla att de var läkare med specialutbildning, men man behöver bara ha undersköterskeutbildning för att bli det. Chockade mig rätt mycket faktiskt!

  Eller t.ex. såna som städar upp brottsplatser, olyckor, dödsfall osv som "vanliga" städfirmor inte sysslar med. Har en vän som just började jobba som det. Man får nog inte vara kräsmagad om man sysslar med sånt... Men det är ut att de finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen intressant! Speciellt utveckling i arbetet, hur det ändrats under åren och även hur ett sådant arbete påverkar ens liv och en själv.

   Radera