fredag 23 september 2016

Kalldrag av Markus Sköld


Originaltitel: Kalldrag
Sidor: 316 (Flexband)
Recensionsexemplar: Från Hoi förlag, tack! 
"För drygt sextio år sedan sprängde gruvarbetaren Pär Klang sig in i en grotta under Lyktberget. En kraft som ingen kunnat föreställa sig släpptes lös med fasansfulla följder. 
Bara en bit från det nedlagda gruvhålet vid foten av berget flyttar Therese och John in i direktörsvilan med sin lilla dotter. John har fått chansen att att bli vd för bruksorten Gränshammars stålindustri och Therese, som tröttnat på sitt jobb som ekonom, ser en möjlighet att byta riktning i livet.
Men medan Therese blir alltmer ensam och vilsen i sin relation till John och i sitt försök att hitta sig själv, börjar märkliga saker hända i huset. Samtidigt dras Therese till mystiken kring gruvan och det blir alltmer tydligt för henne att hon måste söka svaren i historien. Innan den upprepar sig."
Ni vet känslan när man öppnar en ny bok, läser 4-5 rader och känner "Yes! Det här kommer bli skitbra!". Ni vet den känslan? Så var det med Kalldrag! Några rader in och det står redan klart att det är något som inte är som vanligt med huset Therese och Johan precis flyttat in i. Och efter det kan jag bara sitta på nålar och vänta på vad mer som ska hända. Jag älskar det!

Vi har ett hus som ligger på gränsen till skogen i en liten kommun, en tavla där en figur verkar förflytta sig så fort man kollar bort, ett gruvhål som har en underlig dragningskraft, leksaker som vägrar stanna i soporna och mycket mer! Inblandat i allt det finns den utanförskap som Therese kämpar med när hon försöker hitta sin plats i det som ska bli hennes hem. Behöver jag ens säga att det gick fort för mig att läsa ut den här boken? Det var praktiskt taget omöjligt att lägga ner den. Mer än hälften läste jag på en kväll, medan mörkret sänkte sig och till slut satt jag med bara läslampan tänd i en annars mörk lägenhet och insåg att det kanske var bäst för mina nerver om boken fick vila tills det var ljusare ute.

Skräckdelen är så klart en stor del av boken, men det som finns runtomkring är minst lika bra det. En liten kommun där många är rädda för förändring, ensamheten man som nyinflyttad kan känna, slitningarna i ett förhållande när det verkar som att man bara glider längre och längre ifrån varandra. Allting blir levande under läsningen eftersom det är så bra skrivet.

Det här är verkligen en berättelse som passar perfekt nu när det är mörkt ute. Släck onödiga lampor, kryp ihop under en filt, ha en kopp te (eller annan varm dryck ni tycker om) i närheten och njut av Kalldrag.

9 kommentarer:

 1. Åh DEN känslan. :-) Ska läsa den här då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den där man blir så glad när man hittar :D. Hoppas du kommer tycka om den!

   Radera
 2. Vill ju inte läsa vad du har skrivit, men kollade sista stycket. Du verkar ha gillat den i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde jag! :) Hoppas du också gör det :)

   Radera
 3. Har sett denna mycket nu de senaste veckorna. Är riktigt nyfiken på den.

  SvaraRadera
 4. Men oj, oj... denna måste man ju bara läsa! Otroligt lockande bokrecension, verkar exakt som en sån bok som går hem hos mig. ;)

  SvaraRadera
 5. Jag har nyss läst ut boken och huvaligen vilken bra bok det var!

  SvaraRadera