måndag 4 september 2017

Happy Sally av Sara Stridsberg


Originaltitel: Happy Sally
Sidor: 237 (Inbunden)
"Happy Sally är en fantasi om Sally Bauer, kanalsimmerska och simmardrottning. Sally Bauer var besatt av att simma. Alldeles före krigsutbrottet 1939 blev hon den första skandinaven att krossa Engelska kanalen. Tiden: 15:22.
Långt senare försöker en annan simmerska, Ellen, göra om bedriften. Hennes längtan efter att simma bestämmer allt omkring henne. Hon har ingått ett vad med sin man, Viktor: om hon lyckas ska hon få ägna sig åt simning för all framtid; om hon misslyckas måste hon och barnen följa med Viktor på hans drömseglats över Atlanten.
När dottern återvänder till Dover för att minnas kanalsommaren kommer Ellens utopi och nederlag att speglas i historien om Sally Bauer och hennes triumf. I kanalens tidvatten möts två övertygade och egensinniga simmerskor."
Det här är den andra boken jag lånade på biblioteket för ett tag sedan tack vare tips på böcker jag borde läsa. Jag har aldrig läst något av Sara Stridsberg förut men har varit nyfiken på hennes bok Beckomberga: ode till min familj. Så det här var spännande, att plocka upp en bok jag aldrig hade hört talas om tidigare, av en författare jag ändå var lite intresserad av.

Och det är vackert, det måste jag säga. Språket är väldigt vackert, den är luftigt skriven så det är korta stycken text, korta kapitel och stämningen i boken är både hetsig och lågmäld på samma gång. Dels har vi nutidens dotter som åker tillbaka till Dover för att försöka förstå sin mamma, Ellen. De delarna tycker jag är lågmälda, nedstämda. Sedan har vi delarna med Ellen och även delarna med Sally Bauer, där är det nästan hetsigt istället då båda två är besatta av att simma. Det är allt de lever för, allt annat och alla andra kommer i andra hand.

Den lämnar mig verkligen inte oberörd och nu är jag ännu mer sugen på att plocka upp boken om Beckomberga.
"Ljuset försvinner aldrig helt här vid vattnet, det sparas i havet hela natten." 

6 kommentarer:

 1. Jag gillar Sara Stridsbergs böcker. Beckomberga är mer lättillgänglig än Happy Sally. Du kommer nog att tycka om den också!

  SvaraRadera
 2. Visst har hon ett vackert språk, Drömfakulteten är litet mästerverk, läs gärna den också!
  nicklas

  SvaraRadera
 3. Jag har bara läst Drömfakulteten av Stridsberg men älskade den, vill gärna läsa fler av henne. Denna har jag haft i tankarna men har lite tänkt också att det är en bok som kräver sin tid och tankeverksamhet så har väntat till jag känner att jag har det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste verkligen kolla upp Drömfakulteten när folk talar så varmt om den :)

   Radera