onsdag 14 september 2016

Gunga åt Söder och Norr: Inlighetens kamp av Anna-Klara Mehlich


Originaltitel: Gunga åt Söder och Norr: Inlighetens kamp
Sidor: 285 (Kartonnage)
Serie: Gunga åt... (Del 3)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Barfota Böcker, tack! 
"Mitt i natten sitter den gamle mannen i gungstolen. Han darrar och flackar med blicken. - Jag söker Aina, viskar han med låg, pipig röst. Måste träffa henne genast. Innan de hittar och för bort mig...
Aina har sommarlov hos sin morfar i byn Solsäter när mannen söker upp henne. Han kommer från Norr där hemska saker sker. De som bor där blir allt mer lika och bryr sig allt mindre om varandra. De som gör motstånd, fångas och förs bort. Aina är den enda som kan stoppa det som sker.
Hon ger sig av på ett farligt uppdrag. Och det är viktigt att hon lyckas. Invånarna i Solsäter har också börjat bete sig illa mot varandra. Framförallt mot de två nyinflyttade, Tora och Aylin."
Det här är den tredje boken om Aina men böckerna är fristående så man kan läsa den som en egen berättelse. Det är det jag gjort, jag har inte läst de två tidigare. Både böckerna och författaren är helt nya bekantskaper för mig. Men det var inget som störde läsupplevelsen på något sätt, ibland pratas det om händelser i de tidigare böckerna men jag känner inte att jag har missat någon detalj som var viktig för just den här berättelsen.

Norr, Söder, Öster och Väster är olika delar av en annan värld. Dit kommer Aina med hjälp av gungstolen som mannen dyker upp i, vilket titeln syftar på. I de tidigare böckerna har hon varit i Öster och Väster. Nu är det Norr och Söder som behöver hennes hjälp. I Norr finns en härskarinna som inte tolererar att någon är annorlunda eller har andra åsikter än de hon har. Alla ska se likadana ut, tycka och tänka likadant. Om man vägrar blir man bortförd, om man kommer från någon av de andra delarna råkar man också illa ut. Det som sker i Norr påverkar dessutom verkligheten i Ainas värld, folk blir elaka och vägrar ens se på Tora och Aylin som precis flyttat in.

Den här boken tar upp fördomar och främlingsfientlighet på ett väldigt bra sätt. Det är inlindat i en spännande och lättläst berättelse där sidorna flyger fram. Även om åldern säger 9 till 12 tror jag att den kan fungera jättebra som högläsningsbok även för lite yngre barn. Den är lätt att hänga med i och trots de allvarliga ämnena så finns det också en liten dos humor. Tillsammans med det blandas vänskap, värme och en allmänt härlig sommarlovskänsla som gör det hela till en väldigt läsvärd bok.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte också mycket om denna bok, jag valde dock att läsa de två första delarna först. Men precis som du säger så går det nog utmärkt att läsa dom ändå. Fina böcker om viktiga teman.

    SvaraRadera