onsdag 6 mars 2019

Domardansen av Lena Ebervall & Per E Samuelson


Originaltitel: Domardansen
Sidor: 439 (Inbunden)
"Den ene var en bohemisk mångmiljonär, den andre en högt uppsatt och karismatisk domare. Deras vägar korsades vid landets största och viktigaste domstol. 
Hur kunde det som sedan hände faktiskt hända? Hur kunde en domare förskingra miljonbelopp i åratal utan att bli stoppad? Leden slöts, locket lades på. För till varje pris skulle domaren skyddas. Av sina egna kollegor, de högsta juristerna i landet. 
Alltihop börjar i ett mörkt och kallt trettiotal. Och det slutar inte förrän på femtiotalet."
Tidigare har jag läst Bombmannens testamente och Florence Stephens förlorade värld av författarparet. Båda är riktigt bra!

Det som är så speciellt med deras böcker är att de tar verkliga händelser och skriver om dem i romanform. Och de gör det riktigt bra. Även i den här boken. Det är otroligt frustrerande läsning för det som händer den bohemiske mångmiljonären, Gustaf Unman, är hemskt orättvist. Han blir så sviken av alla med makt under flera år och jag blir verkligen arg flera gånger. Det är sjukt att domaren kunde komma undan med så mycket, inte bara mot Unman utan mot flera andra också. Och alla som kunde ha hjälpt till att sätta stopp för det skyddade honom!

Samtidigt som berättelsen drar in mig och får mig engagerad så lär jag mig en hel del. Jag hade aldrig hört talas om Unman tidigare. Det är precis som när jag läst deras andra böcker. Jag får en historielektion om saker jag inte visste något om. Och de gör det på ett så intressant och fångande sätt.

Som tur är har jag kvar två av deras tidigare böcker att läsa; Mördaren i folkhemmet och Ers Majestäts olycklige Kurt. Jag ser verkligen fram emot att läsa dem! 

9 kommentarer:

 1. Om jag tycker om Florence Stephens förlorade värld när jag har läst den så ska jag nog prova den här med! :)

  SvaraRadera
 2. "Ers majestäts olycklige Kurt" ramlade jag på av en tillfällighet och jag tyckte att den var väldigt intressant. Tack för tipset om "Domardansen", den låter jättespännande!m

  SvaraRadera
 3. Jag gillade också Florence Stephens; ska absolut hålla utkik efter denna!

  SvaraRadera
 4. bohemisk mångmiljonär låter sympatiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar ha varit en väldigt sympatisk människa :)

   Radera
 5. Ers majestäts olycklige Kurt än superbra. Läste också boken om fröken på Huseby. Bra den med. Ska definitivt läsa parets övriga två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ers majestäts olycklige Kurt vill jag verkligen läsa!

   Radera