måndag 11 januari 2016

Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren av Karin Bojs


Originaltitel: Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren
Sidor: 485 (Inbunden)
"Många svensk släktforskare lyckas kartlägga sina förfäder nio, tio generationer bakåt i tiden. Den ny DNA-tekniken öppnar ännu större möjligheter. Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och genom DNA-analyser få veta mer om sina band till forntidens människor. Hon läste hundratals vetenskapliga studier, intervjuade världsledande forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt.
Resultatet är en bok om Europas historia, från den första invandringsvågen till i dag - om vikingar, tidiga jordbrukare i Mellanöstern och flöjtspelande grottmänniskor i Tyskland och Frankrike. Den historia hon skildrar är också vår egen. Vi är släkt med varandra. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader.
DNA-trådarna knyter ihop oss alla."
Nu är Augustvinnaren i fack-kategorin utläst! Det tog sin lilla tid, men det är ingen bok att sträckläsa. Det får bli små bitar då och då annars blir det för mycket för mig.

Med det säger jag dock inte att det inte är en intressant bok. Den är jätteintressant! Tänk att själv göra en sådan omfattande släktforskning, det hade varit otroligt fascinerande. Det är det också att läsa om Karin Bojs släktresa, och även mänsklighetens i stort. För det blir ju så, när hon letar bakåt hos sig själv kommer resten av världen blandas in på köpet. Vägar korsas, folk flyttar på sig, folk träffas och blandas. Ända fram till idag, och vilken resa det är.

Boken består så klart mest av text men några foton finns också med och de gör mig alltid glad. Jag tycker en fackbok med enbart text känns för mastig att ta sig igenom, lite bilder gör allt mycket mer lättsmält av någon anledning.

Det är en viktig bok, speciellt i dagens läge när så mycket hat växer upp. Den visar att vi alla på något vis hör ihop, vi kommer från samma utgångspunkt.
Det bästa stycket i hela boken är kort men enkelt:
"Jag är en mix. Det är vi alla." 

8 kommentarer:

 1. Kul att du tyckte den var intressant :) Håller själv på att läsa den nu och tycker den är tokbra! Många spännande saker att ta del av, och ibland blir det nästan läskigt hur aktuellt något sådant avlägset kan kännas..

  SvaraRadera
 2. Jag fick låna den här av en kollega i veckan så jag ska väl ta tag i den snart. Jag håller på med både släktforskning och har testat mitt DNA så det kanske gör det extra intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande att du testat ditt DNA!:)

   Radera
 3. Jag släktforskar och måste absolut läsa den här boken. Fascinerande!

  SvaraRadera