torsdag 10 september 2020

Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck

 

Originaltitel: Bokskåpets hemlighet
Sidor: 269 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack! 
"I ett gammalt bokskåp i mormors slitna stuga hittar Rebecka en dagbok och en samling brev från 1940-talet och det visar sig snart att hennes familjehistoria är mer komplicerad än hon trott. Vad är det för mörka hemligheter som hennes älskade mormor Anna har dolt under alla dessa år?

Rebecka har flytt sin trasiga familjesituation och inte träffat sin mamma på flera år, men när mormor hamnar på sjukhus återvänder hon motvilligt till Skåne. I breven och dagboken får en berättelse från andra världskriget liv. Den unga Anna är förälskad i Luca och beredd att riskera allt när han ber henne om hjälp med att smuggla danska judar över sundet, omedveten om att ingripandet kommer att förändra deras liv för alltid.

Rebecka läser andaktsfullt och inser att hon inte är den enda som behöver försonas med sitt förflutna. Men finns det fortfarande tid nog för familjen att hitta tillbaka till varandra?"

Frida Skybäck har med de två böckerna Bokhandeln på Riverside Drive och Bokcirkeln vid världens ände blivit en favorit hos mig. När Bokskåpets hemlighet släpptes var förväntningarna alltså väldigt höga. Skulle det bli en fullträff tredje gången i rad? 

Och vet ni, jag tycker om den här ännu mer än de två tidigare. Den är fantastisk! Jag älskar att hon vågar slänga in väldigt tunga ämnen i sina böcker. Här finns det en del självskadebeteenden i huvudkaraktärens ungdomsår som läsaren får ta del av i tillbakablickar. Det gör henne väldigt mänsklig och äkta. Hon blir någon att känna igen sig i. Nu när jag tänker på det kanske det är en anledning att jag gillar den här boken extra mycket, för jag kan verkligen känna igen mig i Rebecka på många olika sätt. 

Själva berättelsen är också intressant och gripande. Rebecka upptäcker hemligheter i sin mormors bokskåp som får henne att börja gräva i sin familjehistoria vid tiden för andra världskriget. Vad var hennes mormor med om? Hur har det kunnat förgifta relationerna mellan mödrar och döttrar ända fram till nutiden? Det finns lite kärlek i båda tidslinjerna men jag uppskattar att den i nutid faktiskt inte får så mycket utrymme. Den är inte det viktigaste utan händer lite på sidan av medan Rebecka försöker förstå sin familj.

Jag visste redan att Frida Skybäck var en riktigt bra författare och med den här har hon tagit det till en helt ny nivå!

10 kommentarer:

 1. Den här vill jag förstås också läsa. Jag har läst hennes tidigare böcker och gillat. Nu verkar trean inte precis sämre, enligt dig. Tack för påminnelsen! :-)

  SvaraRadera
 2. Oh, lät spännande! Bra tips. Vill också hitta gamla släktingars dagböcker :P

  SvaraRadera
 3. Den här väntar på mig i bokhyllan. Jag hoppas att jag kan ta tag i den snart!

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med om din recension! Skybäcks bästa bok hittills.

  SvaraRadera