måndag 22 april 2024

Liseys berättelse av Stephen King


Originaltitel: Lisey's Story
Sidor: 540 (Pocket)
"Lisey Debusher Landon förlorade sin man, Scott, för två år sedan, efter ett tjugofemårigt äktenskap av djup och ibland skrämmande intimitet. Scott var en prisbelönt bästsäljarförfattare och en mycket komplicerad man. När Lisey ska ordna upp papperna efter Scott, hittar hon en sorts skattjakt, en "bol", som han kallar det. Med hjälp av denna tar Scott henne genom alla de viktiga händelserna i deras äktenskap, och Lisey förstår att det fanns ett ställe dit Scott gick - ett ställe som både skrämde och helade honom, som kunde äta honom levande eller ge honom de idéer han behövde för att leva. Nu är det Liseys tur att möta Scotts demoner, Liseys tur att åka till Booyamånen.

Det som börjar som en änkas ansträngning att gå igenom sin firade mans efterlämnade papper blir en resa nära döden in i det mörker han bebodde."

 Jag borde inte ha haft den här boken som lunchbok. Eftersom det är en tegelsten gjorde det att den kändes evighetslång när jag bara kunde läsa korta stunder de dagar jag jobbade. Nu säger jag inte att den var dålig, men jag hade nog gillat den ännu mer om jag hade ändrat sättet jag läste den på. 

Det är en väldigt intressant berättelse som tog oväntade vändningar. Ibland är det svårt att veta om allt finns på riktigt i karaktärernas liv eller om det är fantasier. Det gör vissa scener väldigt obehagliga för man vet inte om saker händer av "rätt" anledningar eller om det bara är hemskt tragiskt. 

Egentligen borde jag nog läst den på engelska för att kunnat få ut mesta möjliga av det speciella språket. Liseys man Scott, har en hel del egna, påhittade ord som används ganska mycket i boken och det hade varit kul att se hur de var tänkta på originalspråket. 

Jag gillade den även om jag borde läst den mer sammanhängande. Nu är jag nyfiken på att se serien som är baserad på den!

måndag 15 april 2024

Doctor Sleep av Stephen King

 

Originaltitel: Doctor Sleep
Sidor: 485 (Inbunden)
"Following a childhood haunted by terrifying events at the Overlook Hotel, Dan Torrance has been drifting for decades. Finally, he settles into a job at a nursing home where he draws on his remnant 'shining' power to provide crucial comfort to the dying. Aided by a prescient cat, he becomes 'Doctor Sleep'. Then he meets Abra Stone, a girl with 'the brightest shining' ever seen. But her gift is attracting the beautiful yet merciless Rose the Hat and her followers The True Knot. They may look harmless, the sort of people who are devoted to their campers and RVs, but they live off the 'steam' that children like Abra produce. Now Dan must call upon his powers once more as he battles for Abra's soul and survival - facing his fears and reawakening ghosts from his past."

Det här är en bok som väntat i min bokhylla i...tio år kanske? Så det känns väldigt bra att den äntligen blev läst. Ännu bättre är det så klart att jag tyckte om den. 

Doctor Sleep är en fortsättning på The Shining. Här möter vi Dan, den lilla pojken från The Shining, som vuxen. Han har försökt dricka bort sitt "shining", eller sitt skimmer. Det är en ganska eländig tillvaro han haft, men till slut vänder det. Lagom till det kommer så klart en ny fara, från ett tidigare okänt håll.

Jag gillar verkligen de goda karaktärerna i boken, Dan och Abra till exempel. Det är personer jag hejar på. De onda däremot är väldigt obehagliga och det är fascinerande hur deras krafter funkar. Och hur vanliga de kan verka. 

Jag tycker själva storyn är spännande och vissa stunder är nerverna på helspänn. Nu är jag väldigt sugen på att se filmatiseringen!

torsdag 11 april 2024

Allt för min syster av Jodi Picoult

 

Originaltitel: My Sister´s Keeper
Sidor: 375 (Inbunden)
"Anna är egentligen inte sjuk, men hon har tillbringat ändlösa dagar av sitt liv på sjukhus. Hon är en genetisk matchning till sin äldre syster Kate som lider av leukemi, och för att rädda hennes liv utstår hon ideligen nya operationer och transfusioner.

Nu är Anna tretton år och har fått nog. Hon vänder sig till en advokat och stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp. Ett beslut som kan komma att splittra hela familjen, och som framför allt har dödlig konsekvens för Kate."

Det här är en bok som verkligen rör upp en hel del känslor och får en att tänka mycket under läsningen. Handlingen berör, det är svårt att inte göra det med ämnet och frågorna som ställs. Vad är egentligen rätt och fel i en så här omöjlig situation? 

Trots det tunga ämnet är den förvånansvärt lättläst. Den hoppar mellan olika karaktärers perspektiv så man får ta del av många tankar och åsikter. Bäst gillar jag att följa Anna. Hon som står i centrum för allt när hon väljer att stämma sina föräldrar. 

Men något som drog ner helhetsupplevelsen för mig var slutet. Jag gillar det inte alls tyvärr. Det är nog allt jag kan säga utan att riskera att spoila något. 

onsdag 10 april 2024

Gör så här: Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem av Randall Munroe

 

Originaltitel: How to - Absurd scientific advice for common real-world problems
Sidor: 299 (Inbunden)
"För varje uppgift du tar dig an så finns det ett rätt sätt, ett fel sätt, och ett sätt som är så uselt och dumt att ingen någonsin borde försöka sig på det. Gör så här är en guide till det tredje sättet en bok full av extremt opraktiska råd för alla situationer, från att landa ett flygplan till att gräva ett hål.

Här förklarar bästsäljande författaren och serietecknaren Randall Munroe hur du gör för att förutsäga vädret genom att analysera pixlarna i dina Facebookfoton. Han lär dig hur du avgör om någon är babyboomer eller nittitalist genom att mäta radioaktiviteten hos deras tänder. Han erbjuder tips och tricks för att ta selfies med teleskop, korsa en flod genom att koka den och komma i tid till alla dina möten genom att spränga månen. Och om du vill göra dig av med boken när du är klar med den går han igenom dina alternativ för korrekt återvinning: att lösa upp boken i havet, omvandla den till ånga, nedsänka den i jordskorpan med hjälp av kontinentalplattornas rörelse eller skjuta den rakt in i solen."

Jag har tidigare läst författarens bok Tänk om... Det var en bok som fick mig att skratta ganska mycket. Gör så här får mig också att skratta åt alla galna funderingar, men inte riktigt lika mycket. 

Här förklarar författaren hur man tar en selfie, hur man gräver en grop, hur man kan förstöra boken och mycket, mycket mer. Han tar oss igenom flera olika, absurda lösningar på olika situationer. Och allt är gjort med humor och vetenskap. Och streckgubbar.

Det är inte en bok att läsa från pärm till pärm, men funkar perfekt när man har lite mindre tid och kan läsa ett kapitel här och där. Jag har två andra böcker från Munroe som väntar på att bli lästa och det ska bli intressant att se vilka frågor han tacklar i dem!

måndag 8 april 2024

Sju kvadrat med lås av Jussi Adler-Olsen

 

Originaltitel: Syv m² med lås
Sidor: 546 (Inbunden)
Serie: Avdelning Q (del 10)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack!

"Annandag jul 2020. Carl Mørck sitter med handfängsel i baksätet på en polisbil. Efter femton år har det våldsamma spikpistolfallet kommit ikapp honom, och anklagelser om narkotikasmuggling och mord hotar att rasera hela hans tillvaro.

Kollegorna vid Köpenhamnspolisen vänder honom ryggen, och snart går det upp för Carl att han svävar i livsfara. Men vem är det som har satt ett pris på hans huvud - och varför? Carl kämpar i blindo mot sin dolda fiendes hantlangare. Samtidigt beslutar sig Rose, Assad och Gordon för att trotsa chefens order i ett försök gå till botten med det invecklade spikpistolfallet."

Sju kvadrat med lås är sista delen i serien om Avdelning Q. Det känns tomt och jag kommer sakna att hänga med Carl, Assad, Rose och Gordon. De är ett fantastiskt gäng karaktärer och det har varit riktigt roligt att se hur de utvecklats under seriens gång.

Jag tycker boken är ett värdigt avslut på serien. Många frågor som hängt med under alla tidigare böcker får äntligen sina svar och det är en riktig bladvändare. Det är spännande, kapitlen är korta och Adler-Olsen håller upp ett bra driv genom hela berättelsen. Ibland sitter jag och håller andan med nerverna på helspänn och andra gånger skrattar jag åt humorn som finns där. 

Har ni inte läst serien än kan jag verkligen rekommendera den! Det är en av mina favoriter.