onsdag 27 mars 2019

The Witchcraft of Salem Village av Shirley Jackson


Originaltitel: The Witchcraft of Salem Village
Längd: 3T 9M
Inläsare: Gabrielle de Cuir
"Stories of magic, superstition, and witchcraft were strictly forbidden in the little town of Salem Village. But a group of young girls ignored those rules, spellbound by the tales told by a woman named Tituba. When questioned about their activities, the terrified girls set off a whirlwind of controversy as they accused townsperson after townsperson of being witches. Author Shirley Jackson examines in careful detail this horrifying true story of accusations, trials, and executions that shook a community to its foundations."
Jag har ju hört talas om häxprocesserna i Salem men har aldrig läst in mig på ämnet eller detaljerna kring hur det blev så galet som det blev. Men så såg jag den här boken på Instagram, nu kommer jag tyvärr inte ihåg vem det var som hade lyssnat på den. Jag blev i alla fall väldigt nyfiken och började lyssna jag också. Det är en ganska kort ljudbok, bara lite över tre timmar så det har gått ganska fort att ta sig igenom den.

Vilken intressant historia det är när man börjar komma in mer i hur allt utspelade sig! Tänk att några unga flickor kan få så stor makt i ett samhälle på grund av rädsla. Det var bara en grupp barn som startade allt. Några som brukade umgås i pastorns kök, där hans tjänare Tituba berättade historier om magi och annat för de som samlades. Något som egentligen inte var tillåtet. Så när flickorna blev rädda att avslöjas blev de helt plötsligt attackerade av häxor som fick dem att må dåligt, snurra runt på golvet och bete sig galet. Och därifrån eskalerade det så pass att 19 oskyldiga personer hängdes och en ännu större mängd blev fängslade, anklagade för häxeri.

Det var frustrerande lyssning för så många i samhället bara litade blint på de här flickorna så fort de pekade ut någon. Sa man att man var oskyldig var det ju ett bevis på att man var häxa, om någon annan tvivlade på att den utpekade var skyldig så kunde den tvivlande själv bli anklagad för att också vara häxa. Helt sjukt!

En riktigt fascinerande bok som dessutom är välskriven eftersom det är Shirley Jackson som skrivit den. Tyvärr verkar den vara svår att få tag på som vanlig bok, det är synd för annars är det en bok jag gärna hade haft i bokhyllan också!

12 kommentarer:

 1. Det hørtes ganske interessant og fascinerende ut, takk for tipset :)

  SvaraRadera
 2. Den har jag också lyssnat på. Riktigt spännande historia som jag läst om på andra sätt också, men Shirley Jackson gör ett bra jobb. Läste jättemycket om ämnet i tonåren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett ämne som jag verkligen hade kunnat fastna i som tonåring också, förstår inte hur jag missade det :)

   Radera
 3. Den här låter riktigt intressant! :) Synd att den är svår att få tag på som fysisk bok, jag skulle också vilja ha den i hyllan. Men gud vad arg man blir när man läser om sådana här saker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är jättefrustrerande! Både hur svår den är att få tag i och hur folk beter sig i den! :P

   Radera
 4. Har läst en jättebra om just rättegångarna i Salem och det är rätt galet hur folk kan bete sig! Har du läst om de svenska häxprocesserna? De var nästan likadana, fast inte i samma utsträckning.

  Finns en bra serie som heter Salem som jag kan tipsa om, ifall du inte har sett den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Har läst en jättebra BOK"* ska det ju stå också, haha

   Radera
  2. Vilken bok var det? :) Jag har inte sett Salem, ska kolla upp! Tack för tipset :D

   Radera
 5. "A Penguin book of witches" heter den. Helt baserad på rättegångsprotokoll och liknande. Väldigt spännande faktiskt, även om det är en ren faktabok. Sen har du ju Jan Guillous bok "Häxornas försvarare" som tar upp de svenska häxprocesserna, också jättebra!

  Serien Salem är mer åt fantasyhållet men utspelar sig i det historiska samhället Salem. Tror det finns tre eller fyra säsonger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh det låter som en bok jag hade gillat! Ska kolla om jag kan hitta den någonstans :)

   Radera
  2. Hoppas du får tag på den och gillar den! Jag var helt fast från första sidan, haha.

   Radera