måndag 21 september 2020

De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton

 

Originaltitel: The 7 Deaths of Evelyn Hardcastle
Sidor: 508 (Inbunden)
"På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike. Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. 
Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle? Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt."

Det här är en bok jag har haft riktigt höga förväntningar på. Den har synts överallt och handlingen har verkligen lockat mig! Det är en pusseldeckare med en väldigt speciell twist. Huvudkaraktären Aiden återupplever samma dag om och om igen i olika kroppar och hans mål är att lista ut vem som ligger bakom mordet på Evelyn Hardcastle. 

På det sättet får han samla ledtrådar och bevis genom olika karaktärers ögon och sakta börjar en helhet ta form. Han vet inte hur han hamnat där eller varför han måste lösa det här mordet för att få komma därifrån. Det verkar finnas några som vill hjälpa honom och några som vill stoppa honom. Men allt är verkligen inte som det verkar på Blackheath. 

Jag tyckte otroligt mycket om den. Den känns väldigt egen och som ett uppfriskande tillskott till deckargenren. Som läsare vet jag aldrig vad som egentligen pågår, vilka som ljuger eller talar sanning, vilka man kan lita på och vilka som kommer försöka hugga Aiden i ryggen om de får tillfälle. Den är både spännande och fascinerande. Jag längtade tillbaka till boken när jag inte kunde sitta och läsa och jag älskar den känslan!

Det är helt klart en av mina favoriter i år och jag ser fram emot att läsa mer av Turton i framtiden.

5 kommentarer:

 1. Gillade den också jättemycket, tyckte dock att den var lite svårläst. Fick gå tillbaka och läsa om ibland. Dessutom tyckte jag att slutet var lite för långt. Men det är bara små saker. Såg att Stuart Turton har gett ut en till bok i år. Hoppas den också blir översatt/ Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också sett att han kommer med en ny bok och vill verkligen läsa den! :)

   Radera
 2. Så kul att du också gillade den. Men den var inte lättläst. Tur att det fanns en lista över de medverkande, för den fick jag kolla många gånger. Och jag får erkänna att jag inte förstod allt. Vem sjutton var den där figuren Lakejen? Men bra var den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte så mycket problem med karaktärerna faktiskt men det kanske jag ska tacka Stephen Kings böcker för :p.

   Radera
 3. Eh..? Har jag visst missat totalt. Men den verkar ju klart läsvärd!

  SvaraRadera