måndag 20 april 2015

Bombmannens testamente av Lena Ebervall & Per E. Samuelsson


Originaltitel: Bombmannens testamente
Längd: 14 h 40 min
Uppläsare: Lena Ebervall
"Han var en alldeles vanlig man. En medelsvensson med bil, sommarstuga och båt. En alldaglig tjänsteman, närmast småtråkig. 
Men så drabbade orättvisan honom i form av en felaktig skatteskuld. Och det blev starten på en räcka händelser som skulle leda till det mest omtalade brottet i modern tid i Sverige.
Fast det var inte bara de nitiska och oförlåtande skattmasarna som vände upp och ner på Lars Tingströms liv. Det fanns en kvinna med i spelet också. Hon var hans livs stora kärlek. Och om det inte varit för hennes svek hade kanske ödet gestaltat sig annorlunda för en väldig massa människor.
Lars Tingströms drevs från sitt ordentliga tjänstemannaliv till Kumlabunkern, han blev Bombmannen med hela svenska folket, han var skyldig till flera människors död och han tvingades av omständigheterna rakt in i armarna på en av Sveriges farligaste personer. På Kumla lades grunden till en ödesdiger vänskap som skulle krossa det svenska folkhemmet för gott."
Det här är också en av alla böcker jag hört så mycket bra om på jobbet, och när jag såg den på Storytel tänkte jag att det var dags att passa på! Jag var ju inte ens född när större delen av den här boken utspelar sig, men det är ändå händelser som varit omöjliga att missa under min uppväxt. Jag minns fortfarande svaga bilder av artiklar jag läst osv.

Bombmannens testamente är alltså en lite annorlunda deckare, jag tror att det är någon som använt uttrycket doku-deckare på en tipslapp jag såg på jobbet. Eftersom den är baserade på verkliga personer och händelser, som författarparet sen har vävt ihop till något som kan vara en lösning på vem som sköt Palme och varför.
Det är otroligt fascinerande och spännande att lyssna på, hela historien är välskriven och jag såg fram emot varje promenad då det bara har varit under dem jag lyssnat på just den här boken.

Jag gillar Lena Ebervall som uppläsare också, hon har en väldigt behaglig röst att lyssna på och lyckas göra varje enskild persons röster lätta att känna igen. De kommer verkligen till liv tack vare hennes uppläsning.

Jag blev verkligen fast, nu vill jag läsa eller lyssna på deras tidigare bok också. Så, är du sugen på en spännande bok, men känner att du ändå inte vill ha en vanlig deckare? Ge den här boken en chans! Det är den verkligen värd.

2 kommentarer:

  1. Måste bara kommentera att härligt att du lyssnar på finlanddsvenska! Muminpappans memoarer med Mark :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt mysig att lyssna på! :)

      Radera