tisdag 31 oktober 2017

Veckans topplista - Skräck och annat otäckt


Åh nu hoppas jag på många tips att lägga till min redan alldeles för långa att-läsa-lista! Veckans tema hos Johanna passar min smak perfekt! Här kommer mina fem tips, det blir lite blandat med svenska och engelska!


En väldigt annorlunda, spännande bok. Utförandet är speciellt och det hjälper till att ge hela läsningen en krypande, underlig känsla.

 Vill du ha lite lättare skräck tycker jag serien om Odd Thomas passar perfekt! De är spännande men inte jätteläskiga. 


Gillar man Night film och samtidigt vill ha lite mer övernaturligt över det hela kan nog The Last Days of Jack Sparks passa!


Jag lyssnade på Yuko för något år sedan, vet inte om jag skrev om den på bloggen, jag kan inte hitta något inlägg om den. Men den var väldigt bra! Svensk skräck med lite inslag av japansk skräck.


Mörkrädd hade jag och min dåvarande sambo som kvällsbok för flera år sedan. Smart val att lyssna på en bok som heter mörkrädd när man ska sova? Nej, inte alls faktiskt. Jag minns inte mycket från själva boken men jag minns känslan när låg kvar ensam vaken och nerverna höll på gå sönder på grund av den! 

fredag 27 oktober 2017

Grace av Anthony Doerr


Originaltitel: About Grace
Sidor: 467 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"Meteorologen David Winkler drömmer sanndrömmar. En natt ser han hur han kommer att möta kvinnan i sitt liv och kort därefter slår det in. Men lyckan är kort. Efter att dottern Grace föds får David en föraning om att han bär skuld till att hon drunknar i en översvämning.
När ett ihållande regn hotar deras hem flyr han landet i förhoppningen att rädda dottern.
Först tjugofem år senare vågar han sig tillbaka. Men utan ett enda livstecken från frun eller dottern vet han inte om han kommer att finna någon av dem i livet. "
Jag tyckte väldigt mycket om författarens förra bok, Ljuset vi inte ser, men jag tror faktiskt att Grace lyckas slå den. 

Doerr utmärker sig med sitt otroligt vackra språk. Det är på något vis skört hela tiden samtidigt som det rymmer alla tänkbara känslor.
Vilken förbannelse det måste vara för David, att ha de här drömmarna. Att vara rädd för att bli orsak till sin dotters död. Och boken visar verkligen hur långt rädsla kan driva en, till andra sidan jordklotet och många, många år bort. Självklart blir jag tokig på honom ibland, när han inte återvänder snabbare, när han inte åker hem för att själv se om Grace klarade sig eller inte. Samtidigt tycker jag synd om honom, som snabbt får etiketten galen på sig. Och många stunder känner han sig nog galen också.

Bäst tycker jag om när han kommit tillbaka till USA. Då hans försök att hitta både sin fru och dotter börjar på riktigt. Det är där boken verkligen fångar mig och jag hoppas så att det ska gå bra för honom.

En del av det vackra i den här berättelsen ligger i hur fascinerande vissa karaktärer i boken är av olika saker. David älskar snöflingor, hur de är uppbyggda. Han är också väldigt duktig på väder och kan berätta vad olika moln betyder. En karaktär han lär känna efter att han flytt blir jätteintresserad av insekter. Hon studerar dem noga och man får som läsare ta del av deras otroligt starka intressen. Det här tycker jag väldigt mycket om då jag älskar när man kan märka att någon brinner för något. Jag har då aldrig tidigare tyckt att det varit så här intressant att läsa om väder och insekter kan jag lova.

Nu är det bara att vänta på en tredje bok av Doerr! Fortsätter det så här så kan det bara bli ännu en fullpoängare.

torsdag 26 oktober 2017

Six Stories av Matt Wesolowski


Originaltitel: Six Stories
Sidor: 225 (Pocket) 
"1997. Scarclaw Fell. The body of teenager Tom Jeffries is found at an outward bound centre. Verdict? Misadventure. But not everyone is convinced. And the truth of what happened in the beautiful but eerie fell is locked in the memories of the tight-knit group of friends who embarked on that fateful trip, and the flimsy testimony of those living nearby. 
2017. Enter elusive investigative journalist Scott King, whose podcast examinations of complicated cases have rivalled the success of Serial, with his concealed identity making him a cult internet figure.In a series of six interviews, King attempts to work out how the dynamics of a group of idle teenagers conspired with the sinister legends surrounding the fell to result in Jeffries' mysterious death. And who's to blame... 
As every interview unveils a new revelation, you'll be forced to work out for yourself how Tom Jeffries died, and who is telling the truth."
Åh vad glad jag är att jag fick låna den här boken av en kollega! Den var så jäkla bra. Själva upplägget är annorlunda mot något jag läst innan. Boken är upplagd som att det är en true crime-podcast där Scott King tar kontakt med och intervjuar personer som var med natten då Tom Jeffries försvann. För mig som sträcklyssnat på bland annat podcasten Serial var det här en fullträff.

Det är spännande, fascinerande och hade jag inte behövt sova hade jag läst ut boken i en sittning. Jag tycker författaren har lyckats väldigt bra med att få ner historien så det verkligen känns som att det är muntliga intervjuer, det känns trovärdigt fast det är i skrift. Jag kan nästan höra deras röster (det låter ju friskt...) i tankarna medan jag läser. Det finns saker som får mig att bli arg, ledsen och förvånad. En gång får jag en snilleblixt och tror mig ha listat ut något viktigt, men det gör inte historien mindre intressant för det, istället sitter jag på nålar för att se om jag faktiskt har rätt eller inte.

Jag kan verkligen rekommendera den om man vill ha något annorlunda och spännande! Efteråt var jag tvungen att söka runt lite och det verkar som att författaren kommer ut med en till bok med samma upplägg, med Scott King som huvudperson, nästa år. Hydra, den kommer jag absolut att läsa!

onsdag 25 oktober 2017

Orkidépojken av Helena Dahlgren


Originaltitel: Orkidépojken
Sidor: 148 (Danskt band)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Lava förlag, tusen tack! 
"SKOGENS MÖRKA GRAVITATION: 
ALLT PEKAR DITÅT,
KÄNNER NI DET OCKSÅ?
När bästisarna Hanna och Zeb tar studenten är det meningen att LIVET ska börja. Det är nu de ska lämna urtrista förorten Tyresö och bege sig ut i världen. London väntar. Men först en sista hemmasommar som går åt till att jobba på kyrkogården, festa på stans gayklubbar, ströglo på den gamla tv-serien Twin Peaks och läsa Orkidépojkens märkliga blogg. Så länge någon kan minnas har det viskats om en närvaro ute i Tyresös skogar. Varken Hanna eller Zeb har lagt någon särskild vikt vid det. Förrän de plötsligt blir tvungna För konstiga saker sker: först försvinner en hund, och därefter en före detta skolkamrat. Lina, ortens drottning. Hon som alla vill känna men ingen känner, inte på riktigt.
Sen går det mesta åt helvete."
Det som fångade mitt intresse med den här boken var främst att den är inspirerad av Twin Peaks. Jag älskar Twin Peaks. Och jag ska vara ärlig, jag var väldigt skeptisk till om en bok skulle lyckas ge mig samma känsla som jag fick när jag såg serien.

Men djävlar i mig, det gjorde den. Det är precis så underbart, krypande, lågmält och fascinerande som jag ville att det skulle vara. Orkidépojken är en helt otrolig berättelse om ensamhet, gemenskap, sorg och önskan om en andra chans att våga se och förstå.

Boken är skriven som att det är Hannas egen bok, det är hon som skriver ner sin berättelse med lite hjälp på traven av både Linas och Orkidépojkens ord. Hon berättar om en sommar som förändrar allt. Och över alltihopa ligger det en nästan förtrollad känsla, som att sommarluften står still runtomkring mig medan jag läser. Det är som att jag står som ett spöke i ett gathörn och tittar på, ser allt utveckla sig men kan inget göra för att ändra det.

Förutom att själva berättelsen är riktigt bra finns det väldigt många referenser till all möjlig slags populärkultur, och jag blir så glad för det är för en gångs skull sådana som jag förstår! Det brukar alltid flyga över huvudet på mig men här hänger jag med.

Det är helt igenom en otroligt bra bok. Den tar tag om dig som läsare från första sidan och efter det är bara att följa med på resan, det går inte att sluta läsa.

tisdag 24 oktober 2017

Veckans topplista - Ovanliga platser

Ovanliga platser - de där böckerna som utspelar sig någonstans som vi inte läser om så ofta, så lyder veckans uppgift inne hos Johanna. Det här ska bli riktigt spännande att hoppa runt bland alla svar och se vilka platser som dyker upp!


För mig är det i alla fall väldigt ovanligt att läsa om Bombay så här platsar Shantaram in för mig. Tegelsten men otroligt bra! Har andra delen väntades i hyllan.


Sen tycker jag att mina hemtrakter, Kiruna och byarna runtomkring, inte är så jättevanliga i böcker så jag tar med Åsa Larssons böcker om Rebecka Martinsson här också. 


Den här boken utspelar sig på ön Guernsey i Engelska kanalen, inte ett område jag har stött på i många böcker! Den är förövrigt jättebra. 


Underbar berättelse som utspelar sig i 1990-talets Nigeria. Om fyra bröder, en hemsk spådom och misstro. 


Jag avslutar med en faktabok! Om just ovanliga platser. En otroligt härlig bok att nörda ner sig i.

måndag 23 oktober 2017

Fången från Skottland av Diana Gabaldon


Originaltitel: The Scottish Prisoner
Sidor: 460 (Inbunden)
Serie: Sagan om Lord John Grey (del 3)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"Helwater i England, 1760. Det skotska upproret har slagits ner och rebellen Jamie Fraser lever ett stillsamt liv som frigiven krigsfånge. Han hemsöks i drömmarna av minnen från sin förlorade hustru Claire och deras gemensamma barn.
I London mottar adelsmannen och officeren lord John Grey ett paket. Det innehåller dokument på det sällsynta tungomålet ersiska som pekar mot en stor konspiration. Men lord John kan inte tyda hela dokumentet. Och han känner endast en som kan det: Jamie Fraser.
Snart befinner sig lord John och Jamie Fraser på en resa mot Irland, ett land vars slott och mossar ruvar på hemska hemligheter. Ofrivilligt förenade jobbar de mot samma mål, och påminns om de känslor som en gång band dem samman."
Jag inser nu, efter att ha läst den här boken, hur mycket jag saknat Outlander-världen. Jamie och Claire och deras kärlek, allt! Jag fick världens sug att börja läsa om serien, jag har inte ens avslutat alla böcker utan är väl på... femte tror jag.

Men här är det Lord John Grey som är huvudkaraktär och även han är en figur att tycka om. Han är så stillsam på ytan men har så mycket känslor som stormar runt på insidan. Att vara homosexuell i 1760-talets England är inte direkt en lätt sak, absolut inget att vara öppen med. Man lider med honom när han måste dölja en så stor del av sitt liv, och aldrig kan visa kärlek eller några sådana känslor öppet.

Sen har vi så klart Jamie, som blir medtvingad på ett uppdrag till Irland. Han är fortfarande en fånge men har ett ganska bra liv på godset där han arbetar. Förutom hans smärtsamma saknad efter Claire.

Själva berättelsen är riktigt spännande. Hemliga dokument, en konspiration, till och med lite övernaturliga inslag som verkligen är stämningsfulla. Men det som jag tycker är allra bäst att läsa om är den komplicerade relationen som John och Jamie har. I början är det verkligen spänt mellan dem och Jamie skulle antagligen gärna slå ner sitt resesällskap om han bara kunde. Men det här är något som utvecklas på ett riktigt fint sätt genom hela boken, det kryper in en vänskap, respekt och värme mellan dem.

Gabaldon skriver väldigt levande, det är otroligt lätt att skapa sig bilder i huvudet medan man läser, nästan så att man är där på riktigt. Jag hade glömt hur beroendeframkallande hennes böcker kan vara, nu har jag blivit påmind och det ordentligt!

lördag 21 oktober 2017

Helt klart skulle-tag


1. En bok som helt klart skulle ha en uppföljare.
2. En bok som helt klart skulle ha en spin off-serie.
3. En författare som helt klart skulle ha skrivit fler böcker.
4. En karaktär som helt klart skulle ha blivit tillsammans med någon annan.
5. En bok som helt klart skulle slutat annorlunda.
6. En bok som helt klart skulle ha ett filmkontrakt.
7. En bok som helt klart skulle ha ett serie-kontrakt.
8. En bok som helt klart skulle ha varit skriven ur endast ett perspektiv.
9. En bok som helt klart skulle byta omslag.
10. En bok som helt klart skulle behållit sitt originalomslag.
11. En serie eller författare som helt klart skulle ha slutat efter en bok.

Läsa är att levas video: https://www.youtube.com/watch?v=5rM_hyb1dJ8

fredag 20 oktober 2017

Lilla dockan av Ingrid Elfberg


Originaltitel: Lilla dockan
Sidor: 467 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack!
"En känd vloggerska direktsänder sitt självmord där hon kastar sig från infinitypoolen högt uppe på hotell Gothia Towers. Klippet sprids som en löpeld i sociala medier. Jennifer, fjorton år, är en av de som ser sändningen. Snart får hon kontakt med Emil som verkar ha känt vloggerskan. Han är allt Jennifer drömt om...Eller är det tvärtom? 
Torbjörn och hans kollegor på Sektionen för grova brott i Göteborg ska precis knyta ihop en utredning kring gromning av unga på nätet när man misstänker att vloggerskan kan vara ännu ett offer. Men varför verkar det som om förövaren hela tiden ligger steget före utredarna? Snart börjar ledtrådarna peka tillbaka mot Sektionen för grova brott och till slut går det inte att lita på någon."
Jag hade egentligen inga förväntningar när jag plockade upp den här boken. Det är så vitt jag kan komma ihåg den första jag läser av författaren och jag hoppades bara på något spännande när jag äntligen kände mig pigg nog för att läsa lite igen efter flera dagar med feber!

Och spännande fick jag. Men kanske framför allt obehagligt. Riktigt obehagligt. Speciellt när berättelsen handlar om Jennifer och hur hon sakta förändras, för att Emil ska gilla henne. Och hur han blir mer och mer elak och krävande över sms. Det är hemskt att läsa, ännu värre för att det här är ett verkligt ämne. Just den här boken är påhittad, men sånt här händer. Och som författaren nämner i sitt efterord, det är så svårt att hålla koll på för nu är alla på nätet med mobilerna, det finns alltid där och är alldeles för lätt för hemska människor att komma nära.

Elfberg har verkligen lyckats skriva en aktuell och skrämmande bok som jag rekommenderar.

torsdag 19 oktober 2017

Inferenser 2.0 av Isabelle Holmgren


Originaltitel: Inferenser 2.0
Sidor: 64
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Inferens - det som uttalas men inte sägs, att läsa mellan raderna. I Inferenser 2.0 har Isabelle Holmgren samlat korta kärnfulla betraktelser där hon bjuder in läsaren till att göra sin egna tolkning av vad det egentligen står."
Det har verkligen blivit populärt, speciellt på engelska, med korta små dikter. Få ord kan säga så mycket. Ibland kanske dikter inte ens är rätt ord. Korta små texter passar bättre. Här har Isabelle gjort det fast på svenska.

Inferenser 2.0 är en smidig lite bok, skulle lätt gå att ha med sig i jackfickan. Även perfekt att läsa när man inte orkar med längre texter på grund av feber och hosta, det kan jag intyga. Varje sida har en liten text, vissa är lätt att tolka, andra kan ha flera olika betydelser känner jag. Det finns inga kapitel, inga indelningar utan texterna bara kommer efter varandra. De flesta några rader, en del bara en rad.

Och jag tycker om det här. Jag tycker om när någon lyckas säga mycket med få, enkla ord. Tycker om känslan när någon annan träffar rätt i mina känslor. Det är ju det jag själv också tycker om med att skriva dikter, när man kan beskriva det någon annan känner, göra så någon annan känner sig mindre ensam. Det lyckas Isabelle få mig att känna flera gånger med sina ord.

"Han är snäll, egentligen.
Är en mening jag aldrig
någonsin mer vill behöva
höra."
-sid. 21
 "Jag ska ge mig tid att skrika
när jag har plats att känna." -
sid. 59

onsdag 18 oktober 2017

Sånger i skymningen av Camilla Davidsson


Originaltitel: Sånger i skymningen
Sidor: 289 (Inbunden)
Serie: Serien om Emma (del 4)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Två år efter den livsförändrande pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela har Emma lyckats bryta sig ur ekorrhjulet och lagt det mesta av sitt emellanåt destruktiva beteende bakom sig. När vi möter henne i Sånger i skymningen har hon just lämnat Fårö efter en sommars arbete på Solgården. Att driva ett pensionat var långt jobbigare än hon väntat sig och hon bestämmer sig för att återigen pilgrimsvandra i Spanien, dels för att få en smula lugn och ro, men även för att få rätsida på tankarna kring Olle, den tjugo år äldre läkaren hon är kär i. De har spenderat sommaren ihop, men undvikit det viktigaste samtalsämnet av alla frågan om barn.
Pilgrimsvandringen blir inte alls som Emma föreställt sig och en dag får hon ett oväntat samtal hemifrån. Hennes mamma har fått en stroke och ligger på sjukhus med svåra men. Emma lämnar motvilligt Spanien med huvudet fyllt av frågor. Får man vara arg på en svårt sjuk förälder? Kommer mamman att dö? Kommer hon att sörja eller bli lättad i så fall? Deras relation har varit allt annat än enkel och de har inte setts på närmare två år. Inte minst undrar hon hur det ska bli med Olle ska de lyckas hitta en framkomlig väg i barnfrågan, eller har de nått vägs ände?"
Jag blev så klart jätteglad när jag fick förfrågan om att läsa vidare om Emma! Har läst de tre första delarna och tycker väldigt bra om alla, även om ettan alltid kommer ha en extra varm plats i hjärtat.

I den här boken är det verkligen invecklade känslor som tas upp. Emma har haft ett komplicerat förhållande till sin mamma som tyvärr druckit för mycket under Emmas uppväxt. När mamman sen blir väldigt sjuk så är det svårt för Emma att veta hur hon ska förhålla sig till det. Lättnad blandas med skam, sorg blandas ilska, och hon får några nya insikter om sin barndom på vägen.
Davidsson hanterar det hela på ett väldigt bra och respektfullt sätt tycker jag. Och i slutet av boken, i författarens tack, får man veta att hon själv haft en komplicerad relation till sin mamma.

Jag tycker verkligen om Emma. Inte så att jag bortser från hennes brister för hon är verkligen inte perfekt. Hon är mänsklig, alla karaktärer i de här böckerna är mänskliga och det är det som gör dem så bra. Det finns gånger då jag sitter nästan beredd att skälla ut Emma för att jag tror hon är nära att göra något dumt val, precis som jag skulle göra med mina närmaste vänner i verkliga livet. Det är lite så det känns, som att man läser om en vän.

Om jag förstår det rätt så var det inte helt säkert att det skulle bli en fjärde bok i serien, men jag är väldigt glad att den blev skriven så jag fick följa med Emma ännu en bit i livet!
Det här är feelgood när det är som bäst, inte för fluffigt, men med mycket kärlek för livet.

tisdag 17 oktober 2017

Veckans topplista - Svenska samtida romaner



Hos Johanna den här veckan är det svenska samtida romaner som gäller! Jag tar helt enkelt och bara tolkar det rätt av som böcker som utspelar sig i nutid som har svenska som originalspråk.


Tyckte mycket om Skymningslandet när jag läste den! Hermanson har ett väldigt bra språk. 


Jag älskar alla Backmans böcker, men det här är fortfarande min favorit.


En bok som gav mig ett av mina absoluta favoritcitat.


En väldigt charmig och lättläst historia.


Väldigt bra berättelse om en komplicerad relation mellan mor och dotter.

måndag 16 oktober 2017

Webb-tv för bokälskare!


Idag har jag ett litet annorlunda tips till alla boknördar där ute! De senaste månaderna har jag fått den glädjande uppgiften att vara testpublik för en webb tv-kanal som heter Bokmyran!

Det här är en prenumerationstjänst som kommer med ett nytt avsnitt en gång i månaden. Det kostar 39 kr/månad och då får man tillgång till alla avsnitt i deras växande arkiv. Det finns ingen bindningstid utan vill man bara vara med en månad går det jättebra och är sen enkelt att avsluta med ett knapptryck!

Varje avsnitt består av olika delar, det finns till exempel Ellens bokprat, Martins boktips, Annas skatter och även flera olika intervjuer och reportage. En av mina personliga favoriter är Ellens bokprat som hittills har varit med i varje utgåva!

Bokmyran är ett ganska nytt projekt än så länge och jag hoppas det får chansen att växa och utvecklas. Det finns hur mycket potential som helst och jag ser fram emot att få följa med och se vad de kan hitta på i framtiden.

Så det är mitt lilla tips så här i höstrusket, en chans för alla som älskar böcker att nörda ner sig ännu mer!

fredag 13 oktober 2017

Smugglaren av Jan-Erik Fjell


Originaltitel: Skyggerom
Sidor: 446 (Inbunden)
Serie: Anton Brekke (del 2)
Recensionsexemplar: Från HarperCollins Nordic, tusen tack! 
"Det är snart jul och den småkriminelle Bernandas från Litauen kör in i Norge med en förseglad last, på uppdrag av den ryske gangsterbossen Doskino. Men kontakten som ska ta emot lasten dyker aldrig upp där de stämt träff, vid en avlägsen stuga utanför Fredrikstad. 
När Bernandas inser vad det är för last han smugglat över gränsen grips han av panik. Dagen efter hittas den äldre läraren Viggo Holm brutalt knivmördad i sitt hem i Sarpsborg, och det visar sig att han var Bernardas kontakt. 
En motvillig Anton Brekke får fallet, och medan han börjar följa spåren kämpar Bernardas desperat för att ta sig ur fällan han fastnat i - strandad i ett främmande land med polisen på ena sidan och sin uppdragsgivare på den andra."
Jag var ganska skeptisk till den här. En polis som verkar spela poker lite för mycket, en rysk gangsterboss, smuggling? Nja, jag trodde inte alls vi skulle överens, boken och jag.

Så började jag läsa, och märkte att det gick väldigt smidigt. Jag var kanske inte överväldigad men det var spännande och gick snabbt att ta sig framåt i berättelsen. Något jag var rädd för var att Brekkes pokerspelande skulle ta jättestor plats, att han skulle vara en sådan polis som missköter sitt jobb för spelande och bara vara odräglig. Det var en positiv överraskning när det inte alls var så. Han kanske är lite odräglig ibland för andra saker men annars tycker jag faktiskt ganska bra om honom.

Och sen då, när det hela närmar sig slutet drar författaren till med något jag inte alls var beredd på och helt plötsligt var det jättespännande och känslosamt!

En väldigt glatt överraskad läsare har ni här!

torsdag 12 oktober 2017

Anders Timell får inte dö av Daniel Woxlin


Originaltitel: Anders Timell får inte dö
Sidor: 130 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Krutdurk förlag, tusen tack! 
"Varför kan inte människan vara lycklig? Och varför är det så svårt att få vara den man vill? Den letargiske Jon Holmberg, anställd vid Verkställande Utskottet, har fullständigt tröttnat på livet som vice assisterande rapportör. I affekt postar han en rapport som skall komma att få mycket ogynnsamma konsekvenser. Den till synes oförarglige och livsglade estradören Anders Timell får plötsligt ett pris på sitt huvud. Tillsammans flyr de hals för huvud till skogs för att bygga sig ett nytt samhälle."
Den här boken lät väldigt underlig och annorlunda så det var därför jag tackade ja till att läsa den. Jag blev helt enkelt nyfiken. Och det är en kort bok som går fort att läsa, det kan vara skönt mellan de längre böcker som jag oftast läser!

Men nja, jag kommer inte överens med den. Jag får inget riktigt grepp om den och har nog inte riktigt rätt sorts humor för att kunna uppskatta det här. Det är annorlunda och underligt precis som jag trodde, men tyvärr inte på ett sätt som passar mig. 

onsdag 11 oktober 2017

Flykten från Olympo av Lisa Hågensens


Originaltitel: Flykten från Olympo
Sidor: 293 (Häftad)
Serie: Purebred (del 1)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"De trodde att en värld utan raser och religion skulle bli en värld i fred. De trodde fel.
I den glömda staden Olympo ruvar farliga drömmar om flykt, hämnd och förbjuden kärlek. Femtonåriga Thorbi drömmer om att döda freaket Dora, hans systers mördare. När Dora blir tagen av mystiska män iscensätter hennes vän Laban flykten från Olympo för att rädda henne. Thorbi följer med på den farliga resan. Får han bara chansen tänker han hämnas sin syster.
Långt därifrån har en gammal rörelse krälat upp till ytan och gör sig redo för krig. Thorbi och hans vänner hamnar mitt i en fasansfull plan att erövra Europa. Armén de möter har två mål. Slaveri och förintelse."
Flykten från Olympo är första delen i en planerad trilogi. Den utspelar sig i en dystopisk framtid där man har försökt ta bort raser och religioner i ett försök att rädda mänskligheten, få oss att sluta döda varandra. I staden Olympo växer en grupp vänner upp, och de vill ut, bort från stadens väggar och se om det finns fler människor där ute. Det kan ju inte vara värre än i staden där några bestämmer allt, eller?

Det här är en snabbläst och spännande bok! Som dessutom tar upp väldigt aktuella ämnen. Den gamla rörelsen som krälat upp till ytan, det är en som är lätt att känna igen. Deras planer och agendor är precis som dem alltid varit och man får aldrig glömma vad som hände sist de blev för stora. Slaveri och förintelse, precis som det står på baksidan av boken.

Jag har lite svårt för Thorbi vissa gånger, när han är så förbannat envis angående sin hämnd. Jag som läsare lyssnar på de hintar en av hans vänner ger honom om att inget är som han tror, men han vägrar gå med på det. Det gör mig lite frustrerad men förutom det tycker jag ändå om att få följa honom och hans vänner på deras äventyr.

Trots att den utspelar sig i en framtida värld är det nästan som att få en liten historielektion samtidigt som man läser. En skrämmande sådan. Men det behövs och det är så bra att böcker kan ge det utan att behöva vara tunga fackböcker.

Jag ser med spänning fram emot att få ta reda på hur det går för Thorbi och de andra i de två kommande böcker!

tisdag 10 oktober 2017

Veckans topplista - Djur

Veckans topplista hos Johanna handlar om djur! Så här kommer mina fem tips på böcker där djur har en stor del av handlingen. Ser fram emot att hoppa runt bland era inlägg sedan också :).


En bok om en flock vildkaniner. Den är underbar och jag har läst den två gånger!


Jag nämnde den här boken i en video för ett tag sedan men den får komma med igen. Här är det gamla älskade husdjur man får träffa igen i en annan värld än vår egen.


Underbar berättelse om kärleken till en hund!


En björn och ett piano. En otrolig fin saga och magiska illustrationer!


Berättelsen om Arthur har jag inte läst ännu, men den väntar i hyllan och ska absolut läsas!

måndag 9 oktober 2017

Brother Odd av Dean Koontz


Originaltitel: Brother Odd
Sidor: 364 (Häftad)
Serie: Odd Thomas (del 3)
"By popular demand, the story of the life and times of Odd Thomas continues. To escape the haunting memories of his lost soul-mate Stormy Llewellyn, Odd has retreated to a monastry in the High Sierra. 
It's December. Icy winds and deep snow besiege the remote abbey, a contrast to the sunbleached desert town of Pico Mundo where Odd was born. A white dog named Boo befriends Odd. The King of Rock 'n' Roll has followed him there and silently serenades man and dog. But Elvis isn't the most spooky phenomenon in the place. 
Odd is one of four guests there. Another is John Heineman, world-famous physicist, who years earlier left the secular world because he found the nature of reality, as quantum mechanics reveals it, so very weird. But Heineman continues his physics experiments down in the catacombs of the facility. Added to this, those shadowy harbingers of extreme violence, bodachs, are prowling the halls. Only Odd can see them. Only he knows what their presence means. Odd has a knack for finding himself in the path of trouble no matter where he goes, even among the eccentric monks in their sanctuary where Odd is about to encounter an enemy that eclipses any he has yet known."
Gud vad jag tycker om Odd. Han är en av mina favoritkaraktärer alla gånger. Så vänlig, varm och samtidigt otroligt rolig på ett lite torrt sätt. Det är så man önskar han fanns på riktigt, fast efter att ha läst den här boken så ska man kanske vara försiktigt med vad man önskar...

Det är tredje boken om Odd och hans (motvilliga) äventyr. Han vill egentligen bara leva ett vanligt liv men har fått gåvan att kunna se de döda, men de kan inte prata så det är inte alltid så lätt att lista ut vilken hjälp de vill ha av honom. Förutom spöken kan han se varelser som han kallar "bodachs", på engelska då, jag kommer inte på vad det översattes till i de svenska böckerna men det är ganska lika. De dyker upp när en katastrof närmar sig, de dras till förödelse och det är Odds jobb att försöka hindra vad det än är som är på väg att hända.

Jag älskar den här serien, det är ett rent nöje att läsa. Mycket just för att Odd är en så härlig personlighet. Elivs är inte helt fel han heller, trots att han aldrig kan säga ett ord. Jag tror jag har några fortsättningar väntades i hyllan och längtar efter att kunna läsa dem!
"Some will accuse me of being judgmental. Thank you. And proud of it. You wreck a kid's life, I have no pity for you." - sid. 130
"That is the best of all things we can do for one another. Make the dark small." - sid. 275 

lördag 7 oktober 2017

Oktober TBR

Här kommer mina läsplaner för den här månaden! :) Blir nog inget speciellt skräcktema nu fast det hade passat bra. Jag har fått så mycket blandat och är peppad på att läsa allt så det känns som lika bra att bara köra på! Ska ni ha någon planerad läsning? Blir det kanske skräcktema för någon av er?


fredag 6 oktober 2017

Drömfakulteten av Sara Stridsberg


Originaltitel: Drömfakulteten
Sidor: 364 (Inbunden)
"Ett hotellrum i Tenderloin District, torskdistriktet i San Francisco. Det är april 1988 och Valerie Solanas ligger och dör i lunginflammation på en smutsig madrass och nedkissade lakan. Den 30 april hittas hennes kropp av hotellpersonalen. I polisrapporten står det att den döda knäar vid sängkanten, att hennes kropp är täckt av maskar och att döden troligen har inträffat någon gång kring den 25 april. Några veckor tidigare har någon i hotellpersonalen sett henne sitta och skriva vid fönstret.
Jag tänker mig högar av papper på skrivbordet, silverkappan på en galge vid fönstret och lukten av saltvatten från Stilla Havet, jag tänker mig Valerie febrig i sängen där hon försöker röka cigaretter och göra anteckningar. Jag tänker mig utkast och manuskript överallt i rummet? Sol kanske? Vita moln? En ökens ensamhet? Jag tänker mig att jag är där hos Valerie."
Den andra boken jag läser av Sara Stridsberg. Precis som i Happy Sally tar hon en person som funnits i verkligheten och väver samman en fiktiv berättelse om personen. Vissa saker är tagna ur verkligheten men mycket är påhittat så författaren skriver själv i början att till och med Valerie Solanas i boken nästan måste betraktas som en påhittad person.

Stridsberg har verkligen ett speciellt sätt att skriva på. Det är inte likt något som jag läst tidigare. Luftigt, drömskt och med väldigt mycket känsla. Boken består till stor del av dialoger och det är faktiskt de delarna jag tycker mest om. Kanske är det då det känns som att jag kan greppa huvudpersonen bäst. För annars är hon en väldigt svår person att komma nära, det pågår så mycket runt omkring henne hela tiden. Hon vill väldigt mycket men tar till så galna sätt för att försöka komma fram till sina mål.

Den lämnar mig med känslan av att ha läst en feberdröm på något sätt, det är jättesvårt att förklara men det är så det känns. Och det är menat som något bra. Nu har jag då Beckomberga: ode till min familj kvar som jag vill läsa!

torsdag 5 oktober 2017

Den goda dottern av Karin Slaughter


Originaltitel: The Good Daughter
Sidor: 538 (Inbunden) 
Recensionsexemplar: Från HarperCollins Nordic, tusen tack! 
"Våldsdådet krossade Charlottes familj och hon förlorade sin mamma och syster. Tjugoåtta år har gått men minnena från den dagen smärtar fortfarande. Nu skakas småstadsidyllen på nytt, av en vettlös skolskjutning, och advokaten Charlotte hamnar i händelsernas centrum. Och när attentatet visar sig ha kopplingar till hennes förflutna väcks mardrömmen åter till liv."
Det här är andra gången jag stiftar bekantskap med Slaugther, första gången var med boken De vackraste. Och jag kan återigen konstatera att hon verkligen inte är rädd för grisiga detaljer. Jag brukar inte vara känslig men jag har skummat igenom vissa partier då vissa saker blev lite för ingående beskrivna. Det värker i mina ögonlock av en scen...

Förutom det vet hon också helt klart hur man skriver spännande böcker! Det tog mig inte ens ett dygn att ta mig igenom den här ganska rejäla boken. Systersonen tittade på mig som att jag vore knäpp när han hörde det...jag börjar bli van vid den blicken nu!

Här finns en härlig blandning av karaktärer. Vissa du kommer att avsky, några du kommer tycka synd om och några som är väldigt svåra att komma nära inpå men som jag fastnade för ändå. De är starka och godhjärtade trots att mycket hemskt har hänt. Slaugther lyckas dessutom hålla på mig helspänn fram till slutet med hur allt egentligen ligger till och sen ger hon mig ett svar som får mitt hjärta att värka!

Jag har definitivt fått mersmak och kommer ta mig an författarens andra böcker också. Hon har några andra ute på svenska redan och jag hoppas det kommer fler.

onsdag 4 oktober 2017

Döden ingen ser av Anne-Marie Schjetlein


Originaltitel: Döden ingen ser
Sidor: 335 (Inbunden)
Serie: Böckerna om kirurgen Andreas Nylund (del 3)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack!
"Precis när du tror att allt kommer att ordna sig och livet är på din sida, det är då det händer.
En sjuksköterska hittas död på rälsen efter att ha sagt upp sig från sjukhuset. Många tvivlar på att Lotta skulle ha begått självmord. Hon verkade alltid så glad, älskade sitt jobb och var omtyckt av kollegorna. 
Sjukhuskorridorerna sjuder av rykten och snart är Lottas död inte det enda märkliga dödsfallet. Kirurgen Andreas Nylund känner sig alltmer otrygg och pressad i sin arbetssituation och med det ökar risken för att allvarliga vårdmisstag begås. 
När olyckan väl händer får den ödesdigra konsekvenser."
Det här är tredje boken jag läser av författaren och precis som de två första utspelar sig den här kring ett sjukhus. Första boken heter Döden kvittar det lika och andra Döden den bitterbleka.

Inte nog med att Schjetlein lyckats skriva ännu en bladvändare, hon lyfter samtidigt fram aktuella frågor om problem som finns inom vården. Sjukhusen är överbelastade, personalen underbemannade, stressade och kan inte alltid ge patienterna den hjälp de faktiskt vill. Misstag kan ske och i den här berättelsen får det hemska konsekvenser.

Jag är faktiskt lite förvånad över hur mycket jag fastnat för den här serien. Jag har nämligen aldrig brytt mig om tv-serier som utspelar sig i sjukhusmiljöer. Tvärtom har jag tyckt att de är tråkiga. Så pluspoäng till författaren som nu lyckats få mig helt fängslad av kirurgen Andreas liv både på och utanför sjukhuset. Men det ska jag säga, det finns stunder då jag verkligen stör mig på honom och hans tankar, när han verkar vara blind för hur bra han har det.
Själva spänningsdelarna är det däremot verkligen inget fel på! Speciellt i slutet sitter jag på nålar och undrar hur allt ska lösa sig. Har ni inte plockat upp den här serien kan jag verkligen rekommendera att ni gör det.

Det känns inte som att livet kommer lugna ner sig riktigt ännu för karaktärerna i boken, så jag hoppas det är en fortsättning planerad!

tisdag 3 oktober 2017

Veckans topplista - Finland 100 år


Den här veckan är det våra grannar som är huvudpersoner i Johannas topplista! Böcker eller författare som har anknytning till Finland alltså :). Jag har tre böcker jag har läst och två jag vill läsa på min lista, först de jag har läst:




Och två jag vill läsa:



måndag 2 oktober 2017

Mica - Dotter av Solfolket av Anders Jacobsson


Originaltitel: Mica - Dotter av Solfolket
Sidor: 335 (Danskt band) 
Serie: Solfolkskrönikan (del 1)
Ålder: Unga vuxna
"Mica Kroon är nitton år och går sista året på gymnasiet. Hon är duktig i skolan, är stark och självständig och har flyt i livet. Tills hon en dag, under ett anfall av smärta, upptäcker något som förändrar allt hon känner till. En parallell, mörk och äventyrlig värld öppnar sig och vänder upp och ner på hennes liv.
Inget eller ingen är vad det verkat vara, vare sig hon själv, barndomskompisen Saga, pojkvännen Petrus eller föräldrarna. En skoningslös kamp mellan mörker och ljus tar sin början, samtidigt som Mica envist försöker hålla fast vid sitt gamla liv. Det hon upptäckt kommer att ändra hennes liv för alltid och hon tvingas inse att hon har en viktig roll att fylla i striden som pågår mellan gott och ont."
Jag är lite kluven angående den här boken. Dels tycker jag den är spännande, jag vill läsa vidare och få veta hur det går för Mica. Det händer saker hela tiden och hinner aldrig bli tråkigt. Mica själv är en tuff karaktär som går sin egen väg och skiter fullständigt i vad andra påstår att hennes öde är.

Men, och det här problemet ligger mer hos mig själv än hos boken, när det handlar om något där gud har en roll blir jag genast skeptiskt. Och egentligen har jag svårt att förstå varför. Jag tror inte på gud, men jag tror inte på enhörningar, talande lejon eller vampyrer heller och har ändå inga problem med att läsa berättelser där de dyker upp.

Sedan blir jag grymt förvirrad av alla karaktärer som figurerar. Och många av dem har väldigt speciella namn då de är änglar och demoner och jag lyckas inte få kläm på vem som är vem och hur allt hänger ihop. Det jag tycker bäst om att läsa om är Mica, hennes föräldrar, hennes grupp av vänner och själva oroligheterna som de dras in i. När andra får hoppa in och berätta ur lite andra perspektiv ibland blir det mest rörigt i mitt huvud.

Språket stör mig ibland också. Vissa delar är det inga problem, då är det "vanligt" språk. Men ibland kommer det ordval och formuleringar som känns väldigt formella, det är finare på något sätt. Jag tror jag förstår varför det är gjort så, för jag märker vilka det är som pratar på det sättet, men det får mig alltid att reagera och tar bort läsflytet lite.

Samtidigt sugs jag ju in i det! Sista delen av boken sitter jag som klistrad för det händer så mycket och jag är nervös för alla inblandade och vill att det ska sluta bra. Så jag är verkligen kluven, det finns både bra och mindre bra saker med boken i mina ögon. Kanske är jag bara fel person för den, jag vet inte. Det här blev väldigt förvirrat och det stämmer väl bra överens med mina egna känslor för den.