måndag 4 mars 2019

Den gröna milen av Stephen King


Originaltitel: The Green Mile
Sidor: 477 (Inbunden)
"På delstatsfängelset i Cold Mountain, i det ensamma cellblock som kallas för Den gröna milen, väntar samvetslösa mördare som den psykopatiske "Billy the Kid" Wharton och den besatte Eduard Delacroix på att dö fastspände i Gamla Gnisten, den elektriska stolen. 
De bevakas av fängelsevakter med mycket olika personlighet - från den humane Paul Edgecombe till den sadistiske Percy Wetmore. Men ingen av Den gröna milens invånare, vare sig av de gode eller onda, fångna eller vakande, har någonsin stött på någon som går att jämföra med den nya fången John Coffey, dömd att dö för våldtäkt och mord på två minderåriga flickor. Är Coffey en djävul i männisohamn? Eller är han något helt annat?"
Den här boken har jag läst under hela februari tillsammans med Elza och två andra på Instagram! Det har varit riktigt trevligt att läsa och diskutera den i slutet av varje vecka.

Jag har sett filmversionen tidigare men det var första gången jag läste boken. Det gjorde absolut ingenting att jag gjort allt i "fel" ordning den här gången. Boken var så uppslukande och de flesta veckorna hade jag läst ut delen vi var på redan på måndagen eller tisdagen. Det gick verkligen inte att sluta när jag väl hade plockat upp den.

Eftersom jag har sett filmen ser jag så klart de skådespelarna i tankarna när jag läser. Då är det ju tur att det är en riktigt bra film och att alla spelar så bra att det inte stör själva läsupplevelsen. Stephen King skrev den här som en följetångsroman i sex delar och det märks när man läser. I varje ny del kommer en liten påminnelse om vad som hänt tidigare. Det är inskrivet väldigt smidigt i texten men det märks ändå att det finns där för att man ska komma ihåg vad som hänt tidigare när det gått lite tid mellan gångerna.

Jag upplever en bergochdalbana av känslor under läsningen. Det är sorg, lite glädje, ilska och den berör mig så otroligt mycket. Det finns aldrig en stund då jag tappar fokus eller känner att den blir tråkig trots att jag faktiskt vet vad som kommer hända. Att läsa det är något helt annat än att se det. Och en avrättning som sker i berättelsen var nästan värre att läsa om, den kom nära inpå på ett helt annat sätt.

Har ni läst boken eller sett filmen? Jag vill verkligen se om filmen nu när boken är utläst.

12 kommentarer:

 1. Jag har sett filmen och tycker att den är jättebra, men ack så sorglig. Skulle gärna vilja läsa boken någon gång.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt sorglig! Och boken kommer verkligen så nära inpå en när man läser.

   Radera
 2. Jag har heller aldrig läst boken men nu blev jag sugen på det. Har sett filmen för längesedan så jag minns bara några scener. Ska kolla efter boken under nästa tur till bokantikvariatet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Den är verkligen läsvärd! :)

   Radera
 3. Jag har inte sett filmen eller läst boken men blev jätte nyfiken på att läsa den. Tack för tipset mvh Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh läs den absolut! Den är jättebra :)

   Radera
 4. jag får ta itu med King nån gång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju några att välja på :)

   Radera
 5. Har sett filmen några gånger, men inte läst boken, fast nu blir jag sugen!

  SvaraRadera
 6. Boken har jag bara läst en gång, men filmen har jag sett flera gånger. De är så bra båda två.

  SvaraRadera