torsdag 29 oktober 2020

Utsidan av Jennifer Johansson

 

Originaltitel: Utsidan
Sidor: 45 (Häftad)
"I den virtuella världen Mediora kan Johan vara sig själv. Han är inte Moa längre. Istället är han den person på utsidan som han vet att han är på insidan. En dag springer han in i en kvinna, den vackraste han någonsin sett. Hon påstår att de redan känner varandra och att Johan varit saknad i flera år."

Det här är en kort liten novell som verkligen får en att längta efter mer! Jag tycker världarna, både den verkligen och den virtuella, är intressanta. Karaktärerna hinner göra intryck på de få sidorna och jag hade lätt kunnat fortsätta läsa om deras äventyr.

Utsidan är både spännande och fascinerande. Det enda jag kan klaga på (och det är ju egentligen inte ett klagomål) är att jag hade velat ha mer. Det känns som det hade kunnat bli en hel bok med vad som hänt innan, hur världen blivit som den är och vad som händer efter att sista sidan i novellen är läst. 

Det är Jennifer Johanssons första utgivna novell och det ska bli spännande att se vad hon kan hitta på i framtiden!

onsdag 28 oktober 2020

Slottsruinens förbannelse av Tobias Söderlund

 

Originaltitel: Slottsruinens förbannelse
Sidor: 267 (Kartonnage)
Serie: Spökkameran (del 3)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Rabén&Sjögren, tusen tack!
"En besatt flicka, en hemsökt ruin och Vanessas värsta mardröm

Vanessa är nominerad till Årets video på Youtubegalan! Hon åker till prisutdelningen i Stockholm och tar med sig spökkameran, trots varningarna från kamerans tidigare ägare. Samtidigt maler oron i henne; pojkvännen Abbe och hans pappa ska utvisas och hon måste göra vad hon kan för att stoppa det.

Någon har också börjat höra av sig i kommentarerna på Vanessas Youtubekanal. Hon bryr sig först inte om det, men personen blir alltmer desperat. Hans lillasyster har blivit besatt av ett spöke, och familjen behöver Vanessas och kamerans hjälp. I en hemsökt slottsruin norr om Stockholm möter Vanessa sin hittills tuffaste motståndare."

Det är lite bitterljuvt att ha vänt på sista bladet om Vanessa och hennes spökkamera. Jag är så klart glad över att ha läst den och fått hänga med henne på ett till äventyr. Samtidigt är det tråkigt att det är över. Det har varit en spännande och härligt ryslig resa! 

I Slottsruinens förbannelse kämpar Vanessa och hennes kompisar inte bara mot andar. Hennes pojkvän riskerar att utvisas och det känns som hela hennes värld är på väg att rasa ihop. Det är en perfekt blandning mellan övernaturligheterna och det verkliga livet. Efter att ha lärt känna karaktärerna i tre böcker berörs jag verkligen av deras bekymmer. Jag tycker dessutom att det är bra när böcker tar upp ämnen som är aktuella. Det är ju ganska ofta man kan läsa i nyheterna om familjer som är på väg att utvisas fast de bott här i flera år och har barn som vuxit upp och skaffat sig ett helt liv här. 

Spökdelen är lagom läskig och jag tycker verkligen det är kul att få lära mig lite om de olika hemsökta platserna som tas upp i böckerna. Den här slottsruinen hade jag ingen koll på sedan tidigare och det var intressant att få läsa om dess spöken och berättelserna omkring dem. 

Så har ni någon bokslukare i er närhet som letar fängslande skräckberättelser med en modig tjej som huvudkaraktär kan jag verkligen rekommendera hela den här trilogin! 

tisdag 27 oktober 2020

Tisdagstrion - Parhästar/duos/kärlekspar (etc.) i litteraturen

 

Idag ska vi prata om parhästar, duos eller andra typer av par inom litteraturen. Det är så klart dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken!


Först ut är ett författarpar, Lena Ebervall & Per E Samuelson. De skriver romaner baserade på verkliga händelser och personer. Riktigt bra böcker och jag rekommenderar dem verkligen! Den nyaste är Stormfågel.


Sen hoppar vi till ett kärlekspar i en bok. I Rött, vitt & kungligt blått får vi följa Alex och Henry och deras kärlekshistoria.


Och till sist tar vi Eragon och hans drake Saphira som verkligen är en speciell duo! 

måndag 26 oktober 2020

Dolt i vatten av Catherine Steadman

 

Originaltitel: Something In the Water
Sidor: 364 (Inbunden)
"Hur skulle de ens kunna önska att något vore annorlunda? Erin är dokumentärfilmare på väg att få sitt genombrott. Mark är investeringsrådgivare på en bank, med stora framtidsplaner. De är passionerat förälskade i varandra, nygifta och på idyllisk smekmånad i solen på ön Bora Bora i Franska Polynesien.

Men så förändras allt när Erin och Mark under en dykning gör en chockerande upptäckt i vattnet. De måste bestämma sig för om de ska rapportera det till någon eller inte. Å ena sidan borde de antagligen göra det. Å andra sidan: vem skulle kunna ta skada av att de höll tyst? Beslutet Erin och Mark fattar sätter igång en kedja av oförutsägbara händelser, med katastrofal utgång..."

Jag fick låna Dolt i vatten av en kollega som hade läst den och tyckte den var riktigt bra. Själv hade jag varit lite tveksam till den efter att ha läst baksidan, men hennes pepp över den smittade av sig och jag blev nyfiken!

Den överraskade mig faktiskt positivt. Min tveksamma inställning som fanns från början försvann ganska fort när jag började läsa. Berättelsen drar in mig och jag börjar verkligen bli fascinerad av Erin och hennes berättelse. Det är mycket som pågår och ibland fattar hon och Mark verkligen helt galna beslut som jag bara skakar på huvudet åt, men det gör inte så mycket eftersom jag fängslas av hela händelseförloppet.

Det är ganska fascinerande att se hur de båda utvecklas och hur annorlunda deras liv blir efter upptäckten de gör. Fast det är mycket som händer så är det samtidigt inte en bok full av action. Den är en bladvändare mer för att jag tycker det är intressant att se hur allt kommer leda fram till vad man fått berättat för sig redan i början. 

Jag är glad att jag blev övertalad att läsa den! Jag tror det här är författarens debut och nu kommer jag definitivt hålla utkik efter fler böcker av henne i framtiden.

torsdag 22 oktober 2020

Dit drömmar färdas för att dö av Mattias Edvardsson

 

Originaltitel: Dit drömmar färdas för att dö
Sidor: 323 (Danskt band)
"Romanen Dit drömmar färdas för att dö bygger på ett verkligt kriminalfall som skakade Sverige 2006. En tioåring dödades då under tortyrliknande former av sin mamma och hennes sambo. I media kom det att kallas Bobbyfallet. Ett fall som lämnade få oberörda.

I boken gör Mattias Edvardsson sin tolkning av händelsen och söker förståelse bortom det redogörande och dokumentära i förhör och protokoll, allt för att besvara frågan hur en mamma kan låta sitt eget barn misshandlas till döds, hur något så fruktansvärt kan tillåtas ske."

Kommer ni ihåg Bobbyfallet? Jag minns det väldigt tydligt och läste mycket om det när det var i nyheterna. Jag kunde inte förstå hur någon kunde behandla ett barn så illa. Det var vi nog många som inte kunde. I den här boken försöker Mattias Edvardsson hitta någon sorts förståelse för hur en mamma kunde låta det gå så långt. 

Han berättar i romanform om hur allt gick till. Om mammans bakgrund. Hur livet blev en ständig jakt på kärlek, på någon som kunde uppskatta henne för den hon var. Hur livet som ung och ensamstående mamma inte blev som hon trodde. Och hur önskan om att bli älskad till slut gjorde så hon hela tiden sköt på gränserna för vad som var okej. Edvardsson har tagit del av förundersökningen och sedan själv gestaltat dialoger, tankar och känslor. Namn och orter är också utbytta och ändrade.

Det är en fruktansvärt tung bok att läsa. Klarar man inte av att läsa om barn som far illa så är det här helt fel bok att plocka upp. Jag sitter hela tiden och hoppas på att ett mirakel ska inträffa och att slutet ska ändras. Att någon ska reagera innan det är för sent. Att mamman på något sätt ska vakna upp och ta med sin son bort från monstret de bor hos. Att hon ska låta sonen bo hos mormodern. Vad som helst bara det skulle resultera i en annan utgång. Det gör det så klart inte, det som redan hänt går inte att ändra på. 

Det är bok som är nertyngd av sorg, ilska och frustration. Alla de känslor som rasar inom mig när jag läser. En del saker går nog helt enkelt inte att förstå men Edvardsson har gjort ett bra försök i den här välskrivna berättelsen. 

onsdag 21 oktober 2020

Väktarinnan av Åsa Rosén

 

Originaltitel: Väktarinnan
Sidor: 286 (Inbunden)
Serie: Viskornas dal (del 1)
Ålder: 9-12
"Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Pappa har haft en hjärtinfarkt och behöver jobba mindre, och Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Där ska de bo tills det nya huset är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna.

Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag..."

Den här boken blev jag intresserad av så fort jag fick höra att den utspelar sig i Tornedalen. Alltid kul med böcker vars handling är förlagd här norröver! Lite ovanligt också att det gäller en barnbok för 9-12 års åldern. 

Väktarinnan är första delen i en serie som tar upp folktro om viskorna. Det är ett folkslag som påminner mycket om människor. Vissa lever under jorden, andra reser runt. De som är bofasta är oftast vänligt inställda mot människor medan de kringresande är hårda och inte ser lätt på om en människa råkar bryta deras lagar. 

Den är riktigt bra! Jag tycker om Iza och gillar att följa hennes resa. Från motvilligt nyinflyttad till indragen i en värld med övernaturliga väsen. Hon växer verkligen genom berättelsen och blir bara starkare och starkare i sig själv. Hon får kämpa för att bli trodd när hon börjar inse att det kanske ligger något i pratet om viskorna. Hennes familj tror bara att hon vill flytta tillbaka storstan. 

Det är ett starkt tips om du letar en spännande bok att ge till en bokslukare i din närhet! Eller som en present till dig själv. Jag är övertygad om att många som är äldre än tolv också kommer att tycka om den.

tisdag 20 oktober 2020

Tisdagstrion - Gudar, väsen, tomtar & troll (mytologi och folktro)


Dags för lite mytologi och folktro hos Ugglan & Boken! Här kommer mina tre tips.


Fånge i berget är första delen i Bortrövad. Det är en serie för åldersgruppen 9-12 där man får träffa många olika väsen som bor i skogarna.


I Goda omen får vi möta en ängel och en demon som tillsammans försöker stoppa apokalypsen.


Väktarinnan är första delen i en serie för 9-12 års åldern där folktro i Tornedalen har en stor roll. Här får vi träffa viskorna. 

måndag 19 oktober 2020

Arvtagaren av Camilla Sten

 

Originaltitel: Arvtagaren
Sidor: 418 (Inbunden)
"Eleanors mormor Vivianne mördas. Hon ser mördaren springa från brottsplatsen, men är kliniskt ansiktsblind och när polisen ber henne beskriva mördaren kan hon inte.

Vid bouppteckningen får Eleanor veta att hennes mormor lämnat efter sig en stor herrgård - en herrgård hon aldrig tidigare hört talas om. Tillsammans med sin sambo, sin moster och en advokat åker hon dit en helg för att bekanta sig med sitt arv. Men huset hennes mormor aldrig berättat om döljer flera hemligheter.

Ju mer Eleanor gräver i det förflutna, desto fler frågor väcks. Vem var Vivianne egentligen? Vem kan ha velat döda henne? Och varför ville hon hålla den märkliga herrgården hemlig?

Eleanor söker desperat efter sanningen, men det är någon som verkar vilja hindra henne från att finna den."

Det här, kära läsare, är en sträckläsningsbok. Det var tur att jag hade en ledig dag som följdes av en kort jobbdag när jag började på den. Jag ville bara läsa och läsa och läsa. 

Arvtagaren är underbart krypande obehaglig. Jag tycker det är en riktigt fascinerande idé att ha en huvudkaraktär som är ansiktsblind. Hennes rädsla för att träffa mördaren utan att kunna känna igen personen är så bra beskriven att den nästan smittar av sig till mig under tiden jag läser. Lägg sedan till en snöstorm som strandsätter karaktärerna i ett hus som verkar vila på mörka hemligheter och någon som smyger omkring i skuggorna. Där har vi ett recept på en bok som är omöjlig att lägga ner. 

Berättelsen utspelar sig både i dåtid och nutid. Camilla Sten har på ett väldigt smidigt och trovärdigt sätt lyckas väva samma de båda historierna. Det är dessutom gjort på ett sådant sätt att jag inte kunde ana vad svaret på alla frågor var för tidigt. Det klickade till för mig ungefär samtidigt som Eleanor började lägga ihop pusselbitarna. 

Den är riktigt bra och passar perfekt både i höstrusket och vintermörkret! 

fredag 16 oktober 2020

The Book Addiction Tag

 

1. What is the longest amount of time you can comfortably go without picking up a book?
2. How many books do you carry on your person (physical or device) at any one time?
3. Do you keep every book you buy/receive or are you happy to pass them on to make space for more?
4. How long would you spend in a bookshop on a standard visit? 
5. How much time per day do you actually spend reading? 
6. Where does the task 'picking up a book' appear on your daily to do list?
7. How many books do you reckon you own in total?
8. Approximately how often do you bring up books in conversation?
9. What is the biggest book (page count) you have finished reading?
10. Is there a book you had to get your hands on against all odds (searched bookstore, online digging, stalked author etc)?
11. Is there a book you struggled to finish because you refused to DNF?
12. What are some of your main book goals for next year?
13. Have you ever had the privilege of converting someone into a reader?
14. Describe what books mean to you in five words.

torsdag 15 oktober 2020

Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt

 

Originaltitel: Glasveranda med sjöutsikt
Sidor: 304 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Historiska Media, tusen tack! 
"Nora flyr hals över huvud från sin lägenhet i Stockholm när det visar sig att hennes kontrollerande pojkvän Jonas har varit otrogen. För att få distans till allt tar hon tåget till idylliska Leksand och vännen Vega som erbjuder tröst. Nora får hyra en liten timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt, och hon lovar sig själv att aldrig falla för en man igen.

Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i den gamle mannen Torsten, som har ett sviktande minne men en fantastisk förmåga att berätta. Något som Claes försöker utnyttja."

Hanna Blixt är författaren bakom serien Äventyren i Sagofallen som ni sett tidigare här på bloggen. Den riktar sig till åldersgruppen 9-12 men med Glasveranda med sjöutsikt tar hon sitt författarskap på nya äventyr. Det här är hennes första vuxenroman, en feelgood som utspelar sig runt jul i snöiga Dalarna. 

Åh jag får sådan vinterlängtan när jag läser. Det är riktigt kallt och huvudkaraktären Nora är omgiven av snötunga träd. Jag blir lite avundsjuk när jag tittar ut genom mitt fönster och bara ser regn. Jag kan verkligen känna hur det biter i kinderna av den kyliga, klara luften som Nora känner. Det ger faktiskt även lite julkänslor.

Jag gillar Nora. Hon är en stark karaktär som bryter upp från ett dåligt förhållande och lämnar allt hon känner för att komma iväg ett tag. Rensa tankarna och få distans till allt som hänt. Det tycker jag är modigt gjort. Jag tycker även om den gamla mannen Torsten. Det är svårt att inte känna med honom när han berättar sin livshistoria. Det finns stunder då ögonen blir blöta och hjärtat värker.

Med den här boken visar Hanna Blixt att hon behärskar även feelgoodkonsten. Speciellt den delen som har lite svärta i sig. Det blir inte för sött utan det känns trovärdigt och äkta. Livet är sällan sockersött och jag uppskattar när det märks även i den här sortens berättelser. 

Jag tyckte om den och ser fram emot att upptäcka vad författaren hittar på i framtiden!

onsdag 14 oktober 2020

En vårmorgon av Ida Fink

 

Originaltitel: Wiosenny poranek
Sidor: 20 (Häftad)
"En vårmorgon följer de sista, ångestfyllda timmarna i livet för en judisk familj i andra världskrigets Polen. Direkt och drabbande skildrar Ida Fink en desperat fars fruktlösa försök att rädda sitt barns liv, i en oseende omgivning som inte längre bär några spår av medmänsklighet."

Det här är ytterligare en av de korta novellerna från Novellix box med temat andra världskriget. Jag har nu läst tre av fyra och tror faktiskt det här är min favorit hittills. De har alla varit bra men den här hade något extra.

En vårmorgon är så stillsamt sorgsen. Det handlar om en familj på tre. Man, fru och barn. De blir hämtade av nazisterna och förs bort för att bli avrättade. Pappan försöker rädda dottern, hoppet om att han ska hitta en lösning lever kvar ända till slutet och det är verkligen hjärtskärande att läsa. 

Ida Fink lyckas säga otroligt mycket på de få sidorna och det går rätt in i hjärtat. 

tisdag 13 oktober 2020

Tisdagstrion - Fiktiva karaktärer jag kan tänka mig att döpa ett husdjur efter

 

Det är ett riktigt roligt tema hos Ugglan & Boken den här veckan! Jag gör en lite twist på det eftersom jag faktiskt har haft djur som varit döpta efter fiktiva karaktärer. Det blir fyra djur.


Aramis. Det här var faktiskt inte ett medvetet val på grund av att namnet var från en fiktiv karaktär. Namnet hittades på en lista över hundnamn och det fastnade, först sedan insåg jag att Aramis också är en av de tre musketörerna.


Móri kommer från Margit Sandemos serier Häxmästaren. Där är Móri den isländska häxmästaren.


Linde-lou och Dolg. Mina små ökenråttor jag hade för några år sedan. Linde-lou kom från Sagan om Isfolket. Dolg är också från Häxmästaren. 

måndag 12 oktober 2020

Stormfågel av Lena Ebervall & Per E Samuelson

 

Originaltitel: Stormfågel
Sidor: 413 (Inbunden)
"Det var krig. Nazisterna hade tagit över Köpenhamn och lyktorna var släckta längs Öresunds danska kustlinje.

Jane Horney var ung och vacker, äventyrlig på gränsen till dumdristig. I en manlig värld av SS-officerare och Gestapomän, dubbelspioner och agenter rörde hon sig mellan Stockholm, Köpenhamn och Berlin utan att förstå hur farligt det var. Det var kärleken som drev henne mot ett fruktansvärt öde. Hennes fiender svärtade ner hennes namn i decennier efter krigets slut."

När jag fick reda på att den här boken skulle komma ut blev jag väldigt glad och förväntansfull. Ebervall & Samuelson är ett författarpar som skriver romaner baserade på verkliga händelser och personer. Jag har läst alla deras tidigare böcker och tyckt att de varit jättebra. Så förväntningarna på Stormfågel var riktigt höga.

Trots att jag ändå läst ganska mycket om andra världskriget har jag aldrig hört talas om Jane Horney tidigare. En ung kvinna som bodde i Stockholm men reste mycket till både Berlin och Köpenhamn. Under andra världskriget var det varken enkelt eller säkert. Till slut började det viskas om henne, var hon egentligen en tysk spion? 

Den här romanen om hennes liv och öde är otroligt fascinerande. Jag sitter och håller andan många gånger för att hon är så illa ute, oftast utan att ens veta om det. Ibland vill jag bara skaka om henne så hon kanske vaknar upp och tänker till innan hon rusar ut och följer sina infall. Samtidigt som hon har ett lite naivt drag är hon riktigt modig. Hon verkar nästan aldrig vara rädd för sin egen skull utan försöker bara hjälpa till och göra det rätta. Tyvärr är inte alla i hennes närhet lika godhjärtade.

Mina förväntningar möttes helt klart. Stormfågel kan vara en ny favorit från författarparet Ebervall & Samuelson. Den rörde upp många känslor och jag fick lära mig mycket nytt om delar av andra världskriget som jag tidigare inte vetat något om. 

torsdag 8 oktober 2020

Sjörök av Camilla & Viveca Sten

 

Originaltitel: Sjörök
Sidor: 390 (Häftad)
Serie: Havsfolket (del 2)
Ålder: 9-12
"Det är mars och en tung, oförsonlig dimma vilar över havet. Enligt de äldre på öarna är tjockan, som dimman kallas i skärgården, ett förebud om att hemska saker snart ska hända. Men vad är orsaken? Är det ett naturfenomen eller en konsekvens av miljöförstöringen? Eller handlar det om något långt farligare?

Tuva verkar vara den enda som inser att tjockan hänger samman med att en varelse från det förgångna. En varelse som har väckts från sin dvala och nu är rasande på människorna och förbereder sin hämnd.

Den enda som kan försöka stoppa den annalkande katastrofen är Tuva. Men hur ska hon orka, när hennes mamma inte vill kännas vid hennes sanna natur, när pappa mest dricker öl och tycker synd om sig själv och Rasmus - hennes allra bästa vän - plötsligt sviker henne?"

Den här serien är verkligen fantastisk. Jag flyger igenom Sjörök trots att den har ganska många sidor. Det tar mig ungefär två sittning på två dagar, sedan är den slut. Det är en bok jag inte vill lägga ner, jag vill bara komma vidare och se hur det går för Tuva.

Jag läste den samtidigt som det var ganska dimmigt ute och det förstärkte den kusliga stämningen som finns i berättelsen. Där är det dimman, sjöröken, som är farlig. Det verkar som att den är levande och försöker komma åt människorna som förflyttar sig över vattnet. Men dimman är bara början, snart börjar andra saker röra sig på havsbotten. 

Det är en riktigt spännande berättelse. Samtidigt som Tuva faktiskt har ett vanligt liv med vanliga problem också. Hennes bästa vän börjar bete sig underligt, hennes pappa verkar sjunka djupare och djupare ner i en depression och hon har svårt att prata med sin mamma. Så även om serien tar mycket från gammal folktro och drar in övernaturliga väsen finns det en hel del vardagligt för yngre läsare att känna igen sig i. Jag tycker att det är en bra blandning och det gör Tuva till en trovärdig och levande karaktär.  

Nu ska jag bara få tag på sista boken i trilogin så att jag kan avsluta den! Jag vill göra det direkt samtidigt som jag vill dra ut på det så det inte tar slut för fort.

onsdag 7 oktober 2020

Ek av Frida Andersson Johansson

 

Originaltitel: Ek
Sidor: 365 (Inbunden)
"Nio ekar förs på slädar över Mälarens is. De har fällts för att användas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. På en av slädarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas väg.

I en låda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek från Mälardalen. Disa Kassman och hennes unge kollega Greger Andersson får i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb på Vasamuseet med en älskarinna, en hjälpbehövande make och sjuka föräldrar. Men stressen hon känner inför restaureringsarbetet är inte normal. Det dröjer inte länge förrän hon blir som besatt av skulpturen. 
När flera otäcka händelser inträffar på museet växer pressen. En vakt försvinner spårlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utställningsmontrarna. Ombord på Vasa hittas blod. Disa litar inte längre på sig själv, Greger är rädd för sina egna tankar. Och i skogen vid Mälaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern.
Många miste livet då Vasa sjönk. Nu vill någon att fler ska dö."

Det här har varit min lunchbok på jobbet ett tag och det har verkligen varit trevlig sällskap! Jag har aldrig varit så fascinerad av Vasamuseet och själva skeppet tidigare. Miljön passar otroligt bra för den här sortens skräckhistoria. 

Ek är en välarbetad och spännande berättelse där karaktärerna ibland inte vet om de håller på att bli galna eller inte. Som läsare har man mer information. Förutom händelserna i nutid får man följa vad som utspelade sig när skeppet byggdes och hur man hittade virke till det. Läsaren får en glimt av vad som väcktes till liv när skeppsbyggarna letade där de inte borde letat. 

Det är krypande, smygande skräck. Precis den sorten jag gillar mest. Disa börjar märka småsaker som är konstiga men som ändå går att hitta förklaringar till. Sedan blir det bara värre och värre. Ibland blir det lite blodigare men det är inget frosseri i kroppsdelar och detaljrika mord.

Letar du en spännande berättelse som tar en historisk händelse och ger den egen, övernaturlig twist nu i höstmörkret tycker jag verkligen att du ska kolla upp Ek!

tisdag 6 oktober 2020

Tisdagstrion - Miljö & klimat

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är miljö och klimat. Den här gången blir det tre böcker jag vill läsa. Jag googlade runt lite för ämnet och hittade flera som verkar jättebra, så här är tre av dom.


Helaren av Antti Tuomainen. En seriemördare ger sig på personer i företag som bidragit till miljöförstöringen. 


Minnet av vatten av Emmi Itäranta. Sjuttonåriga Noria ska bli temästare, den enda i samhället som vet var de dolda vattenkällorna finns. I en värld där vatten är en bristvara är det ett stort ansvar.


Blå av Maja Lunde. Jag har läst hennes bok Binas historia, den var jättebra. Blå handlar också delvis om bristen på vatten. 

måndag 5 oktober 2020

Mr Mercedes av Stephen King

 

Originaltitel: Mr Mercedes
Sidor: 405 (Inbunden)
Serie: Bill Hodges (del 1)

"A cat-and-mouse suspense thriller featuring a retired homicide detective who's haunted by the few cases he left open, and by one in particular - the pre-dawn slaughter of eight people among hundreds gathered in line for the opening of a jobs fair when the economy was guttering out. 
Without warning, a lone driver ploughed through the crowd in a stolen Mercedes. The plot is kicked into gear when Bill Hodges receives a letter in the mail, from a man claiming to be the perpetrator. He taunts Hodges with the notion that he will strike again. Hodges wakes up from his depressed and vacant retirement, hell-bent on preventing that from happening. Brady Hartsfield lives with his alcoholic mother in the house where he was born. And he's preparing to kill again. Only Hodges, with a couple of misfit friends, can apprehend the killer in this high-stakes race against time. Because Brady's next mission, if it succeeds, will kill or maim hundreds, even thousands."

Jag har tänkt börja på den här serien hur länge som helst. Det som äntligen pushade mig att ta tag i det var att en vän berättade att jag borde läsa den innan jag läser Kings senaste bok, Blod säljer. Så nu kör jag en bok i månaden med den här trilogin, sen tar jag Outsidern och sen äntligen Blod säljer. Det blir ett litet Stephen King-projekt!

Hur som helst, Mr Mercedes var riktigt spännande. Den drar igång direkt med att någon kör in en Mercedes i en folksamling. Flera dör och ännu fler blir skadade. King gör verkligen så att det känns också. Hur ska jag inte avslöja men det var väl spelat med mina känslor.

Som läsare får vi följa både den pensionerade mordutredaren Hodges som försöker lista ut vem föraren är och Mr Mercedes själv, som egentligen heter Brady. Att titta in i Bradys hjärna är verkligen obehagligt och det är en av sakerna som King gör så bra. Han kan verkligen få sina onda karaktärer att bli trovärdiga. Det är nästan det läskigaste han gör eftersom det visar att människorna oftast är de värsta monstren. 

Det är en fascinerande katt-och-råtta-lek som är svår att lägga ifrån sig. Jag ser fram emot att ta tag i del två nu i oktober!

torsdag 1 oktober 2020

The Reread Book Tag

 

Den här taggen hittade jag inne hos Camilla på Mitt Bokintresse. Hennes inlägg hittar ni HÄR.

1. Let's assume you do reread if you're doing this tag. So where do you sit on the rereading scale from "almost never" to "all the time"?
Jag hamnar nog på nästan aldrig. Men det händer och jag vill bli lite bättre på att läsa om böcker ibland.

2. Has that changed over your reading life?
Ja det skulle jag säga. Jag läste om böcker mycket mer när jag var yngre. Nu har jag väl så många olästa böcker och mer koll på utgivningen så jag alltid har något oläst jag är nyfiken på och därför blir det inte så många omläsningar.

3. When do you reread? Maybe immediately after finishing a book or not till years later? Or when the mood strikes?
Det har nog varit mest när jag verkligen känt för det. Oftast har det gått något år sedan jag läste boken första gången.

4. Why do you reread books?
För att jag saknat berättelsen och karaktärerna. Det är lite som att träffa gamla vänner att läsa om böcker.

5. How do you reread? Faster, slower, just the best bits? 
Inte på något annorlunda sätt än när jag läser en bok första gången tror jag. Jag läser hela boken och i samma takt som vanligt. 

6. Who or what do you reread, more specifically? Which authors or genres or individual books? 
Böckerna om Narnia har jag läst om några gånger. Sagan om Isfolket har jag läst om. Några böcker av Stephen King och Dean Koontz har blivit lästa 2-3 gånger. Jag vill verkligen läsa om Fredrik Backmans böcker.

7. Is there a book that you found better when you reread it?
Nej jag tror jag har tyckt att de varit lika bra som första gången. 

8. And one that was worse? 
Faktiskt inte! Även om jag nog alltid är lite rädd för det när det är dags för en omläsning.

9. Which one book have you reread most times? 
Jag tror det är böckerna i Sagan om Isfolket som blivit läst flest gånger. Tror jag har läst hela serien fyra gånger.