lördag 4 april 2015

Horrorstör av Grady Hendrix


Originaltitel: Horrorstör
Sidor: 240 (Häftad)
"Something strange is happening at the Orsk furniture superstore in Cleveland, Ohio. Every morning, employees arrive to find broken Kjerring bookshelves, shattered Glans water goblets, and smashed Liripip wardrobes. Sales are down, security cameras reveal nothing and store managers are panicking.
To unravel the mystery, three employees volunteer to work a nine-hour dusk-till-dawn shift. In the dead of the night, they'll patrol the empty Showroom floor, investigate strange sights and sounds, and encounter horrors that defy the imagination."
Vilken härligt underlig bok det här är. Skräck i IKEA-format, det är inte varje dag man får läsa det. Vi kan ju ta utseendet först, det är underbart. Verkligen som en katalog, det finns med lite reklam, ett home deliver-form, en karta över varuhuset så man kan hitta rätt och varje kapitel inleds med en presentation av en möbel. Och ju längre in i historien kommer desto mer bisarra blir de här möblerna...

Och i samma stil blir berättelsen. Det börjar normalt, vi får träffa Amy som gör sitt bästa för att klara av livet. Hon ligger efter med hyran, är inte jättenöjd på jobbet men vet att hon måste få behålla det för annars är hon verkligen körd. Så en dag kallas hon in för ett samtal och tror hon ska få sparken, men hon blir erbjuden att jobba extra på det här nattpasset för att hitta de personer som bryter sig in och förstör saker på nätterna.

Låter som enkla pengar att tjäna, men inget blir enkelt. Det är något mycket mörkare som väntar på dem när natten kommer.
Och när hela helvetet brakar loss, för det gör det, så är det väldigt spännande. Det är en nästan klaustrofobisk spänning. Ni vet, ibland när man tittar på en film så blir det aldrig en andningspaus, det är skräck på skräck på skräck för karaktärerna, ungefär så är det här också. Det känns som tryggheten är långt borta och att det aldrig kommer lösa sig.

Samtidigt finns det lite humor i det, för själva varuhuset och dess motto och allt är lite överdrivet, det är lite...kan man kanske säga satir över det?

Hur som helst, väldigt bra och annorlunda berättelse!

2 kommentarer:

  1. Har varit lite sugen på den här länge trots att jag inte gillar att läsa på engelska. Kanske köper hem den och prova!

    SvaraRadera