måndag 24 maj 2021

Kornas hemliga liv av Rosamund Young

 

Originaltitel: The Secret Life of Cows
Sidor: 154 (Inbunden)
"Rosamund Young driver tillsammans med sin bror Kite´s Nest Farm i Cotswolds, där nötkreaturen (liksom fåren, grisarna och hönorna) strövar fritt omkring. De behandlas med respekt och äter bara det gårdens ängar och fält erbjuder. Korna väljer själva var de ska beta och när de vill gå in i ladan. 
Deras personligheter får utvecklas fritt. En del är intelligenta, andra är trögtänkta. De kan vara fåfänga, hänsynsfulla, stolta, blyga eller påhittiga. Fat Hat föredrar män framför kvinnor. Chippy Minton vägrar att sova om benen är leriga och kräver alltid att bli ompysslad innan nattvilan. Jake gillar att sniffa Land Roverns avgaser. Nell och Juliet fick båda vita tjurkalvar. Den ena hade vit mule, den andra grå. Den förstfödde hälsade den sistfödde välkommen genom att förbluffad stirra på honom som i en spegel. Från den sekunden var de oskiljaktiga. De promenerade alltid sida vid sida och sov varje natt med huvudena vilande på varandra. De levade i en egen värld mitt i en stor flock såg de bara varandra. 
Kornas hemliga liv är en viktig bok som inspirerar till bättre djurhållning och som samtidigt är full av underbara, humoristiska och hjärtknipande anekdoter. Young visar att kor älskar, leker och skapar livslånga vänskaper. De hjälps åt med barnpassning, de har antipatier och känner sorg."

Kornas hemliga liv är en liten pärla jag köpte på bokrean i år. Den lyckas vara både väldigt charmig och lärorik i sin korthet.

Rosamund Young berättar om livet på farmen, främst från djurens perspektiv. Alla iakttagelser hon och hennes familj har gjort under åren de arbetat med dem. Allra mest handlar det om kor, men även får, höns och häst får en liten del. 

Delvis tar den upp djurhållning och hur författaren ser på det. Skillnaden på hur de sköter sin farm jämfört med de som håller väldigt många djur för att snabbt kunna producera kött eller mjölk. Youngs farm verkar vara som ett litet himmelrike för djuren som bor där. 

Den största delen består av små anekdoter som berör olika djur. Hon beskriver hur de som jobbar på farmen märker av djurens olika personligheter. Hur djuren beter sig inom flockarna, hur de skapar vänskapsband, hur de sörjer och hur de ber om hjälp när det är något de inte klarar av själva. Det är verkligen intressant att läsa om! Ibland tåras ögonen och väldigt ofta sitter jag med en varm känsla i bröstet.

Det är så tydligt att djur förstår mycket mer än vi kanske tror. Och att de verkligen är egna personligheter, oavsett djurart. 

6 kommentarer:

 1. Åh, har sett fram emot din recension om den här! Den låter både mysig och givande. Kul att du gillade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt bok när man bara vill läsa några sidor och inte behöver en sträckläsningsbok :)

   Radera
 2. Den vill jag verkligen läsa! Så tusen tack för att
  du belyste den här boken : )

  hälsar
  nicklas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att du skulle tycka om den! :)

   Radera
 3. Så härlig den låter! :D Tycker också den kan vara en ganska viktig bok kanske? Vet inte, men allt som kan få oss förstå och komma närmare djuren tror jag vi behöver mer av. ;) Ska läsa den någon gång. Tack för en fin recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller verkligen med! Allt som kan föra oss lite närmare djur och natur är nog bra och viktigt :)

   Radera