måndag 31 maj 2021

Fem kvinnor - Den aldrig återgivna historien om Jack the Rippers offer av Hallie Rubenhold

 

Originaltitel: The Five. The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper
Sidor: 370 (Inbunden)
"Polly, Annie, Elizabeth, Kate och Mary Jane hade oddsen emot sig redan från dagen de föddes. De inledde livet med en börda av skuld. De föddes inte bara i arbetarklassmiljöer, de föddes som kvinnor. Det påpekar Hallie Rubenhold i denna bok om de fem kvinnor som gått till historien som Jack the Rippers "kanoniska" mordoffer i East End i London 1888 - det finns några tänkbara mordoffer till. Men Rubenhold har inte skrivit en bok om själva morden eller om vem Jack the Ripper möjligen kan ha varit. Sådana finns det redan gott om.

Hon låter istället dessa fem kvinnor träda fram ur den mytiska Londondimma och de trötta schabloner till vilka de som regel har förvisats. En av dem, Mary Jane Kelly, var prostituerad, svenskfödda Elizabeth Stride kan ha varit det periodvis, men det finns inget som tyder på att de övriga tre sålde sin kroppar. En av de mest seglivade föreställningarna om Jack the Ripper är just att han riktade in sig på prostituerade. Vad de fem kvinnorna däremot hade gemensamt var fattigdomen, alkoholproblemen och bostadslösheten. Med hjälp av de dokument som har bevarats, samtida slumskildringar och modern socialhistorisk forskning tar oss Rubenhold med till en värld där fattiga kvinnor betraktades som en förbrukningsvara och där det sociala skyddsnätet var minimalt.

Och vi får, så långt de är möjligt, lära känna de fem mordoffren som de sammansatta och olikartade individer de var. Men deras baneman har för en gångs skull - för att inte säga äntligen - förvisats till marginalen"

Jag har hittat en ny favoritbok. Fem kvinnor är fantastisk. Författaren har skrivit en bok som fokuserar på de fem kvinnor som blev mördade av Jack the Ripper. Den nämner knappt mördaren utan handlar om deras liv innan de hemska avsluten. Den ger tillbaka kvinnorna deras historia och visar att de inte bara var mordoffer. De hade familjer, de hade vänner, de hade hunnit uppleva mycket under sina liv. 

Ibland kan faktaböcker verka tråkiga, tunglästa och omöjliga att ta sig igenom. Inget av det stämmer på Fem kvinnor. Den går otroligt snabbt att läsa och är svår att lägga undan. Jag dras in i kvinnornas liv och hur dåtidens London såg ut. Jag har ganska bra koll på morden eftersom det är vad man lätt kan läsa om, jag har ganska bra koll på teorierna om vem mördaren kan ha varit. Men när jag läser den här boken inser jag att jag verkligen haft noll koll på offren och deras liv. Jag har precis som många andra hört att Jack the Ripper bara gav sig på prostituerade. Nu vet jag bättre.

Jag har lärt mig otroligt mycket och är tacksam över att ha fått det här nya perspektivet. Som sagt, det är en fantastisk bok och jag hoppas att många plockar upp den. 

10 kommentarer:

 1. Å vilket spännande ämne. Jag har alltid velat veta mer om Jacks offer. Tack för intressant lästips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt intressant att få lära sig mer om deras liv!

   Radera
 2. Tack för tips! Jag har läst en hel del om Jack the Ripper, men inte om offren. Den här ska jag definitivt lägga till att-läsa-listan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Hoppas du kommer tycka om den :)

   Radera
 3. Svar
  1. Den är mer sorglig än läskig, de hade inga lätt liv.

   Radera
 4. Åh så roligt att den blev en fullträff! :D Jag har den själv men inte läst den än. Men nu börjar jag allt snegla på den i hyllan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snegla! Stirra! Plocka fram den! :D

   Radera
 5. Oj oj, den här måste jag definitivt läsa! Läste en jättebra faktabok om Jack the Ripper (utan en agenda från författaren själv att sälja in sin teori om hela händelsen) för ett par år sen och fick mersmak. Just den här boken verkar ju väldigt läsvärd, då offrena sällan får komma till tals. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Jag har aldrig läst något om offrens liv tidigare, bara om hur de mördades och att alla var prostituerade. Den här boken gör verkligen så att man får lära sig mycket!

   Radera