tisdag 20 september 2016

Om du vill ja oxå av Maj Lundgren


Originaltitel: Om du vill ja oxå
Sidor: 230 (Inbunden)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Langenskiöld, tack!
"Caroline är femton år och tillbringar helst sin tid med bästa kompisen Alice. En kväll när Caroline sitter ensam på bussen händer någonting obehagligt. Ett gäng äldre killar gör otäcka närmanden och Caroline flyr gråtandes därifrån. Några dagar senare stöter hon på en av killarna i gänget, Alex, av en slump. Vad gör man om man tycker om någon som man egentligen borde avsky? Ibland är det bara helt omöjligt att kontrollera sina känslor. När det känns som om någonting sliter och drar ens hjärta i två delar, hur ska man då kunna fatta rätt beslut?"
 Det här är en bok som tar upp en del viktiga ämnen. Som att känna sig otrygg ensam på väg hem på kvällen, pressen bland kompisarna att vara perfekt och hur det är när känslor förvirrar en. Väldigt ofta går det bra att läsa böcker som är tänkt för yngre personer, men i det här fallet känner jag mig nog för gammal för att helt uppskatta den.

Jag blir inte riktigt klok på Caroline och skrivsättet gör det inte lättare. Ibland spelar en scen upp sig, men sen kommer ordet lögn i slutet, och då inser man som läsare att allting hände i hennes huvud. Hon gjorde eller sa aldrig något av det egentligen. Sen är jag inte riktigt säker på att hon faktiskt får känslor för Alex eller om det är något annat som får henne att närma sig honom trots att han bara stod bredvid utan att hjälpa henne medan hans kompisar betedde sig som svin på bussen.

Hur som helst, det finns delar jag tycker om. Händelsen på bussen, Carolines tankar efteråt, och vänskapen med Alice, det är riktigt bra beskrivet. Men ibland känns det som att det blir lite för många händelser och problem som ska samsas på de här 230 sidorna. Jag tror att jag hade tyckt mer om den om den hade fokuserat mer på några av dem.

Med det sagt, så tror jag att den kan uppskattas mycket mer av personer i rätt målgrupp. Här är det nog till stor del så att jag är för gammal och grå för att kunna känna igen mig tillräckligt mycket i Caroline.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar