torsdag 21 januari 2016

Sjuka själar av Kristina Ohlsson


Originaltitel:  Sjuka själar
Sidor: 380 (Inbunden)
"Först sattes träd i brand. Sedan öppnades portarna till helvetet.
Lukas försvinner några dagar innan han ska ta studenten. Tre veckor senare hittas han medvetslös med stora skador. Ingen förstår vad som hänt honom. Inte ens han själv. Det enda han och alla andra vet är att ytterligare två personer försvunnit på samma sätt. Men Lukas är den enda som har kommit tillbaka.
Tio år senare återvänder han till sitt föräldrahem, plågad av ovissheten om vem som en gång förstörde hans liv. På andra sidan gatan bor en man som aldrig förlikat sig med att han inte fick veta vad som hände hans dotter Fanny. Och som tror att Lukas har svaret.
Samtidigt flyttar Anna och David in i den gamla prästgården. Här ska de börja sitt nya liv. Men huset väcker stark oro hos Anna. När hon senare hittar ett järnkors nedgrävt i trädgården förstår hon att det finns någon som vill dem illa. Riktigt illa. Anna försöker vettskrämd rädda både sig själv och David. Men är det redan för sent?"
 Jag har ju lyssnat på Kristina Ohlssons ungdomsböcker som har lite skräckinslag, men så klart passande för 9-12 års åldern. De är riktigt bra! Så när jag såg att hon skulle skriva skräck för vuxna blev jag så klart nyfiken.
Och jag älskar den!!

Alltså, att hon kunde skriva läskigt har hon redan visat i ungdomsböckerna. Här har hon tagit det och vridit upp det några snäpp. Och jag slukade boken så fort jag kunde! Jag läste den på lunchrasterna och tänkte på den när jag inte läste den.
Det är något krypande, obehagligt från första sidan och det släpper inte greppet om mig förrän sista ordet är läst. Då är det som att jag äntligen kan andas ut och bara sitta där och stirra på boken och undra vad som hände.

Karaktärerna känns levande. Kanske speciellt mannen som förlorade sin dotter Fanny, och som har svårt att acceptera att Lukas kom tillbaka. Hans sorg och smärta går verkligen att ta på under tiden jag läser.
Sedan har vi händelserna på prästgården, är det någon som vill Anna och David illa? Och är denna någon levande...? Det finns flera tillfällen då jag sitter med nerverna utanpå kroppen för att det är så spännande, och samtidigt med en fånigt flin i ansiktet för att jag är så glad över att jag blir så nervös! Då är det bra skrivet.

Sjuka själar kommer utan tvekan att vara med på min lista över 2016:s bästa böcker!

16 kommentarer:

 1. Om jag kan vänta så ska jag önska mig denna när jag fyller år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt att få i födelsedagspresent!

   Radera
 2. Läser just nu. Gillar det jag ser ;)

  SvaraRadera
 3. Denhär måste jag verkligen läsa snart!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag verkligen att du måste! :)

   Radera
 4. Jag läste precis ut den. Helt fantastiskt bra är den! Precis som du känner jag igen känslan att tänka på boken när man inte läser den. Även jag funderade mycket på om det som skedde i prästgården var en person eller något onaturligt. Såklart önskar jag att jag hade boken oläst för att få läsa den igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du också tyckte så bra om den!!

   Radera
 5. Denna ligger högst upp i min läshög nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något att se fram emot! :)

   Radera
 6. Såg att den fanns som ljudbok, undrar om jag vågar lyssna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir garanterat spännande lyssning!

   Radera
 7. Åhhh vill läsa denna nuuuuuuu :)

  SvaraRadera