tisdag 30 juni 2020

Tisdagstrion - Semesterläsning


Sista tisdagstrion innan Ugglan & Boken tar ett litet uppehåll! Temat är semesterläsning så jag tänkte bara ge er tips på tre böcker som kan passa att läsa under semestern. 


Mattias Edvardsson har blivit en favoritförfattare och hans nya bok var precis så bra som jag trodde att den skulle vara! Ett eget inlägg om Goda grannar dyker upp i morgon!


En musikbiografi om ett fiktivt band passar utmärkt att läsa när solen skiner!


Vill man ha en thriller kan Offer 55 vara något. Den utspelar sig i varma Australien. Två män kommer in på en polisstation. Båda hävdar att den andre är en mördare. Vem ljuger?

måndag 29 juni 2020

Rött, vitt & kungligt blått av Casey McQuiston


Originaltitel: Red, White & Royal Blue
Sidor: 474 (Kartonnage)
"Alex Claremont-Diaz är son till USA:s första kvinnliga president. Tillsammans med sin syster och deras bästa kompis utgör de Vita huset-trion, en social influencer-makt att räkna med, och som Vita huset inte är sena att utnyttja.
Problemet är bara att Alex har en ärkefiende, prins Henry av Wales. När ett bråk mellan dem hamnar på hela världens löpsedlar måste de ofrivilligt låtsas vara vänner tills stormen har blåst över. Men ju mer Alex lär känna prins Henry, desto mer ser han vad som döljer sig under hans drömprinsyta. Snart är de vänner på riktigt, men vänskapen djupnar till något mer. Något som kan hota Alex mammas planer på att bli omvald som president."
Den här boken är något alldeles extra. Jag lyssnade på den som ljudbok i ett försök att återuppliva mitt användande av ljudböcker. Eftersom det är en romance och jag inte brukar fastna för den typen av böcker så hade jag inga höga förväntningar. Men den har varit väldigt omtalad och själva handlingen hade gjort mig nyfiken.

Jag blev helt fast. Nästan lite smått beroende kanske man kan säga. Den var så otroligt bra! Jag blev glad varje gång jag tryckte på play. Så när den var färdiglyssnad skrev jag faktiskt och frågade förlaget om jag kunde köpa ett fysiskt exemplar av den direkt från dem. Det gick jättebra och det känns så bra att den nu kan bo i min bokhylla. Jag är förälskad i den.

Alex och Henry är två riktigt charmiga karaktärer. Jag tycker om deras relation som går från hat till kärlek. Deras tvivel och osäkerhet på grund av de framträdande roller som de båda har i varsitt land. Det är väl bara sex? Hur skulle en relation mellan dem kunna fungera? Skulle inte ett liv utan den andre bli väldigt tomt ändå...? Den är bara helt fantastisk. Den har dessutom fått mig att skratta flera gånger under lyssningen! Det händer inte ofta men författaren har verkligen lyckats med att ge karaktärerna humor.

Rött, vitt & kungligt blått är en ny favorit och kommer garanterat att vara med på min lista över årets bästa böcker.

söndag 28 juni 2020

Hon ville inte släppa mina händer


Originaltitel: Hon ville inte släppa mina händer
Sidor: 40 (PDF)
Recensionsexemplar: Från Henrik Johansson, tusen tack!
"Dikter av personer med erfarenhet av migration
Trots att ingen vet sitt öde, trots att skribenterna inte vet om de kommer stanna kvar i Sverige eller bli utkastade har deltagarna på språkskolan i Rosengårds Folkets Hus tillsammans skrivit en bok om livet på flykt, om det nya landet, om hemlandet, om katter, om vänner, familj, kärlek och saknad.
Dikterna i Hon ville inte släppa mina händer är skrivna på ett språk som är under ständig förvandling, ofta författade på ett modersmål för att sedan kollektivt översatta till svenska, med digitala lexikon i ena handen och pennor i andra.
Boken är sammanställd av Henrik Johansson och Anna-Maria Olsson. Texterna samlades in på språkskolan och tillkom till stor del under ett tiotal poesiworkshops som leddes av Henrik Johansson under 2019."
Det här är en antologi med olika texter som nyanlända flyktingar skrivit. Det handlar om allt möjligt som de varit med om i livet. Vänskap, katter, hur Sverige skiljer sig från deras hemland, vad som är bra, vad som är svårt, resan hit, förlust.

Jag blev verkligen berörd under läsningen. Det här är människor med erfarenheter jag aldrig ens varit i närheten av. Jag kan inte föreställa mig hur det är att behöva lämna sitt hem och komma till ett helt främmande land, behöva lära sig ett nytt språk och vänja sig vid ett nytt liv.

Det är en bok som många skulle behöva läsa för att få mer förståelse. Läs och känn deras sorg, deras hopp, deras mod. Jag har fått en länk där man kan ladda ner boken gratis som PDF-fil och jag uppmuntrar er verkligen att göra det;

Hon ville inte släppa mina händer

torsdag 25 juni 2020

Mitt zulunamn är Ingelosi av Annica Westman


Originaltitel: Mitt zulunamn är Ingelosi
Sidor: 206 (Kartonnage)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Insikten drabbar henne som ett knytnävsslag i magen. Förtvivlad inser hon att hon inte kan blunda längre. Hon måste våga ta steget att lämna, trots att hon kommer att splittra familjen. Känslan av svek, skuld och skam är monumental.
Så börjar resan med att hitta tillbaka till sig själv och forma ett nytt liv. Aldrig i sin vildaste fantasi hade hon kunnat ana vad som väntade - magiskt stark kärlek, bottenlös sorg och livsavgörande vändpunkter.
Resan till Sydafrika förändrar hennes liv för alltid och en ny fantastisk värld öppnar sig."
Det här är en väldigt intressant bok som börjar med författarens egen livsresa. Efter att ha varit gift länge inser hon att förhållandet inte kan fortsätta och det rör upp väldigt mycket i hennes liv. Relationen med barnen blir komplicerad och samtidigt som hon försöker navigera i det nya livet utan den hon är van att ha vid sin sida börjar hon tänka mer på vad hon vill ha ut av livet, vem hon vill vara.

Alla funderingar leder henne till slut till organisationen Bobbi Bear i Sydafrika, vilket har fått en alldeles egen del i boken. Det är en organisation som jobbar med att hjälpa barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Författaren jobbade som volontär där ett tag under 2017 och fick ta del i hur vanligt det är för barn att bli utsatta, ofta av någon inom den närmaste familjen, personer de borde kunna lita på.

Det är den här delen av boken jag tycker är bäst. Det är intressant att få läsa om hur Bobbi Bear arbetar, vad de som jobbar där själva har för bakgrunder och hur situationen ser ut i Sydafrika. Jag kan nog inte ens försöka förstå vilken styrka det måste finnas i de människor som orkar se den skitiga sidan av mänskligheten om och om igen, att dag efter dag uppleva vad en del kan utsätta barn för. Och styrkan hos de som blir utsatta, att de vågar berätta och försöka få hjälp. Författaren skriver själv att det påverkade henne otroligt mycket, även efter att hon hade kommit hem till Sverige igen.

Det är en läsvärd bok och jag är väldigt glad att jag fick chansen att läsa den.

onsdag 24 juni 2020

Offer 55 av James Delargy


Originaltitel: 55
Sidor: 363 (Inbunden)
"I en sömnig by i Australien ligger polisstationen där Chandler Jenkins jobbar. En dag kliver en man in i polishusets entré. Han heter Gabriel. Han berättar att han har lyckats ta sig fri efter att ha hållits inlåst av en seriemördare som kallar sig Heath. Heath har sagt till Gabriel att han ska bli nummer 55. Hans 55:e offer.
Innan Chandler hinner påbörja jakten på en av de värsta seriemördare i landets historia, kommer en annan man in på stationen. Han säger att han heter Heath och berättar exakt samma historia som Gabriel gjorde. Den skiljer sig bara från Gabriels på en punkt. Enligt Heath hette seriemördaren Gabriel.
En av männen talar sanning. En av dem ljuger. Kommer Chandler hinna lösa fallet innan någon av dem blir offer 55?"
Hur spännande låter inte den handlingen? Superspännande tyckte jag i alla fall och blev direkt sugen på att läsa boken när jag såg den! Dessutom är det något speciellt med böcker som utspelar sig i Australien. Jag har inte läst många, men de jag har läst har varit bra.

Och bra är Offer 55 också. Det är ingen jätteblodig historia utan lite mer lågmäld utan att bli tråkig. Chandler är en karaktär jag tycker om. Han verkar vara polis för att faktiskt hjälpa folk, vilket kanske inte kan sägas om hans gamla kollega som dyker upp för att hjälpa till med utredningen.

Det är intressant att se de två misstänkta, hur de förhåller sig till varandra och berättelserna de ger till polisen. Identiska förutom på några få punkter. Små nyanser som skiljer sig åt. Jag tyckte det var en fascinerande idé som dessutom utfördes bra.

Det enda jag inte kan bestämma mig för vad jag tycker om är slutet. De allra sista raderna. Utan att avslöja något om vad som händer kan jag säga att jag bara satt och stirrade på boken när den var slut. Jag måste smälta det lite och se hur känslorna lägger sig efter ett tag tror jag!

En riktigt bra bok som får mig att med spänning vänta på fler böcker av James Delargy!

tisdag 23 juni 2020

Tisdagstrion - Sommartider


Jag är en sommarmänniska. Ge mig och sol och värme, jag älskar det. Så temat inne hos Ugglan & Boken den här veckan passar mig verkligen. Här är böckerna som får mig att tänka på sommartider!


Sommaren med Ava är en härlig feelgood av Anna Lönnqvist. Den utspelar sig, vilket titeln avslöjar, under en sommar och omslaget är verkligen somrigt och härligt.


Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe får vara med eftersom jag senast läste den när jag läste lite sommarkurser för några år sedan. Det ger den en väldigt somrig känsla i tankarna för mig.


En sommar i Paris av Sarah Morgan har jag inte läst. Jag äger den inte ens men det här omslaget drar till sig mina blickar hela tiden. Jag tycker verkligen om det av någon anledning. Och titeln är ju helt klart väldigt somrig. 

måndag 22 juni 2020

Tidssvävarna av Anette Junie Holmström


Originaltitel: Tidssvävarna
Sidor: 184 (Inbunden)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Vännerna Pål, Rox, Musse och Molly tvivlar på kompisen NB som påstår att han har uppfunnit en tidsmaskin. Men när NB under ett tidsexperiment börjar få syner av ett tonårsgäng som försvann i Slovenien för 20 år sedan vaknar kompisarnas intresse. Vilka var de försvunna ungdomarna? Och vad var det som hade hänt?
Det tänker de försöka ta reda på med hjälp av tidsmaskinen. Men funkar den verkligen?
När det sedan visar sig att Pål ska på tältsemester med sin pappa till samma plats som tonårsgänget försvann på skruvas spänningen bland vännerna upp. Men vad är det för konstigheter som Pål råkar ut för hela tiden? Varför är det fotspår i askan? Och varför känner han sig iakttagen?"
Tidssvävarna är en spännande bok som riktar sig mot läsåldern 12-15. Som titeln antyder har den med tidsresor att göra, något som alltid lockar mig! Har man en gång blivit besatt av Doctor Who är det svårt att stå emot sådant.

Läsaren får följa med kompisgänget och deras äventyr. En i gänget, NB, lyckas uppfinna en tidsmaskin. Även om det först möts med lite skeptiska blickar från kompisarna så börjar de snart fundera på vad man kan använda den till. Flera i gruppen har något i sina privata liv som de skulle vilja fixa med hjälp av tidsresor. Men istället blir de indragna i något mycket mer spännande, och kanske till och med farligt. Helt plötsligt har de ett mysterium med en grupp försvunna ungdomar i Slovenien att lösa. Vad hände egentligen där för 20 år sedan?

Det är en väldigt snabbläst bok som passar för den som vill ha en berättelse som blandar vardag med äventyr. Jag känner att de olika problemen som vännerna har blir lite ytliga när de ska avhandlas på ganska få sidor men att jag reagerar på det kan vara för att jag inte är i rätt åldersgrupp egentligen. Jag hade nog inte tänkt på det om jag hade läst den när jag var yngre.

Mysteriet i Slovenien är spännande och lite lagom läskigt för unga läsare så jag tror att många kan uppskatta den!

torsdag 18 juni 2020

Brisingr av Christopher Paolini


Originaltitel: Brisingr
Sidor: 790 (Kartonnage)
Serie: Arvtagaren (del 3)
Ålder: 12-15
"Eragon och Saphira har med nöd och näppe klarat sig undan med livet i behåll efter den stora striden på Brinnande slätten, men deras kamp mot ondskan är inte slut för det. Eragon har bland annat lovat att befria Rorans älskade Katrina ur Galbotorix grepp. Samtidigt är rebellgruppen Varden i stort behov av hans och Saphiras tjänster - likaså alverna och dvärgarna. Eragon ställs inför många beslut och måste göra svåra val, val som tar honom över hela kungadömet och som kan bli ödesdigra. Klart är att Eragon är landets största hopp om att en dag bli fritt från Galbatorix tyranni. Kan han lyckas förena rebellstyrkorna och besegra kungen?"
Läsandet av Arvtagarserien som handlar om Eragon och draken Saphira fortsätter! Nu har vi läst ut bok tre, Brisingr. Då är det bara Arvtagaren kvar, sen är äventyret över. Det kommer bli lite tomt faktiskt. De har ju hängt med några månader nu.

Jag märker att böckerna börjar flyta ihop för mig. Det är svårt att komma ihåg vad som hände i den här och vad som hände i de tidigare. Jag antar att det är för att de blir lästa så tätt efter varandra. Det blir nästan som en enda bok. Det är lite ovant!

Den här är en blandad kompott. Vissa stunder är det mycket action, andra blir det lite utdraget igen. Som när Eragon ska få ett nytt svärd, det är väldigt många sidor ägnade åt det. Det känns i alla fall som väldigt många för mig. Eller när det handlade om dvärgarnas politik, där tappar jag intresset lite.
Men annars är det en spännande del i serien. Kanske främst för Ronan, han får vara med om mycket och jag tycker nästan han är mer hjälte än Eragon många gånger. Jag tycker verkligen om kapitlen som är ur hans synvinkel.

Det ska bli spännande att se hur sista delen avslutar jag. Jag vet ju att min läskompis i det här projektet inte gillade Arvtagaren när hon läste dem första gången. Jag är väldigt nyfiken på hur hon kommer reagera nu när hon läser om den!

onsdag 17 juni 2020

Systrarna på heden av Bella Ellis


Originaltitel: The Vanished Bride
Sidor: 310 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Polaris, tusen tack! 
"Yorkshire, 1845. Mörka rykten sprids över heden. En ung kvinna har försvunnit från sitt hem, och lämnat två små barn och en ansenlig mängd blod efter sig. Nyheten når snart prästgården, där husets döttrar Charlotte, Emily och Anne precis har återförenats för första gången på flera år. De blir både skakade och fascinerade av det mystiska försvinnandet, och när ingen engagerar sig i kvinnans öde bestämmer de sig för att tillsammans ta reda på sanningen. 
Och som Charlotte uttrycker det, att upptäcka är att läsa mellan raderna det är att se det som inte finns där . Allteftersom undersökningen fortskrider finner de sig stångas mot ett samhälle som är övertygat om att kvinnans plats är i hemmet, och när de närmar sig gåtans lösning inser systrarna på heden att de själva är i fara."
Jag fullkomligt älskar den här boken. Jag ville sträckläsa den samtidigt som jag inte ville att den skulle ta slut.

När sista sidan var läst satt jag med den där lite besatta känsla av att vilja läsa allt jag kom över om systrarna Brontë. De blev så levande för mig i den här fiktiva berättelsen att jag vill veta mer om deras riktiga liv. Jag älskar när det händer. När en bok lämnar mig med behovet av att gräva i verkligheten. Det är inte jätteofta, men när det gör det så vet jag att jag precis läst en riktigt bra bok.

Författaren har verkligen lyckats i sina porträtt av systrarna. Det känns som att jag är där med dem, på heden, i byn, i skogen. Allt i jakt på ledtrådar för att lösa mysteriet med den försvunna kvinnan. Modiga, smarta och självständiga i en tid då kvinnor inte skulle vara det.

Förutom hur skickligt hon målat upp karaktärerna är själva mysteriet väldigt spännande. Vad har hänt med kvinnan? Är hennes man farlig och galen eller är det någon utifrån som tagit henne? Kan hon fortfarande vara i livet med tanke på mängden blod som hittades? Det går inte att sluta läsa innan jag fått svar på alla frågor.

Den är så otroligt bra. Läs den är allt jag kan säga. Det är utan tvekan en av årets bästa böcker för mig.

tisdag 16 juni 2020

Tisdagstrion - Från regnbågshyllan


Idag ska vi plocka fram böcker ur regnbågshyllan till tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken! Här kommer mina tre tips.


Du, bara av Anna Ahlund är en jättebra bok om John som blir kär i Frank. Enda problemet är att Johns syster också har sina ögon på Frank.


Rött vitt & kungligt blått av Casey McQuiston lyssnade jag nyligen på. I den har USA sin första kvinnliga president. Hennes son, Alex, lär känna den engelska prins Henry och ja, ni kan ju säkert räkna ut att känslor blir inblandade. Jag tyckte jättemycket om den.


Carol av Patricia Highsmith har jag inte läst. Men jag har hört väldigt mycket bra om den och vill läsa den! 

måndag 15 juni 2020

Klipptrollen & Flykten av Zelda Falköga



Originaltitel: Klipptrollen
& Flykten
Sidor: 104 & 113 
(Inbundna)
Serie: Karma och Jonar
(del 1 & 2)
Ålder: 6-9
Recensionsexemplar: 
tusen tack!





"Glimeria har i tusen år varit ett sagolikt vackert land. Men sedan Stendraken landade i bergen har himlen förmörkats. Allt oftare kommer drakens klipptroll till landets gårdar för att stjäla magisk stjärnglöd som de tar till draken.

De två modiga barnen Karma och Jonar hamnar plötsligt mitt i äventyret. Eftersom deras familjer vägrar att samarbeta får de tillsammans tänka ut en plan för att överlista drakens klipptroll."
------------------------------------------
"Efter att ha besegrat de onda klipptrollen har Karma och Jonar blivit bästa vänner. De umgås i smyg och all verkar vara på väg att ordna sig i Glimera. Tills en dag då Karmas lillasyster blir tillfångatagen av korkade men elaka grusgnomer. Karma och Jonar tvingas sätta sin egen frihet på spel för att försöka rädda henne.
Kommer de att lyckas?"
Klipptrollen och Flykten är två riktigt spännande och fina böcker för läsåldern 6-9. Det är inte så ofta jag läser böcker i just den kategorin av någon anledning. Jag är därför extra glad att jag fick chansen att plocka upp de första delarna om Karma och Jonar. Det hade varit synd att missa de här pärlorna!

I första boken får vi lära känna dem och deras familjer. De bor nära varandra men Jonar och Karma har inte träffats tidigare eftersom deras familjer ligger i fejd med varandra. Men en dag träffas de och en vänskap uppstår. De tycker att det finns viktigare saker än gamla familjebråk, som till exempel att rädda gårdarna från klipptrollen som vill stjäla deras stjärnglöd och Jonars enhörning.

I andra boken är det fortfarande klipptrollen som ställer till det för barnen. De blir kidnappade och träffar en mystisk kvinna, Zelda Falköga, som ger dem ett uppdrag för att rädda Glimera.

Båda böckerna är lagom spännande och passar bra för sin ålderskategori. Vänskapen mellan Karma och Jonar skildras fint och de känns trovärdiga fast de lever i en värld med enhörningar och magi. Karma är en tuff och modig tjej som kan hantera en pilbåge riktigt bra. Jonar är en lite mer lugn och försiktig kille som blir vän med alla djur. De har båda styrkor och svagheter som vilken människa som helst och stöttar varandra där det behövs.

Illustrationerna är helt fantastiska. Det är ett färgsprakande äventyr läsaren får vara med på. Bilderna drar verkligen ögat till sig och jag blir nästan förtrollad när jag bläddrar. Det är till och med så att jag i de här böckerna har hittat de enda spindlar som jag kan säga är söta!

Jag ser fram emot att läsa vidare i serien när fler delar ges ut och kommer med glädje rekommendera den till alla som letar spännande fantasyberättelser för lässugna barn!

torsdag 11 juni 2020

Markus av Trolyrien av Joseph A Davis


Originaltitel: Markus av Trolyrien
Sidor: 459 (Pocket)
Serie: Markus av Trolyrien (del 1)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"När Markus blir kidnappad av Diomeda ligger han på sjukhus efter en skidolycka. Den vackra, men egendomliga kvinnan, titulerar sig Kungen av Valariens budbärare och påstår att han är den försvunne prinsen som hon är skyldig att hämta hem. Plötsligt befinner han sig i en ny, märklig värld, där kläder växer på träd, gräset är blått och en riktigt artig hälsning medför några salivfläckar på tunikan.
I Valarien måste Markus navigera en ny och främmande kultur och vänja sig vid sitt tunga ansvar som denna världs motvillige prins och beskyddare. Det är ingen lätt uppgift, särskilt inte med de skräckinjagande monstren som håller på att invadera. Tillsammans med Diomeda ger sig Markus ut på jakt efter den legendariske Kung Josuas talismaner, som kanske - om de gamla sagorna stämmer - är det enda hoppet för att bli kvitt de farliga inkräktarna."
Det här är en rolig och fartfylld fantasyberättelse. Den riktar sig mot åldersgruppen 12-15 men även äldre som vill ha något snabbt och spännande att läsa borde ge den här en chans. Speciellt om läsaren gillar lite galna världar. Här finns träd det växer kläder på, stora fjärilar som karaktärerna flyger på, träd som man går uppe på och andra fantasirika detaljer.

Jag tyckte om läsupplevelsen och blev förvånad över hur snabbt det gick att läsa ut boken. Den är ganska tjock men sidorna flög förbi. Den hade något som lockade mig tillbaka varje gång jag la ner den. Det enda jag egentligen reagerade negativt på var upprepningarna om hur effektivt Markus svärd var. Det blev lite mycket om hur enkelt det gled igenom monsters olika kroppsdelar och liknande.

Den tar flera vändningar i slutet som jag verkligen inte hade förutsett och det uppskattar jag alltid när en berättelse lyckas med. Markus är en karaktär som är lätt att tycka om. Han anpassar sig ganska snabbt till den nya och främmande situationen han hamnat i. Dessutom verkar han vara en genuint snäll person som växer med ansvaret han får över "sitt" nya kungarike. Det är klart han saknar sin familj men han försöker ändå göra det som är bäst för folket han måste skydda.

Det var en riktigt positiv upplevelse och jag kommer nog läsa mig igenom resten av serien också för att få reda på hur det slutar!

onsdag 10 juni 2020

En hunds bästa vän av W. Bruce Cameron


Originaltitel: A Dog's Journey
Sidor: 316 (Häftad)
"Buddy är en snäll hund som inte vill något annat än att ta hand om sin tonårstruliga matte Clarity. Gång på gång måste han rädda henne ur olika knipor. När de en dag skiljs åt blir Buddy desperat - vem ska nu ta hand om Clarity?
Det här är en hjärtvärmande historia om hopp, kärlek och oändlig tillgivenhet. Är det verkligen vi människor som tar hand om våra husdjur, eller är det i själva verket husdjuren som tar hand om oss?"
Det här är en riktigt fin och känslosam bok. Läsaren får följa hela berättelsen ur hundens perspektiv och jag bara varnar er, ha näsdukar i närheten för här är det risk att tårar rinner.

För mig började det ganska tidigt i boken och sedan fanns det tillfällen med jämna mellanrum då jag fick lägga undan den, andas och samla mig lite innan jag började läsa igen för att undvika vattenfall från ögonen. Det var jag ganska beredd på eftersom det handlar om en hund, jag känner mig själv så pass mycket!

Vi får alltså följa Buddy när han ska ta hand om sin nya människa, Clarity (eller CJ som hon kallas ofta). Kärleken mellan dem är så fin att läsa om, speciellt när jag får läsa den ur Buddys ögon. Han tycker så mycket om sin människa och ser det som sin uppgift att skydda henne. Clarity har det inte lätt hemma. Hennes mamma är en hemsk självupptagen skitstövel, om jag ska uttrycka mig milt. Jag avskyr henne så mycket och har verkligen blivit arg på henne under läsningen.

Clarity hejar jag på. Hon mår inte bra och har en del problem med ätstörningar, så jag sitter bara och hoppas att allt ska ordna sig för henne. Det är så sorgligt att läsa om det genom en hunds ögon också. Han förstår ju inte varför hon spyr inne på toan, bara att det gör henne ledsen och inte är bra och att han inte kan göra något för att göra det bättre.

Det var en bergochdalbana av känslor och jag tyckte jättemycket om den.

tisdag 9 juni 2020

Tisdagstrion - Sjukdomar


Idag ska vi prata om sjukdomar med Ugglan & Boken. Det var ett lite klurigt ämne men här är mina tre svar i alla fall!


Oryx & Crake av Margaret Atwood är första delen i en trilogi om vad som hänt med samhället efter att större delen av befolkningen dött i en sjukdom.


Pestens tid av Stephen King handlar om en superinfluensa som slår ut USA på några veckor.


En sekund i taget av Sofia Nordin är en riktigt bra ungdomsbok som handlar om Hedvig som är ensam kvar efter att hennes familj och många andra dött i en feber. 

måndag 8 juni 2020

Gulliver's Travels av Jonathan Swift


Originaltitel: Gulliver's Travels
Sidor: 408 (Inbunden)
"The misadventures of Lemuel Gulliver certainly are extraordinary. First he is shipwrecked in a strange land, and finds himself a prisoner of the tiny inhabitants of Lilliput. Then he washes up in Brobdingnag, where the people are giants of extraordinary proportions. Further exploits see him stranded with the scientists and philosophers of Laputa, and meeting a race of talking horses who rule over bestial humans."
Det här var sambons bokval åt mig för maj månad. Jag hade så klart hört talas om Gullivers resor tidigare, men jag kände bara till hans resa till Lilliput. Jag hade ingen aning om att han reste till flera andra platser också!

Det var därför ganska spännande att upptäcka att han även hamnade i Brobdingnag (där alla är mycket större än honom), Laputa som är en flygande ö och Houyhnhnmernas land där hästarna är den intelligenta och styrande rasen. Jag har verkligen alltid förknippat det jag visste om Gullivers resor med att vara en barnbok, men nu inser jag hur fel jag har haft. Jag har förstått att boken skrevs som en satir över samhället då Swift levde.

Själv läser jag den inte som en satir, utan mer som en äventyrsberättelse. Det är underhållande att följa med Gulliver på hans resor och ibland är den ganska rolig. Bäst tycker jag nog om den sista resan till Houyhnhnmernas land. Det är riktigt intressant att se hur han bytt plats på människor och hästar. Hästarna, eller i alla fall väldigt hästliknande varelser, styr och yahooerna (som liknar människor) är vildar som beskrivs som smutsiga och grymma. Ännu mer fascinerande är det att se hur Gulliver anpassar sig till livet hos dem och hur svårt det är för honom att åka därifrån.

Riktigt glad att ha läst den här och fått ta del av allt den innehöll som jag inte visste om från början!

torsdag 4 juni 2020

23 av Linwood Barclay


Originaltitel: The Twenty-Three
Sidor: 462 (Inbunden)
Serie: Promise Falls (del tre)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelins förlag, tusen tack!
"Det är 23:e maj, lördagen innan Memorial day, och den lilla staden Promise Falls i delstaten New York befinner sig i ett akut krisläge. Hundratals människor har lagts in på sjukhus med influensaliknande symptom och dussintals har dött. Utredningen leder snabbt fram till stadens vattensystem. Men frågan kvarstår, speciellt för privatdetektiven Cal Weaver: vem skulle vinna på en massförgiftning av denna lilla stad?
Samtidigt ställs polisdetektiven Barry Duckworth inför ett annat problem. En student på det lokala universitetet har dödats och han känner igen mördarens metoder. De för tankarna tillbaka till det olösta mordet på två andra kvinnor i staden. Plötsligt börjar kopplingen mellan den senaste månadens bisarra händelsers klarna Blodiga skyltdockor som hittats i Pariserhjulets vagn nummer 23, en kraftigt övertänd buss med nummer 23 därbak, samma nummer som på tröjan av en man som anklagats för övergrepp.
Siffran är helt klart kopplad till motivet för att skada invånarna i Promise Falls och sökandet efter sambandet kommer att föra detektiv Duckworth närmare döden än han någonsin varit förut."
Jag har inte läst de tidigare delarna i den här serien och skulle nog säga att det märks. Det är mycket som nämns från de böckerna som jag inte varit med om. Det går att läsa den ändå men jag tror man får en ännu bättre upplevelse om man läser trilogin från början.

Men väljer man att hoppa på tredje boken direkt som jag gjorde så funkar det också. Det händer så mycket att man knappt hinner tänka på de saker man missat. Promise Falls är en stad jag absolut inte vill bo i! Det är helt galet. Först blir folk sjuka och det blir kaos i samhället och på sjukhusen, sen hittas en kvinna mördad och det verkar som att mördaren har varit i farten tidigare, en tonåring är försvunnen och karaktärerna man får lära känna har så klart även egna personliga problem.

Jag har verkligen inte haft tråkigt under läsningen. Det finns det inte tid till. Jag har blivit nyfiken på att läsa mer av Barclay. Jag kommer nog inte plocka upp de två tidigare böckerna i just Promise Falls-serien eftersom jag fått alla svar i 23, men det verkar finnas en hel del andra böcker att välja på!

onsdag 3 juni 2020

Där kräftorna sjunger av Delia Owens


Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Sidor: 369 (Inbunden)
"Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne "Träskflickan" och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv."
Det här är en väldigt omtalad och omtyckt bok. Jag har inte sett många negativa ord om den. Det gör mig alltid extra nervös när jag ska plocka upp en sådan bok. Förväntningarna har så klart påverkats av alla hyllningar. En bok som alla pratar så gott om måste väl vara bra? Ibland är det så, ibland blir man besviken.

Det här var inte en av besvikelserna. Jag tycker jättemycket om Där kräftorna sjunger. Många älskar språket och det är väldigt målande och beskrivande. Träskmarkerna där Kya bor kommer till liv på sidorna och jag har en klar bild över hennes lilla plats på jorden under läsningen. Skulle jag någonsin se en film baserad på den här boken kommer jag antagligen bli besviken över hur hennes hem ser ut i filmen eftersom mina egna tankar om det har varit så starka.

Men det bästa med hela boken är Kya. Hon blir övergiven av hela sin familj, måste stå ut med ensamheten och dessutom hela stadens fördomar om henne, Träskflickan som de säger. De tror att hon är förvildad och dum. Men hon är riktigt smart och har lärt sig att överleva. En dag får hon en vän som lär henne att läsa och en helt ny värld öppnar sig för henne.

Jag tycker så mycket om Kya. Hon är en stark och självständig karaktär som får gå igenom mycket men ändå inte låter något knäcka henne. Det är omöjligt att inte tycka om henne och bli berörd av det liv hon har. Trots all styrka hon besitter så är det klart hon påverkas av ensamheten, hon är rädd att bli övergiven igen och har svårt att komma nära de få som försöker och verkligen menar väl. Det gör henne mänsklig och lätt att känna igen sig i.

Det här var en underbar läsupplevelse och jag förstår alla lovord som regnar över den.

tisdag 2 juni 2020

Tisdagstrion - Hyllvärmare


Idag ska vi prata om något jag tror att många boknördar har gemensamt. Temat inne hos Ugglan & Boken är hyllvärmare! Jag vet att jag har många, väldigt många. Men det här är en tisdagstrio så här kommer tre! 


Mitt hjärta går på av Christoffer Holst har jag hört jättemycket bra om. Den är dessutom kort så att den fortfarande står oläst är bara dumt.


Den lille vännen av Donna Tartt har nog stått oläst sedan jag bodde i Värmland. Jag flyttade därifrån 2013 så. Ett tag.


När perfekt inte duger fick jag av en vän 2014 eller 2015 och den har fortfarande inte blivit läst trots att det antagligen skulle vara en väldigt bra bok för mig.

måndag 1 juni 2020

Diamantkungen av Peter Lindström


Originaltitel: Diamantkungen
Sidor: 107 (Inbunden)
Serie: De tre tigrarna (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Rabén & Sjögren, tusen tack!
"Sommarvindarna sveper över takåsarna. I vindsrummet på Åsögatan sitter Ester, Harry och Sigge och funderar över det de just fått höra: En gång har det bott en stenrik diamanthandlare i deras kvarter, men när han dog var hans stora förmögenhet helt försvunnen!
Samtidigt pågår mystiska saker i källaren. Skumma personer smyger omkring och ingen verkar vilja kännas vid det krossade fönstret. Är den nystartade deckarklubben sitt första fall på spåren?"
Det här var en överraskning som dök upp i brevlådan och den passade perfekt att ha med i handväskan som sällskap på en lunchrast. Det var extra kul att läsa den eftersom jag upplever att många böcker i åldersgruppen 9 till 12 har något övernaturligt i sig. Diamantkungen däremot är en deckare som utspelar sig i Stockholm och har tre unga detektiver i huvudrollerna!

De tre vännerna Ester, Harry och Sigge vill till en början allra mest hitta diamantgömman som de får höra talas om. Men i jakt på den dras de in i ett äventyr som är lite farligare än de först trodde. Jag gillar att de faktiskt tvekar ibland under berättelsen. De kör inte bara på in i farliga situationer utan att reflektera över det vilket får dem att kännas väldigt verklighetstrogna.

Boken gick snabbt att läsa och det känns som att unga läsare som tycker om mysterium och detektivarbete kan uppskatta den väldigt mycket.