måndag 25 september 2017

Kum av Henrik Tord


Originaltitel: Kum
Sidor: 457 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Mikael och Cecilia lever ett privilegierat liv i Singapore med pool, hemhjälp och vajande palmer. Men så försvinner ett av barnen och tillvaron rasar samman. 
Elvaårige Rithisak och hans syster bor i norra Kambodja. Föräldrarna, djupt skuldsatta bönder, tvingas skicka barnen till Phnom Penh för att betala av lånet. 
I Shanghai har fastighetsmagnaten Shui-Khan fått reda på att hans dagar är räknade. Men visst måste väl en man i hans ställning ha rätt att köpa sig fri från döden? Någonstans korsas dessa människors öden. Det blir ett blodigt, mörkt och kaosartat möte där det står klart att ett liv inte är värt lika mycket som ett annat."
Jag var lite osäker på den här boken när jag började läsa. En del av det berodde nog på att jag upptäckte att den jämförs med Roslunds & Hellströms böcker på baksidan och den enda bok jag läst av dem gjorde mig så förbannad att jag vägrar läsa fler.

Så det var med lite misstänksamhet jag började på Kum. Jag läste några få sidor en kväll, kvällen efter det var jag för trött efter jobbet och läste inget alls. Så kom kväll nummer tre, och då satt jag uppe tills mitt i natten och läste resten i ett svep. Det gick bannemig inte att lägga ner den!

Det är en hemsk berättelse. Mörk, skitig, vidrig, en sådan som gör att man skäms för att vara människa. Det här kanske är en fiktiv berättelse, men det den berättar om händer i verkliga livet också. Och det är väldigt svårt att värja sig från under läsningen. Den tar sig in under ditt skinn och påminner dig om hur hemska vi människor kan vara mot varandra, hur lätt det är för vissa att utnyttja dem som inte har någon chans att säga emot.

Det går inte att läsa den och lämnas oberörd. Samtidigt är den otroligt välskriven, det känns verkligen att det är mycket hårt arbete som lagts ner för att få fram den. En positiv, men hemsk, överraskning, kan man säga så?

Helt klart är i alla fall att det är en bok jag inte kommer glömma i första taget.

2 kommentarer:

  1. Låter ju bra, men vågar nog inte riktigt läsa. Nog lite för otäckt verklighetstroget för min del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är verkligen otroligt bra. Den sitter fortfarande kvar i tankarna trots att det gått flera dagar nu sedan jag läste ut den.

      Radera