måndag 12 oktober 2020

Stormfågel av Lena Ebervall & Per E Samuelson

 

Originaltitel: Stormfågel
Sidor: 413 (Inbunden)
"Det var krig. Nazisterna hade tagit över Köpenhamn och lyktorna var släckta längs Öresunds danska kustlinje.

Jane Horney var ung och vacker, äventyrlig på gränsen till dumdristig. I en manlig värld av SS-officerare och Gestapomän, dubbelspioner och agenter rörde hon sig mellan Stockholm, Köpenhamn och Berlin utan att förstå hur farligt det var. Det var kärleken som drev henne mot ett fruktansvärt öde. Hennes fiender svärtade ner hennes namn i decennier efter krigets slut."

När jag fick reda på att den här boken skulle komma ut blev jag väldigt glad och förväntansfull. Ebervall & Samuelson är ett författarpar som skriver romaner baserade på verkliga händelser och personer. Jag har läst alla deras tidigare böcker och tyckt att de varit jättebra. Så förväntningarna på Stormfågel var riktigt höga.

Trots att jag ändå läst ganska mycket om andra världskriget har jag aldrig hört talas om Jane Horney tidigare. En ung kvinna som bodde i Stockholm men reste mycket till både Berlin och Köpenhamn. Under andra världskriget var det varken enkelt eller säkert. Till slut började det viskas om henne, var hon egentligen en tysk spion? 

Den här romanen om hennes liv och öde är otroligt fascinerande. Jag sitter och håller andan många gånger för att hon är så illa ute, oftast utan att ens veta om det. Ibland vill jag bara skaka om henne så hon kanske vaknar upp och tänker till innan hon rusar ut och följer sina infall. Samtidigt som hon har ett lite naivt drag är hon riktigt modig. Hon verkar nästan aldrig vara rädd för sin egen skull utan försöker bara hjälpa till och göra det rätta. Tyvärr är inte alla i hennes närhet lika godhjärtade.

Mina förväntningar möttes helt klart. Stormfågel kan vara en ny favorit från författarparet Ebervall & Samuelson. Den rörde upp många känslor och jag fick lära mig mycket nytt om delar av andra världskriget som jag tidigare inte vetat något om. 

2 kommentarer:

  1. Har hållit utkik efter vad du skulle skriva om denna - som du vet så har även jag gillat deras tidigare böcker. Den här ska jag köpa genast när den kommer ut på pocket! Kul att du gillade den så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du också kommer tycka om den! De är verkligen fantastiska på att berätta om fascinerande människor.

      Radera