onsdag 16 september 2020

300 grader av Pernilla Ericson

 

Originaltitel: 300 grader
Sidor: 332 (Inbunden)
"Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige.

Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig."

Pernilla Ericson har skrivit en riktigt spännande thriller om en skrämmande framtid som inte är långt borta. Här är det inte bara en mördare som sätter skräck i människorna, även klimatet orsakar stora katastrofer. Världen brinner och regnet kommer inte. Eld förstör, även bevis som skulle kunna koppla ihop en mördare med sina offer. 

300 grader är en riktig sträckläsningsbok. Den griper tag, spelar med ens nerver och känns verkligen trovärdig. Karaktärerna, speciellt Lilly Hed, är levande och äkta. Det märks att Ericson kan sina saker när hon skriver om Lillys bakgrund och vad hon gått igenom. Känslor, reaktioner, allt går att känna igen sig i. 

Jag kan även känna skräcken som människorna i Nynäshamnsområdet upplever när det börjar brinna och det inte går att få kontroll på. Det går att ta på paniken som offren känner när de inser vad som är på väg att hända dem. Det är skrivet på ett sätt som tar sig in under huden och att det faktiskt inte är orealistiskt i den värld vi lever i nu med klimatet som bara blir varmare gör det ännu svårare att värja sig emot. 

Det är en bok jag kommer rekommendera till så många jag kan och jag hoppas på att få lära känna Lilly Hed ännu mer i framtiden!

8 kommentarer:

 1. Den här boken är jag jättesugen på!

  SvaraRadera
 2. Jag läser ju författarens Erla-serie och gillar den stenhårt. Den här verkar vara ganska annorlunda jämfört med Erla-böckerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har del tre att läsa i Erla-serien och ser verkligen fram emot det! :)

   Radera
 3. Den ligger i varukorgen på Adlibris och väntar på att bli inköpt å det snaraste! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh då har du något att se fram emot! :D

   Radera
 4. Ja, som du vet gillade jag verkligen den här! Pernilla Ericson är en klar favorit bland de svenska deckarförfattarna och trots att jag älskade Erla-serien vill jag hellre ha en fortsättning på den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att jag har en oläst Erla-bok kvar att läsa medan jag väntar på fler böcker från henne! :)

   Radera