tisdag 12 juni 2018

Moby Dick av Herman Melville


Originaltitel: Moby Dick
Sidor: 528 (Pocket)
"En sjöman, som vill att vi kallar honom Ismael (vi får aldrig veta hans riktiga namn), kommer en iskall vinterkväll till värdshuset Valfisken i New Bedford. Några lediga rum finns dessvärre inte, och Ismael tvingas välja mellan att tillbringa natten utomhus eller att dela säng med en tatuerad kannibal, harpuneraren Queequeg. Ismael väljer efter stor vånda att sova med Queequeg, och till hans stora förvåning blir de snabbt bästa vänner. 
Ismael och Queequeg gör sällskap till Nantucket och bestämmer sig för att ge sig ut på valfångstresa tillsammans. Skeppet de mönstrar på heter Pequod. Fartygets oinskränkte härskare är kapten Ahab, vars ena ben blivit avslitet av Moby Dick, en jättelik vit kaskelot. Efter att under lång tid dolt sig för besättningen i sin kajuta träder Ahab en morgon fram och avslöjar att syftet med resan inte är det sedvanliga: att döda så många valar som möjligt. Nej, det är endast en val som måste dö: den vita valen, Moby Dick. Den hämndlystne Ahab är beredd att satsa allt i kampen mot sin fiende. Pequods resa är från och med nu en färd mot undergång eller seger, hämnd eller död."
Den näst sista klassikern för det här halvåret blev Moby Dick! Jag hade faktiskt lite problem med den i början eftersom min utgåva var gammal och språket gjorde läsningen jobbig. Men sedan köpte jag den nya utgåvan som syns på bilden här ovanför och då gick allting mycket lättare!

Jag tyckte riktigt bra om den faktiskt. Den är ganska långsam i sin takt och innehåller mycket information om valar och valjakt. Men samtidigt är den förvånansvärt lättläst och har korta kapitel, vilket hjälper till att känna att man tar sig framåt hela tiden. Och den håller alltid mitt intresse vid liv.

Bäst är så klart de delar som handlar om just Moby Dick. Antingen kapten Ahabs galna hämndbegär eller andra skepps berättelser om deras möten med monstervalen. Jag hade nog förväntat mig att just Moby Dick skulle ha mycket större del av berättelsen, han var inte lika närvarande som jag hade trott. Men det går bra i alla fall och jag är glad att jag hade möjligheten att byta ut den gamla utgåvan så jag fick en mycket bättre läsupplevelse än det såg ut att bli från början!

5 kommentarer:

  1. Kul att läsa din recension. Kan bli en bok att ta tag i någon gång.

    SvaraRadera
  2. Fin omtale. Leste denne boka for noen få år siden og ble positivt overrasket selv. Riktignok syns jeg at Herman Melville var litt for detaljert til tider for jeg syns ikke alt føltes like relevant, men det var likevel underholdende nok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja mycket detaljer var det! Ibland lite för mycket, det håller jag med om!

      Radera
  3. En sån bok man vill ha läst, vilket väl är själva definitionen av en klassiker 🙂

    SvaraRadera