tisdag 27 september 2016

Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl


Originaltitel: Välkommen till Himmelsta
Sidor: 204 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tack!
"Himmelsta är en liten ort någonstans på den svenska landsbygden som långsamt håller på att avfolkas. Invånarnas mer eller mindre inrutade liv förändras när kommunen öppnar ett boende som ska ta emot tre ensamkommande flyktingbarn. Det rör upp starka känslor hos ortens invånare. 
Många är negativt inställda. Nicke, som inser att boendet kommer att hamna granne med hans hus, blir väldigt upprörd och bestämmer sig för att göra allt han kan för att stoppa barnen från att komma till Himmelsta. Anja, som ska bli föreståndare för boendet är extremt förväntansfull och glad över beslutet. 
Vi får sedan följa vad som händer när Ibra, och senare även Hamid och Muhammed, flyttar in och hur det kommer att påverka människornas tankar, och för vissa skapa stora förändringar i deras liv."
Välkommen till Himmelsta är en bok som verkligen är aktuell nu, med flyktingar som kommer hit och alla känslor det väcker. Jag tycker att Landahl på att väldigt bra sätt har fångat hur det kan se ut, både i karaktärer som vill hjälpa och i de som vill motarbeta. Här finns allt, några du kommer älska, några du kommer hata.

Boken skiftar i perspektiv men den gör det på ett smidigt sätt så det inte blir någon förvirring och det är inte för många olika personer att hoppa mellan. Mest tycker jag nog om Anja, hon är ensamstående mamma som kämpar för att ge sina döttrar allt efter att hennes man var otrogen och lämnade henne. Vid sidan av det vill hon göra allt hon kan för de ensamkommande flyktingbarnen som blir hennes ansvar, men det är svårt att göra allt så perfekt som hon vill.

Språket är enkelt och rakt samtidigt som det berör mig hela tiden. Jag ler, svär, oroas, fäller tårar och hoppas tillsammans med Anja, Ibra, Hamid och Muhammed. Det är möjligt att just Himmelsta är en fiktiv plats, men samtidigt vet man att det är verklighet på många platser. Det finns människor som hatar och vill förstöra, människor som flyr för sina liv och det finns de som gör allt för att hjälpa. Det värmer att tänka på de som hjälper, och jag blir frustrerad och ledsen över att tänka på att det finns de som är som Nicke, och värre.

En viktig, bra och berörande berättelse!

2 kommentarer: