torsdag 23 juni 2022

När vargarna kom av Charlotte McConaghy

 

Originaltitel: Once There Were Wolves
Sidor: 362 (Inbunden)
"Inti Flynn reser till Skottland med sin tvillingsyster Aggie och ett team av biologer för att försöka återinföra vargar i de avlägsna högländerna. Hennes förhoppning är inte bara att rädda det döende landskapet utan också Aggie, som lider svårt efter den fruktansvärda incident som drev systrarna att lämna sitt hem i Alaska.

När försöket med vargarna visar sig lyckat kan Inti äntligen slappna av. Men det dröjer inte länge förrän allting vänds upp och ner. En av lokalborna hittas död och Inti vet att alla kommer att skylla på vargarna. Själv vägrar hon tro att vargarna ligger bakom attacken och för att skydda dem tar hon ett ödesdigert beslut. Men om det inte var vargarna som dödade mannen, vem var det då?"

Det var så klart omöjligt för mig att stå emot en bok med titeln När vargarna kom. Jag hade blivit ganska besviken om det hade visat sig att det inte var en bok för mig. Som tur är behövde jag inte oroa mig.

När vargarna kom är en tung och allvarlig berättelse. Den handlar om tvillingsystrarna Inti och Aggie, men mest om Inti. Hon jobbar med att återinföra vargar i Skottlands högländer. Något som möts av en del hat från lokalbefolkningen. Systrarna har dessutom varit med om en hel del jobbiga händelser tidigare i livet som fortsätter att påverka dem. 

Det finns så många lager i den här boken. Vargarna och hatet mot dem, oron över vad vi människor gör mot naturen, våld mot kvinnor, vad trauma kan göra med en person. Ibland är den riktigt, riktigt mörk att läsa. 

För lite mer än ett år sedan läste jag författarens förra bok, Den sista migrationen, och tyckte väldigt bra om den. Men När vargarna kom hoppar upp och tar platsen som min favorit. Den tog sig in under huden på mig och det ska bli spännande att se vad författaren hittar på härnäst.

8 kommentarer:

 1. blev inte riktigt favorit men intressant värld

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon kan verkligen måla upp berättelsen!

   Radera
 2. Har inte läst din bok. Jag ville också passa på att önska dig en trevlig midsommar.

  SvaraRadera
 3. Låter som en bra bok. Blir nyfiken på den.

  SvaraRadera
 4. Åh så roligt att du tyckte om den! :) Blir nog att prova den här.

  SvaraRadera