tisdag 10 juli 2018

Härskarteknik: den fula vägen till makt av Elaine Eksvärd


Originaltitel: Härskarteknik: den fula vägen till makt
Sidor: 215 (Pocket)
"Härskarteknik handlar inte bara om män som förtrycker kvinnor eller chefer som missbrukar sin makt. Tvärtom är det något som vi alla, oavsett kön, ålder och position, använder mot varandra. Problemet är att de flesta inte vet om det. Här får vi hjälp att sätta fingret på när och hur det sker.
Elaine Eksvärd definierar åtta huvudtyper av härskartekniker och exemplifierar med människors egna berättelser. Hon delar även med sig av egna erfarenheter och föreslår med humor och värme hur vi ska tackla jobbiga situationer. I den här reviderade utgåvan finns helt nya exempel och retoriska knep. Alla som lider av nationalsyndromet konflikträdsla har nu en handbok i hur man säger besvärliga saker snyggt, men också hur man genomskådar de fula typerna. Tänk på att det bästa sättet att bevara en konflikt är att inte ta den."
Det här var en väldigt intressant och lättläst bok! Elaine Eksvärd skriver om ämnet på ett sätt som gör det enkelt att hänga med och förstå. Dessutom skriver hon med lite humor vilket jag uppskattar för det gör så att boken aldrig känns tung eller svår trots att det är en faktabok.

Här beskrivs åtta olika härskartekniker, något vi alla använder oss av ibland. Oftast omedvetet, men vissa gör det tyvärr medvetet för att få mer makt och kunna påverka andra människor och få sin vilja igenom.

Boken tar upp konkreta exempel från personer som författaren haft kontakt med. Hon beskriver både bra och dåliga sätt att bemöta härskartekniker med. Vilka tillvägagångssätt som kanske får utövaren att stanna upp och fundera över sitt beteende, och vilka som garanterat bara gör så att man hamnar i en konflikt där man inte når fram på ett bra sätt.

Jag är glad att den äntligen är läst och nu kan jag förhoppningsvis se både om jag själv råkar använda mig av någon av de här teknikerna, eller om någon försöker använda dem på mig!

2 kommentarer:

  1. Jag ska också läsa denna (har den). Jag vill lära mig, för att "avslöja" andra och undvika att själv göra det. Bra att den var lätt att ta till sig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra att kunna tänka på både själv och när andra gör det!

      Radera