onsdag 30 juni 2021

En familjetragedi av Mattias Edvardsson

 

Originaltitel: En familjetragedi
Sidor: 370 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack!
"Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning?

Bill Olssons ekonomi är körd i botten. Han kämpar för att försörja sin dotter och hyr ut ett rum till studenten Karla, som äntligen gjort sig fri från sin missbrukande mamma.

För att finansiera sina juridikstudier börjar Karla städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men snart förstår hon att allt inte står rätt till i huset. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i ett mörkt sovrum?

Samtidigt är Jennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder möter hon Steven och blir stormförälskad.

När Steven och Regina hittas döda i sitt hem blir Bill snart misstänkt. Fram växer en berättelse om en förtvivlad pappa som blivit desperat, och om ett läkarpar som förhåller sig fritt till alla regler."

Det är ingen hemlighet att Mattias Edvardsson är en av mina favoritförfattare. Jag har höjt allt jag läst från honom till skyarna. Därför är det helt fantastiskt att han med En familjetragedi har lyckats skriva en bok som seglar in som den nya favoriten bland hans verk.

I den här berättelsen får vi följa med Bill, Karla och Jennica. Tre karaktärer som på olika sätt kommer i kontakt med paret Rytter. Bill är en ensamstående pappa som kämpar för att ge sin dotter en trygg och stabil uppväxt. Han gör inte alltid de bästa valen men han försöker. Karla kämpar med bagage från uppväxten och försöker få tiden att räcka till både extrajobb och plugg. Jennica har alltid varit det svarta fåret i familjen men när hon träffar Steven kanske det kan rätta till sig.

Edvardsson lyckas verkligen skriva liv i de här karaktärerna. De är kantstötta av saker de varit med om och vill bara hitta en lycklig väg framåt. Det faktum att alla tre ibland gör val som läsaren lätt kan skaka på huvudet åt gör dem trovärdiga och jag känner med dem under läsningen.

Inblandat med själva berättelsen finns utdrag ur polisförhör och jag tycker om det sättet att ge mer djup åt berättelsen. I förhören får även karaktärer som annars bara funnits med lite på sidan av komma till tals. Allt leder fram till ett slut som jag inte på något sätt hade väntat mig när jag började på boken.

Kort sagt, det är en riktigt välskriven spänningsroman och jag kommer trycka den i händerna på alla jag kan.

tisdag 29 juni 2021

Tisdagstrion - Skolämne i titeln

 

Den här veckan har Ugglan & Boken verkligen hittat ett klurigt ämne. Jag har fått tänka så det knakar för att komma på tre böcker som kan funka.


Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl. En bok jag verkligen vill läsa! Jag har läst annat från författaren som jag verkligen gillat.


Historieläraren av Matt Haig tyckte jag om! Och den har ju en klockren titel för skoltemat. 


A History of What Comes Next av Sylvain Neuvel är en bok jag är nyfiken på och gärna skulle läsa. Jag har lyssnat på författarens böcker i Themis Files-trilogin och gillat dem! 

måndag 28 juni 2021

Vår bästa tid av Kiley Reid

 

Originaltitel: Such a Fun Age
Sidor: 299 (Inbunden)
"Emira ställer upp för familjen där hon brukar sitta barnvakt en sen kväll. Men i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för kidnappning. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt Emira och människorna i hennes närhet tror att de vet om sig själva - och varandra."

Vår bästa tid är en bok jag hört det pratas otroligt mycket om, speciellt på utländska booktubekanaler. Den har verkligen synts överallt. När jag såg att den skulle översättas kändes det därför självklart att läsa den. 

Det är en berättelse som gör mig upprörd under läsningen. Dels för hur orättvist Emira blir behandlad i mataffären och för att jag inser att sådana situationer är något som tyvärr alltför många får uppleva i verkligheten. Dels för hur fruktansvärt egoistiskt Alix (barnets mamma) beter sig när hon sedan försöker "bli vän" med Emira. Jag skulle kalla henne smått besatt och vill många gånger skrika rakt ut i frustration över valen hon gör. Dessutom är hon så orättvis i hur hon behandlar sina barn. Den minsta får all uppmärksamhet och kärlek medan Briar (som också är väldigt liten, runt två år) hela tiden blir undanskuffad. Det värker i hjärtat. 

Den karaktär jag tycker bäst om är Emira. Hon har inte riktigt hittat sin plats i livet ännu och försöker komma fram till vad hon egentligen vill göra. Under tiden är hon barnvakt och hennes relation med lilla Briar är så fin. Emira känns verklighetstrogen och den osäkerhet och stress hon känner över att inte ha kommit lika långt som sina vänner i arbetslivet går verkligen att känna igen sig i.

Vår bästa tid är en bok som rör upp många känslor under läsningen och det är ett bra betyg!

torsdag 24 juni 2021

Galleriet vid vattnet av Hanna Blixt

 

Originaltitel: Galleriet vid vattnet
Sidor: 303 (Inbunden)
Serie: Leksandssviten (del 2)
Recensionsexemplar: Från Historiska Media, tusen tack!
"I Tällberg har Nora och Viktor bestämt sig för att öppna ett galleri med återvunna saker. Nora är fast besluten att slå upp dörrarna till midsommar. Men tiden är knapp och det visar sig att inget går lika smidigt som hon hoppats på. När Nora ropar in en tavla på auktion och hittar ett kärleksbrev väcks hennes nyfikenhet. Vem är dalkullan på tavlan? Vem är brevet skrivet till? Och vem är avsändaren?

Samtidigt följer vi Nils på 1960-talet, en ung man som tillsammans med sin dysfunktionella familj flyttat till Insjön. Nils är romantiskt lagd och blir förälskad i en kulla i folkdräkt som han ser på ett vykort. Han inser att det är hon eller ingen han vill dela livet med."

Galleriet vid vattnet är fortsättningen på Glasveranda med sjöutsikt som jag skrev om i oktober förra året. Jag tyckte verkligen om första delen och hoppades att fortsättningen skulle gripa tag i mig lika mycket. Tyvärr når den inte riktigt ända fram.

Det handlar mest om att nutidsdelen inte fångar mig på samma sätt som den gjorde i första boken. Berättelsen som utspelar sig i dåtid däremot hade jag nog kunnat läsa en hel bok om. Den tycker jag verkligen är intressant. Det är även när dåtidshistoriens cirkel sluts som jag sitter med tårar i ögonen, det berörde mig och var så fint. 

Det är inte en dålig bok, jag var bara inte helt rätt person för just den här berättelsen. Hanna Blixt är en författare jag har läst och tyckt om väldigt mycket av så jag kommer fortsätta hålla utkik efter hennes böcker.

onsdag 23 juni 2021

Alarm av Margit Sandemo

 

Originaltitel: Alarm
Sidor: 220 (Pocket)
Serie: Blåljus (del 1)
"Alarm är första delen i historien om Lisa och hennes kollegor, som alltid är redo att rycka ut för att hjälpa människor i nöd. I alla slags väder, dag som natt, är ambulanserna ute på vägarna och ser till att sjuka och skadade kommer till sjukhusen, där hjälpen väntar.

För Lisa är livet inte så enkelt just nu. På centralen i Storestad jobbar hon i team med sin hemlige kärlek, Martin, men han ser aldrig åt hennes håll. Hemma har hon det inte heller så lätt. Förhållandet mellan henne och sambon Espen knakar i fogarna och hon misstänker att han är otrogen...

Så kommer storlarmet: En liten pojke har försvunnit. Men det är ont om tid och det är frost i luften. Kommer de att finna honom i tid?"

Margit Sandemo är ju en stor favorit hos mig. Jag har läst och gillat väldigt många av hennes böcker. Alarm är väl den första som jag faktiskt inte alls fastnar för. Jag tycker inte den är speciellt bra. Det är väldigt mycket svärmande för olika kollegor. Eller snarare, alla svärmar för en och samma, Martin. Han är tydligen något alldeles speciellt för alla vill ha honom. Det blir lite tröttsamt till slut. 

Storlarmet som beskrivs på baksidan är redan i gång direkt när man öppnar boken så det är inget som händer efter ett tag. Det upptar inte så jättestor del av boken och efter det får man mer följa på lite olika utryckningar och ta del av teamets privatliv. Och som sagt, jag fastnar inte direkt. Det kanske blir bättre längre in i serien men första delen var tyvärr en besvikelse. 

tisdag 22 juni 2021

Tisdagstrion - Huvudstäder

 

Idag reser vi runt i olika huvudstäder inne hos Ugglan & Boken! Här kommer mina tre böcker.


The Grand Man av Florence Wetzel är en bok skriven på engelska som utspelar sig i vår egen huvudstad Stockholm. Tyckte väldigt mycket om den här boken!


Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen. Avdelning Q har sitt kontor i Danmarks huvudstad Köpenhamn.


Nu ser du mig av Sharon Bolton är första delen om Lacey Flint som är polis i London.

måndag 21 juni 2021

Amari och nattbröderna av B. B. Alston

 

Originaltitel: Amari and the Night Brothers
Sidor: 373 (Kartonnage)
Serie: Amari (del 1)
Ålder: 9-12
"Amari har aldrig slutat tro att hennes försvunna bror Quinton lever. Inte ens när polisen hävdar att han är död. Hon vet att han finns där ute någonstans. En dag hittar hon en portfölj i hans garderob, som innehåller en inbjudan till ett sommarläger på Byrån för övernaturliga angelägenheter. Amari har ingen aning om vad det betyder, men hon förstår att det på något vis hänger ihop med hennes bror. 
Hon söker upp den märkliga Byrån, och det blir ett möte som förändrar Amaris liv. Snart tvingas hon acceptera att magi och övernaturliga krafter faktiskt existerar. Hon bestämmer sig för att försöka bli antagen till Byråns skola. Testerna är svåra och hennes motståndare är ungdomar som har levt hela sina liv med magi. Att bli en av dem verkar helt omöjligt. Men Amari vet att hennes enda chans att hitta sin bror är att bli antagen till skolan och hon är beredd att slåss hårt för sin plats."

Amari och nattbröderna är en bok jag fick upp ögonen för när den började cirkulera väldigt flitigt på utländska booktubekanaler. Det blev en riktigt glad överraskning när jag upptäckte att den faktiskt skulle översättas till svenska. 

Det är en berättelse som innehåller magi. familj, vänner, utanförskap och mod. Amari är väldigt ensam och utanför på sin vanliga skola. så när hon börjar på den magiska skolan över sommaren hoppas hon att det kanske ska bli annorlunda. Men snabbt märker hon att mobbningen bara följt efter henne och tagit nya former. Hon får en nära vän och tillsammans försöker de lista ut vad som hänt Amaris bror, samtidigt som de måste klara de olika prov och uttagningar som skolan håller.

Jag tycker verkligen om att följa Amari. Hon är en stark tjej som klarat sig igenom mycket i livet. Det är fint att se hur nära hon står sin familj och hur mycket hon är villig att göra för att hitta sin bror igen. När hon är på skolan fylls boken dessutom av magi och alla möjliga magiska varelser. Jag blir till exempel lite extra förtjust i hissarna som alla har olika personligheter! 

Det är en riktigt spännande och fantasifylld berättelse som jag starkt rekommenderar till alla som gillar att läsa om när de magiska elementen finns i vår egen värld. Jag ser fram emot att fortsätta med den här serien!

fredag 18 juni 2021

A New Kind of Summer Book Tag

 

Elzas video
Originalvideo

1. Start by recommending a book from the country you're in now - as close as you can find to the place you are!
2. Recommend a book from a different county or area of the country.
3. Recommend a book that reminds you of summers when you were young.
4. Recommend a book from a country you've visited before.
5. Recommend a book from a country you'd like to visit next.
6. Recommend a book from the furthest away place you can find!

torsdag 17 juni 2021

Blodskam av Caroline Engvall

 

Originaltitel: Blodskam
Sidor: 299 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack!
"Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?"

Blodskam är den första boken jag läser av Caroline Engvall. Jag har hört mycket positivt om hennes tidigare böcker men det har aldrig blivit att jag plockat upp någon. Efter den här läsningen känner jag att jag vill läsa de andra också, för det här var riktigt bra. 

I centrum för berättelsen är en familj som verkligen inte haft det lätt. Två systrar, Elizabeth och Sofia, har växt upp tillsammans med sin mamma i en liten by, Ormvatten. Deras pappa gav sig iväg och sakta men säkert förstår man att det är något tungt som ligger bakom hans frånvaro. När Sofia dör återvänder Elizabeth och börjar gräva i familjens förflutna. Samtidigt verkar det som att någon vill henne illa.

Blodskam handlar väldigt mycket om skuld, skam och psykisk ohälsa. Det är invirat i en riktigt spännande berättelse som är svår att lägga ner. Jag tror många gånger att jag har koll på hur allt ligger till men det visar sig gång på gång att Engvall har lyckats leda mig på irrvägar. Det är svårt att veta var man har de olika karaktärerna. Även om vissa är osympatisk och gör helt oförlåtliga saker lyckas författaren få mig att känna med dem och önska att något i det förflutna gjorts annorlunda. Då hade det kanske inte blivit så galet till slut. 

Det enda jag har att anmärka på är de allra sista raderna i boken. Jag tycker att det blev en övertydlig förklaring som egentligen inte hade behövts. Blodskam är första delen i en planerad serie och jag ser verkligen fram emot att läsa vidare när nya delar kommer ut! 

onsdag 16 juni 2021

Tjuvdrottningen av Johan Rundberg

 

Originaltitel: Tjuvdrottningen
Sidor: 191 (Inbunden)
Serie: Månvind & Hoff (del 2)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Natur & Kultur, tusen tack!
"Våren har väckt staden till liv och på Norrbro flockas åskådarna runt en populär knivkastarföreställning. Men på Allmänna barnhuset har Mika annat att tänka på. Två av de föräldralösa barnen skolkar från skolan och konstapel Valdemar Hoff kommer med en oväntad anklagelse. Snart inser Mika att barnen är in blandade i något mycket farligare än de själva förstår. För att rädda dem måste hon sätta sitt eget liv på spel."

Tjuvdrottningen är andra delen i den spännande serien om Mika som bor på ett barnhem i 1800-talets Stockholm. Hon är en tuff och smart tjej som känner ett stort ansvar för de andra barnen på barnhemmet och när hon märker att några av dem beter sig underligt börjar hon genast nysta i vad de håller på med.

Andra delen i serien är en lika stor bladvändare som första. Det är härligt att återse Mika, hon är så lätt att tycka om. Förutom att försöka lista ut vad några av barnen på barnhemmet håller på med försöker hon även ta reda på mer om sin egen bakgrund. Båda mysterierna är riktigt spännande och jag ser verkligen fram emot att få veta mer om var hon kommer från i kommande böcker.

Tjuvdrottningen är välskriven och det går nästan att ta på miljön och atmosfären när man läser. Det är som att hoppa in i en tidsmaskin och åka tillbaka till ett Stockholm som är helt annorlunda mot vad vi ser idag. Den här serien kan vara rätt att sätta i händerna på de i åldersgruppen som vill ha en bok där man nästan håller andan av spänning ibland!

tisdag 15 juni 2021

Tisdagstrion - Liten eller stor i titeln

 

Tisdagstrion är här igen! Veckans tema hos Ugglan & Boken är böcker med liten eller stor i titeln. Jag har letat runt i hyllorna och här är mina svar.


A Big Little Life av Dean Koontz. En engelska titel men jag tycker den räknas ändå! Den har både stor och litet i titeln. En underbar bok för alla hundälskare.


Ett litet liv av Hanya Yanagihara står i hyllan med olästa böcker. Jag hade egentligen inga planer på att någonsin läsa den här boken men den stirrade på mig vid årets bokrea och till slut köpte jag den.


Korta svar på stora frågor av Stephen Hawking är sambons bok men jag har planer på att läsa den någon gång!

måndag 14 juni 2021

Den gränslöse av Jussi Adler-Olsen

 

Originaltitel: Den Grænseløse
Sidor: 492 (Inbunden)
Serie: Avdelning Q (del 6)

"En telefonsignal skär genom källaren i Köpenhamns polishus och väcker kriminalinspektör Carl Mørck från den sedvanliga morgonluren med fötterna på skrivbordet. När Carl förstår att kollegan från Bornholm vill ha Avdelning Q:s hjälp med ett gammalt hopplöst fall blir han genast avvisande. I andra änden av tråden läggs luren tyst på. Några få timmar senare står det klart att konsekvenserna av Carls kallsinnighet varit katastrofala.

Tillsammans med kollegorna Assad, Rose och Gordon dras Carl in i utredningen av en sjutton år gammal tragedi. En ung livsglad kvinna försvann från en folkhögskola på Bornholm och hittades död hängande i ett träd några kilometer därifrån. För den skeptiskt lagde Carl blir det mystiska fallet särskilt svårt att finna reda i. Efterforskningarna leder till en soldyrkande sekt på Öland och en manipulatör med järnvilja som inte skyr några medel för att skydda sig själv och de sina."

Äntligen har jag fortsatt på serien om Avdelning Q! Det är helt obegripligt varför det tar så lång tid mellan böcker. Jag tycker ju verkligen om dem. Karaktärerna är underbara och mysterierna är spännande. Att det är cold cases som tas upp gör det hela extra intressant. 

Förra boken, Marcoeffekten, är den jag tyckt minst om hittills. Men i Den gränslöse är det tillbaka till samma känsla som i de tidigare böckerna. Det är spännande, intressant och jag vill bara läsa vidare för att få reda på hur allt egentligen hänger ihop. Förutom fallet som står i centrum i den här boken börjar det också röra sig lite i ett gammal fall som Carl och hans gamla poliskollegor var inblandade i där en av dem dog och en annan blev svårt skadad. Det här ser jag verkligen fram emot att få läsa mer om i kommande böcker. 

Nästa del är Selfies och jag har den stående i hyllan så vem vet, den kanske dyker upp i julis läshög!

torsdag 10 juni 2021

Killers of the Flower Moon av David Grann

 

Originaltitel: Killers of the Flower Moon
Sidor: 368 (Inbunden)
"På 1920-talet var osagefolket i Oklahoma i USA rikast i världen per capita. Orsaken var ett stort oljefynd på deras ofruktbara reservat, där detta förut utfattiga och förtryckta folk hade markrätterna. Nu körde de omkring i dyra bilar, byggde stora residens och kunde skicka sina barn till Europa för att studera. Men mellan 1921 och 1923 miste den ena efter den andra av dem livet i en våg av oförklarliga självmord, trafikolyckor, explosioner, förgiftningar och skottdramer. 
Dessa händelser sammanfaller med att J. Edgar Hoover lägger grunden till det som senare skulle bli FBI. Hoover betraktade Osage-mysteriet som ett gyllene tillfälle att visa vad en modern federal polismyndighet kunde uträtta."

Killers of the Flower Moon är en bok som har gjort mig arg och frustrerad under läsningen. Osagefolket har blivit så orättvist behandlade. för att vita människor inte stod ut med att några andra kunde ha pengar och rikedom. Då ska det utnyttjas och mördas. Jag blir upprörd på nytt bara av att tänka på det.

Det är en bok som har ett tungt och allvarligt ämne men som trots det är väldigt lättläst. Författaren har gjort ett bra jobb med att göra den lättillgänglig och levande. Här och där finns det även foton så läsaren får ansikten på personerna det handlar om, både offren och förövarna. 

Berättelsen om hur FBI samtidigt växte fram är också riktigt intressant. Jag har hört talas lite om J. Edgar Hoover tidigare men här fick man en bättre bild av vem han var och hur han arbetade. Han verkar inte ha varit en lätt man att jobba för. 

Jag är uppriktigt glad att den inte blev stående i hyllan i flera år. Det är en berättelse som verkligen förtjänar att bli läst och uppmärksammad. Den ska tydligen bli till film också och den vill jag absolut se. Det finns egentligen inte så mycket mer jag kan säga om boken annat än läs den! 

onsdag 9 juni 2021

De försvunna av Caroline Eriksson

 

Originaltitel: De försvunna
Sidor: 237 (Inbunden)
"En solig sensommarkväll åker Greta, Alex och dottern Smilla ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra två går iland. De kommer inte tillbaka. Det mystiska försvinnandet och det febrila sökandet som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation är destruktiv. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?"

De försvunna har stått i min bokhylla i flera år. Jag har varit så osäker på om jag velat läsa den. Beskrivningen låter spännande men det är ändå något som gjort att jag inte plockat upp den. Men nu i och med majs TBR-spel blev det äntligen dags!

Det är en ganska kort bok men den innehåller oväntat många svängar. Författaren får mig att tro först en sak, sen en annan och sen ännu en men länge är det osäkert vad som faktiskt är sant. Själva känslan i boken är nästan som en feberdröm, det är väldigt förvirrande och stressande. Jag menar det på ett bra sätt för det tar verkligen berättelsen framåt utan att avslöja vad som hänt på riktigt och vad Greta kanske bara inbillat sig. 

Greta beter sig inte alltid rationellt, ganska sällan faktiskt. Men med tanke på allt trauma hon bär med sig så tycker jag inte att det är helt overkligt. 

Så, det är en riktigt spännande bok som är perfekt när man vill plocka upp något lite kortare. Jag är glad att den äntligen blev läst.

tisdag 8 juni 2021

Tisdagstrion - Blommor, buskar & träd

 

Veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken är blommor, buskar & träd. Så den här veckan tar jag och fokuserar på omslag! 


Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert står oläst i hyllan. Den låter riktigt bra! 


Blodskam av Caroline Engvall har lite näckrosor och träd skymtar också. 


En familjetragedi av Mattias Edvardsson. En av årets mest efterlängtade böcker! Inlägg om den kommer 30:e juni.

måndag 7 juni 2021

Now Entering Addamsville av Francesca Zappia

 

Originaltitel: Now Entering Addamsville
Sidor: 432 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
"When Zora Novak is framed for a crime she didn't commit, she must track down the true culprit and clear her name before it's too late. But in a small town obsessed with ghosts, getting people to believe the truth might prove to be impossible. 
When someone burns down the home of the school janitor and he dies in the blaze, everyone in Addamsville, Indiana, points a finger at Zora. Never mind that Zora has been on the straight and narrow since her father was thrown in jail. With everyone looking for evidence against her, her only choice is to uncover the identity of the real killer. There's one big problem--Zora has no leads. No one does. 
Addamsville has a history of tragedy, and thirty years ago a similar string of fires left several townspeople dead. The arsonist was never caught. Now, Zora must team up with her cousin Artemis--an annoying self-proclaimed Addamsville historian--to clear her name. But with a popular ghost-hunting television show riling up the townspeople, almost no support from her family and friends, and rumors spinning out of control, things aren't looking good. Zora will have to read between the lines of Addamsville's ghost stories before she becomes one herself."

Now Entering Addamsville är en lättläst och underhållande berättelse! Den tar upp mycket om utanförskap, fördomar, vänskap och familj. Samtidigt som den innehåller lite monster och spöken. Plus flera starka kvinnliga karaktärer. En perfekt kombination! 

Det är en ungdomsbok och jag har brukar vara lite skeptisk till dem för att jag lätt blir less på allt kärleksdrama som kan finnas. Men Zappias böcker har fungerat väldigt bra. Jag har nu läst tre stycken och alla har varit riktigt läsvärda. 

Zora som huvudkaraktär är lätt att tycka om även om hon agerar utan att tänka ibland. Hon är hård på ytan men bryr sig egentligen väldigt mycket om sin stad och invånarna i den. Även om vissa av dem verkligen inte förtjänar det. Vissa vill man bara slänga något hårt på. Om och om igen. 

Jag gillar den övernaturliga delen och spänningen det skapar. Zora och hennes familj ger mig nästan lite Supernatural-vibbar. Det är några frågor obesvarade när man kommer till slutet och det känns som att det skulle kunna komma en fortsättning. Om det gör det så kommer jag absolut att läsa den! 

torsdag 3 juni 2021

Bödelns sång av James Oswald

 

Originaltitel: The Hangman's Song
Sidor: 419 (Pocket)
Serie: Kommissarie McLean (del 3)
"En ung man hittas hängd i sitt hem i Edinburgh. Det ser ut som ett simpelt, sorgligt självmord, men kriminalkommissarie Tony McLean blir förbryllad av det egendomliga självmordsbrevet. En andra hängd man och ytterligare ett underligt meddelande pekar mot ett olycksbådande mönster.

McLean är mitt uppe i en utredning om prostitution och trafficking, och kämpar samtidigt med att försöka koppla ihop de två självmorden. Upptäckten av ett tredje självmord övertygar honom om att det ligger ont uppsåt bakom. När han gräver djupare finner McLean svar som kommer honom närmare inpå livet än han kunnat föreställa sig. Något skräckinjagande stryker omkring på stadens gator och jakten på det riskerar att förgöra allt som McLean håller kärt."

Jag trodde att det här var en trilogi men har nu insett att det hittills finns 11 böcker i serien om kommissarie McLean. Det är bara tre som har översatt till svenska däremot. Det är ju lite frustrerande för det här känns som en serie jag kan tänka mig att fortsätta på, men det hade ju varit fint i hyllan om alla fanns som svensk pocket. 

I alla fall! Tredje boken i serien är riktigt spännande och händelser hänger med från de första två böckerna. En del saker knyts ihop, andra antar jag väntar på att lösas i kommande böcker. Jag tycker att kommissarie McLean är en ganska trevlig karaktär att hänga med. Han verkar jobba som polis för att han faktiskt vill göra skillnad och hjälpa folk, något jag kanske inte kan säga om alla hans kollegor. Vissa är verkligen skitstövlar. 

Det är fortfarande en del övernaturliga inslag med även i den här delen. Det är något som gör att berättelserna sticker ut lite och blir annorlunda än många andra deckare jag har läst. Jag vill verkligen få svar på vissa av frågorna som fortfarande inte är uppklarade så jag får väl läsa vidare på engelska någon gång i framtiden!

onsdag 2 juni 2021

Ett färgat liv av Ulrika Nandra

 

Originaltitel: Ett färgat liv
Sidor: 370 (Inbunden)
"Du är inte min dotter längre. Såna som du begraver man levande. 
När Saskia blir gravid med en muslimsk man blir hon förskjuten av sin far Amal - konstnären som i sin ungdom själv gjorde uppror mot familjens traditionella värderingar, men som på äldre dagar blivit religiös. Fanatiker, enligt hans närstående.

Tio år senare reser Saskia med sin son till Indien för ett reportage. Väl där gör hon en chockerande upptäckt om Amals bakgrund som gör att hon måste kontakta honom igen. Amal ställs inför svåra beslut som får honom att se både sig själv och relationen till sin dotter i ett helt nytt ljus."

Det här är en bok jag är väldigt kluven till. Jag tycker om själva storyn men fastnar inte riktigt för sättet den är utformad på. 

Vi får följa både Saskia och hennes far Amal i olika kapitel. Det hoppandet mellan karaktärer fungerar bra och det är intressant att få ta del av bådas perspektiv. Även om jag blir frustrerad många gånger, speciellt på Amal som inte lyssnar på några andra åsikter än sina egna. 

Det som gör att jag inte kan fastna helt och hållet är att varje karaktärs kapitel ofta också är indelade i kortare stycken och just det gör att jag upplever historien som lite hackig. Det känns inte som att jag läser en sammanhängande berättelse utan får ta del av små ögonblick i deras liv. Jag känner inte att jag kommer karaktärerna nära.

Tyvärr är det därför ingen fullträff för mig men jag blev ändå berörd av vissa delar och i slutet satt jag med tårar i ögonen. 

tisdag 1 juni 2021

Tisdagstrion - Kunglighet i handling eller titel

 

Tisdag och dags för en ny trio inne hos Ugglan & Boken. Veckans tema handlar om kunglighet, det kan vara i titel eller i handling. Det var lite klurigt men här kommer mina tre tips!


Rött, vitt & kungligt blått av Casey McQuiston har kungligt i både titel och handling. Boken handlar om en presidentson och en engelsk prins. Det är en bok som gjorde mig glad under läsningen!


Ers Majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E Samuelson är en roman baserad på verkliga händelser och handlar om Kurt som har ett hemligt förhållande med kung Gustaf V. Otroligt bra och intressant bok.


Maria av Skottland av Margaret George handlar om Maria som ärver tronen till Skottland efter sin far när hon bara är sex dagar gammal. Det är många år sedan jag läste den men jag minns att jag tyckte om den väldigt mycket.