torsdag 6 maj 2021

Den som vet av John Willander Lambrell

 

Originaltitel: Den som vet
Längd: 9 h 51 min
Uppläsare: Thomas Hanzon
"En juldagsmorgon hittas ett sexårigt kändisbarn död i familjens källare. Hennes död kantas av frågetecken och väcker snart hela landets intresse. Kan någon ha mördat flickan med familjen sovande i samma hus? För den unga profileraren Benjamin Krantz innebär fallet en möjlighet. Hela sitt liv har han levt i skuggan av sin pappa och nu får han äntligen chansen att stå på egna ben. Men vill han verkligen det? Och var hans pappa den han trodde? Samtidigt är kriminalkommissarie Monica Eurell uppslukad av sin egen systers försvinnande. Mitt i mordutredningen av den lilla flickan hittar hon plötsligt ett nytt spår i sökandet efter systern, något som tvingar henne att ifrågasätta allt hon tidigare trott sig veta.

I jakten på mördaren har alla teorier om vad som hänt. Men vem är det som egentligen vet? Den som vet är inspirerad av en verklig händelse och ett omdiskuterat cold case."

Jag blev intresserad av den här boken när jag läste beskrivningen och förstod att brottet i boken är baserat på det verkliga mordet på JonBenét Ramsey. Handlingen har flyttats till Sverige och den lilla flickan som blir mördad i boken är ingen skönhetsdrottning, men annars är detaljer kring fallet taget väldigt mycket från verkligheten. 

Dessutom blandas ett annat verkligt fall också in när det gäller kriminalkommissarie Monica Eurells försvunna syster. För mig som vet ganska mycket om båda händelserna känns det nästan som det blir för mycket. Jag trodde att jag skulle tycka om den på grund av det men istället känns det mest konstigt. 

Jag fastnar inte heller för någon av karaktärerna. Monica blir jag irriterad på flera gånger. Benjamin är bättre men jag kommer honom inte nära trots att han har ett yrke som jag verkligen tycker är fascinerande. Det är jättetrist att den inte fungerade för mig och jag känner mig grinig som inte gillar den. Kanske är det bättre om man inte har så stor koll på fallen som ligger till inspiration för händelserna i boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar