måndag 13 juni 2022

Glennkill av Leonie Swann

 

Originaltitel: Glennkill - Ein Schafskrimi
Sidor: 315 (Pocket)
"En morgon ligger fåraherden George Glenn livlös i det irländska gräset, med en spade som sticker upp ur bröstet. Georges får är förfärade: vem kan ha dödat den gamle herden? Och varför? Miss Maple, det klokaste fåret i hjorden, börjar intressera sig för fallet. 
Lyckligtvis har George läst högt för fåren, så hon är inte helt oförberedd på kriminologiska problem. Trots flera missförstånd så kommer hon med sin fårlogik människovärlden alltmer på spåren och förföljer outtröttligt mördaren. Mellan äng och bykyrka, branta klippor och fårvagnar väntar oanade äventyr på miss Maple och hennes hjord - tills de slutligen lyckas bringa ljus i mörkret och klara upp det gåtfulla mordet på sin fåraherde..."

Glennkill är en väldigt annorlunda deckare. Här är det en fårflock som ska lösa mordet på deras fåraherde. Det är tur att de har Miss Maple i gruppen, hon är det klokaste fåret som finns. Tillsammans börjar de undersöka brottet och spana på människorna i byn, alla beter sig väldigt skumt och det är inte alltid lätt för fåren att förstå vad de menar med allt de säger.

Jag tycker den här berättelsen var charmig! Annorlunda som sagt och lagom underhållande. Det är bra gjort av författaren att ge alla får egna personligheter, det går verkligen att skilja dem åt och blir aldrig problem med att komma ihåg vem som är vem. Det är också intressant att se hur hon väljer att låta dem tolka världen runtomkring och hur deras tankebanor går.

Det är ingen ny favoritbok men den är absolut läsvärd och en frisk fläkt i deckargenren. Letar man en oblodig deckare är den också ett bra tips.

4 kommentarer:

  1. Låter som annorlunda Agatha Christie bok på något sätt. 😄 lite nyfiken blir man allt, ibland kan det vara roligt med något helt annorlunda. 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja men det passar ganska bra som beskrivning faktiskt! 😄

      Radera