torsdag 31 mars 2022

The Book of Accidents av Chuch Wendig

 

Originaltitel: The Book of Accidents
Sidor: 544 (Häftad)
"Long ago, Nathan lived in a house in the country with his abusive father and has never told his family what happened there. Long ago, Maddie was a little girl making dolls in her bedroom when she saw something she shouldn't have and is trying to remember that lost trauma by making haunting sculptures. Long ago, something sinister, something hungry, walked in the tunnels and the mountains and the coal mines of their hometown in rural Pennsylvania.

Now, Nate and Maddie Graves are married, and they have moved back to their hometown with their son, Oliver. And now what happened long ago is happening again... and it is happening to Oliver. He meets a strange boy who becomes his best friend, a boy with secrets of his own and a taste for dark magic.

This dark magic puts them at the heart of a battle of good versus evil and a fight for the soul of the family and perhaps for all of the world. But the Graves family has a secret weapon in this battle: their love for one another."

Det här är motsatsen till krypande skräck, här är det väldigt tydligt och intensivt ganska snabbt. Som läsare följer vi en familj som flyttar ut till ett hus på landet. Nate, pappan, har bott i huset när han växte upp men har inga lyckliga minnen därifrån. Och det verkar som att det kommer bli svårt för dem att skapa nya, ljusare minnen tillsammans. 

Direkt efter att de kommit fram börjar underliga saker hända. Djur beter sig skumt, Maddie, mamman, får en blackout när hon skapar ett konstverk och deras son Ollie blir vän med en kille som verkar skrämmande bekant och har mörka intressen.

The Book of Accidents är mer spännande än läskig. Jag blir inte direkt skrämd även om vissa scener är väldigt obehagliga. Ibland är det dessutom lite åt det äckliga hållet men det blir inte för mycket. Den innehöll mycket mer än jag trodde efter att bara ha läst handlingen på baksidan. 

Jag kan tänka mig att många kan känna att den är lite överdriven men när jag väl hade kommit in i berättelsen och accepterat att det inte var den undanglidande sortens skräck så njöt jag bara av resan. Den var underhållande och bjöd på många överraskningar. 

onsdag 30 mars 2022

Blogger Stats Book Tag

Den här taggen hittade jag hos Lotten och så här mitt i veckan tänkte jag att den passar bra att svara på! 

The last three books you read?
Nattens ögon av Dean Koontz. När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai och The Book of Accidents av Chuch Wendig.

Spoilers or spoiler free?
Jag försöker alltid hålla mina inlägg utan spoilers. Om någon skulle vilja plocka upp boken efter att ha läst om den hos mig vill jag inte förstöra deras läsupplevelse. 

How long have you been book blogging?
Sedan 2011. Nu i april blir det alltså 11 år. Helt galet att jag hållit igång det så länge! Men det är fortfarande lika roligt.

A book you read in one sitting?
Till Vial 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl läste jag nog i en sittning. Det är en bok för åldersgruppen 9-12. Den var riktigt spännande och inte så lång.

Your favourite genre?
Favoriten är ju skräck även om det inte är det jag läser mest av. 

Preferred book size? (novella, tome… etc)
Jag vet inte riktigt. Runt 300-400 sidor kanske? 

Amount of books on your TBR?
I skrivande stund har jag 205 olästa böcker hemma.

A book you have DNF’d?
Hm. Jag vet ju att jag har DNF:at någon bok nyligt men nu är det helt tomt i skallen. Just ja! Mosquitoland av David Arnold som var på min TBR för januari. Den läste jag inte ut.

Recent awards or milestones?
Jag har inga riktigt mål eller så med bloggen. Jag skriver för att det är roligt och för att jag älskar att prata om böcker. Så länge någon läser så är det extra roligt :). 

Best interaction with an author you enjoy?
Jag har träffat Sofia Rutbäck Eriksson några gånger och hon är en så otroligt trevlig och glad människa! 

Average number of books you read per month?
Det brukar bli runt 10 stycken, ibland mer och ibland mindre.

Top three publishers?
Jag tror inte jag har några favoriter direkt. 

Social media sites your blog uses?
Jag finns på Youtube och på Instagram. Vargnatts bokhylla på Youtube och vargnatts_bokhylla på Instagram.

Average amount of time you spend networking?
Om man då menar läser andra bloggar och gillar andras inlägg på Instagram så är det väl nån timme per dag. 

Most comfortable blogging position?
I mitt soffhörn med en varm filt över benen.

Music or quiet when writing reviews?
Jag föredrar att ha det helt tyst när jag ska skriva inlägg om böcker. Då kan jag koncentrera mig bättre.

Can you sum up your blogging style in 5 words?
Enkel, ärlig, snabb, personlig. Nej jag kommer inte på ett femte.

A blog you looked up to starting out?
Jag tror att en av de jag följt allra längst är Bokföring enligt Monika. Men det var en gammal vän som fick mig att börja blogga. Hon startade en blogg, som jag inte tror är igång mer. Det fick mig att också vilja testa. 

The best book you have reviewed so far?
Hah, jag har skrivit om böcker i snart 11 år. Jag kan inte välja EN som är den bästa. Jag sätter dessutom inte betyg på böcker på Goodreads så kan inte kolla upp det den vägen heller. Hm. Jag älskar ju Lucinda Rileys böcker. Eller Mats Strandberg. Eller serien om Jane Hawk av Dean Koontz. Det finns hur många som helst som är riktigt, riktigt bra. Vad som helst av Fredrik Backman.

Best piece of blogging advice?
Gör det för din egen skull. Det är du som ska ha roligt! 

tisdag 29 mars 2022

Tisdagstrion - Blod

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är blod! Det kan vara i titel, på omslaget eller i handlingen. Jag har nog en hel del böcker med blodig handling, så jag ska försöka fokusera på omslag och titel. 


Färjan av Mats Strandberg. Här har vi en hel del blod på omslaget. Det är en skräckroman som utspelar sig på en färja och jag har ingen lust att resa på det sättet efter att ha läst den här boken!


Ont blod av John Carreyrou är en faktabok som handlar om Theranos, ett företag som påstod sig kunna revolutionera hälsovården. Problemet var bara att teknologin bakom allt inte fungerade. Det är en otroligt intressant bok!


Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren har också lite blod som rinner ner på omslaget. Det är första delen i en riktigt bra svensk fantasytrilogi.

måndag 28 mars 2022

Nattens ögon av Dean Koontz

 

Originaltitel: The Eyes of Darkness
Sidor: 325 (Inbunden)
"Meddelandet på den lilla griffeltavlan lyste mot henne med starka vita bokstäver. Tina Evans förstod ingenting. Det var över ett år sedan hennes son Danny hade omkommit i en tragisk olycka. Ingen hade rört griffeltavlan inne i Dannys rum sedan dess. Det hade inte stått någonting alls skrivet på den.

Men nu... Inte död hjälp mig!"

 Nattens ögon av Dean Koontz kom ut på 80-talet. Det är lite intressant att läsa de här äldre böckerna, en del saker funkar fortfarande medan andra nästan kräver skämskudde. Speciellt sexscenerna eller bara hur snabbt två karaktärer faller för varandra. 

Men, med det sagt har det varit riktigt spännande läsning. Vissa stunder blev det faktiskt creepy och jag hade aldrig problem att ta mig framåt. När jag satt med boken flög sidorna förbi. Jag har kompisläst den under månaden och vi delade in boken i ett visst antal sidor att läsa varje vecka. Jag väntade ganska sent in på veckorna innan jag plockade upp den för jag visste att det skulle gå så fort.

Jag gillar också hur stark Tina Evans är. Dels har hon gått igenom mycket, hennes son har dött och hon har gått igenom en ganska bitter skilsmässa. Hon lider av hemsk mardrömmar och som om inte det vore nog börjar det hända underliga och skrämmande saker i hennes hem. Men hon backar aldrig och när hon inser att saker kanske inte är som hon trott kastar hon sig utan att tveka in i jakten på sanningen. 

Så, jag gillade den! Att läsa Koontz är alltid som att hälsa på en gammal vän.

torsdag 24 mars 2022

När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai

 

Originaltitel: The Mountains Sing
Sidor: 384 (Inbunden)
"Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj.

Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll.

Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras trots och beslutsamhet, av deras hopp och oväntade glädje."

Jag vet inte riktigt hur jag ska hitta orden för att rättvist kunna beskriva min upplevelse av När bergen sjunger, men jag ska göra mitt bästa!

Det är en fantastisk berättelse som låter oss följa en mormor och hennes barnbarn mitt under kriget i Vietnam på 70-talet. Vi får veta att flickans mamma och pappa båda gett sig av för att hjälpa till. Mormoderns och flickans vardag blandas med tillbakablickar från mormoderns tidigare liv. Hon berättar om sin uppväxt och på så vis får läsaren ta del av ännu mer ur Vietnams historia. 

Jag ska erkänna att jag inte visste mycket om Vietnam innan jag plockade upp När bergen sjunger. Så jag är väldigt glad över att jag har fått lära mig otroligt mycket under läsningen. Berättelsen är dessutom skriven på ett sådant sätt att jag verkligen dras in, det känns som att jag lär känna karaktärerna på djupet. 

Det är ingen lättsam bok, den kramar åt om hjärtat om och om igen. Ibland tänker jag att nu, nu måste det bli ljusare men då kommer nästa grej som sopar undan fötterna på mig. Ändå finns där en strimma hopp, mycket tack vare karaktärernas styrka.

Jag kan bara säga, läs den! 

onsdag 23 mars 2022

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

 

Originaltitel: Life on the Refrigerator Door
Sidor: 242 (Pocket)
Ålder: Unga vuxna
"Claire är femton år och uppslukad av alla möjliga tonårsbestyr: killar, skolan, kompisar, identitetssökande. Hennes mamma är ensamstående och har ett pressat tidsschema med heltidsjobb som läkare och tusen andra sysslor. De bor under samma tak men hinner sällan ses, än mindre prata med varandra. Oftast kommunicerar de med korta eller längre meddelanden på kylskåpsdörren.

Men en dag drabbar verkligheten dem med full kraft. Claire och hennes mamma tvingas omvärdera hur de lever och inse att relationen mellan dem är oersättlig."

Livet på en kylskåpsdörr är en berättelse som går väldigt fort att läsa men ändå lyckas lämna ett stort avtryck. Hela boken består av korta lappar som en femtonårig tjej och hennes ensamstående mamma skriver till varandra och sätter på kylskåpsdörren. 

Vi får lära känna dem och deras relation genom vad de skriver. Det märks att mamman jobbar mycket och tonårsdotter, Claire, saknar henne och känner sig ganska ensam. Efter ett tag kommer något allvarligare in i bilden, tonen ändras och deras relation både prövas och utvecklas.  

Det är en berörande berättelse och jag tycker det är fantastiskt hur mycket författaren lyckas få fram i det här formatet. Till slut satt jag med tårar i ögonen.

tisdag 22 mars 2022

Tisdagstrion - Den förra, nu och nästa (den bok jag precis läst/läser/ska läsa)

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken handlar om vad man läst, läser nu och kommer läsa framöver. Här kommer mina svar!


När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai är den jag avslutade senast. En riktigt gripande berättelse där man får följa en familj och samtidigt ta del av Vietnams historia. Den verkar finnas kvar på bokrean på Bokus, tips!


The Book of Accidents av Chuck Wendig är den jag läser nu. Det handlar om ett gift par som flyttar tillbaka till staden de växte upp i. Med sig har de sin son Oliver. Oliver träffar en underlig pojke som verkar vara intresserad av mörk magi. 


Armasjärvi av Engström och Richert kanske blir nästa bok jag plockar upp. Jag har inte riktigt bestämt mig för vilken bok ur TBR-högen jag vill läsa men det lutar åt den här. Första delen, Nattavaara, var en bra början på den här dystopiska serien.

måndag 21 mars 2022

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

 

Originaltitel: Firekeeper´s Daughter
Sidor: 453 (Häftad)
"Daunis Fontaine, oregistrerad stammedlem av blandad härkomst, har aldrig riktigt passat in; varken i sin hemstad eller på det närliggande Ojibwa-reservatet. En familjetragedi har fått henne att lägga studiedrömmarna åt sidan, nu tar hon hand om sin sköra mamma. Den enda ljuspunkten i tillvaron är Jamie, det lokala hockeylagets charmerande men något hemlighetsfulle stjärna. 
Men ett chockerande mord blir startskottet på en brottsutredning där Daunis motvilligt går med på att jobba under täckmantel för FBI. Det hon upptäcker tvingar henne till att omvärdera vad det innebär att vara en ojibwa, och vad det innebär att vara en Firekeeper."

Det här blev en fullträff för mig. Jag blev lite orolig först när jag insåg att den på engelska räknas som ungdomsbok, ibland blir det lite för mycket kärleksdrama i de böckerna. Mitt namn är Firekeeper klarar sig undan det. Det finns där, men jag känner inte det blir för tjatigt och jag är glad att vi slipper ett triangeldrama.

Jag tycker det är otroligt intressant att få lära mig mer om Ojibwa-stammen och deras traditioner. Författaren är själv en del av den och det gör att berättelsens detaljer känns otroligt levande. I efterordet berättar hon också hur själva idéen till boken föddes och det var intressant att ta del av.

Jag gillar huvudkaraktären, Daunis. Som läsare känner jag verkligen slitningarna hon har inom sig. Dels mellan sina två familjer men senare också mellan stammen och försöken att hjälpa FBI. Tänk om hon får reda på hemska saker om människor hon känner? Och hur mycket bryr sig egentligen FBI om de som bor på reservatet? Kan hon hjälpa FBI samtidigt som hon skyddar de hon bryr sig om? Den har en hel del mörker i sig och jag blev förvånad över en del svängar som berättelsen tog. 

På svenska klassas den som sagt som vuxenroman men jag tycker verkligen det kan vara bra att veta att den på engelska går under unga vuxna. Det känns som att man kan gå in med fel förväntningar om man inte är medveten om det.

När jag skriver har det gått några dagar sedan jag läste ut den och den har varit väldigt närvarande i mina tankar hela tiden. Jag kommer hålla utkik efter fler böcker från Angeline Boulley för det här var riktigt bra.

torsdag 17 mars 2022

Emmas affär av Tessa Dare

 

Originaltitel: The Dutchess Deal
Längd: 8 h 58 min
Uppläsare: Mirja Turestedt
"Ända sedan hertigen av Ashbury återvände hem från kriget har han insett att han behöver en arvinge. Och eftersom hans tidigare förlovning brutits behöver han alltså hitta en lämplig fru. När sömmerskan Emma Gladstone dyker upp iklädd den brudklänning som hans tidigare fästmö varken hämtat eller betalat för bestämmer han sig för att det ska bli hon. Men med villkoret att de inte, under några omständigheter, får bli kära."

Det här måste jag nog säga är att gå lite utanför min comfort zone när det gäller läsning. Jag dras sällan till romance. Men, jag har hört väldigt mycket bra om Tessa Dares böcker på booktube och i en del poddar så när jag såg att den här hade översatts till svenska och fanns som ljudbok blev jag nyfiken.

Är man obekväm med sexscener så är det här antagligen inte rätt bok att plocka upp. Det är en väldigt het, historisk romance. På engelska brukar man prata om "open door" eller "closed door" när man beskriver hur detaljerade sexscener är och i den här skulle jag säga att det är öppna dörrar.

Det är väldigt lätt att lista ut hur den kommer sluta och ungefär hur vägen dit kommer att se ut. Men, jag får ändå erkänna att jag faktiskt satt och skrattade en hel del under lyssningen. Den har oväntat många roliga stunder.

Sedan blir jag ju tokig på alla missförstånd som kan lösas direkt om karaktärerna bara pratar med varandra men jag försöker att inte fastna för mycket vid det utan bara dras med i berättelsen. Den var underhållande och jag hade roligare än jag trodde att jag skulle ha under lyssningen. Kommer jag fortsätta om fler översätts? Ja men faktiskt, jag kan tänka mig att lyssna på mer av Tessa Dare.

onsdag 16 mars 2022

Lock Every Door av Riley Sager

 

Originaltitel: Lock Every Door
Sidor: 368 (Häftad)
"No visitors. No nights spent away from the apartment. No disturbing the other residents. 
These are the only rules for Jules Larson's new job as apartment sitter for an elusive resident of the Bartholomew, one of Manhattan's most high-profile private buildings and home to the rich and famous. Recently heartbroken and practically homeless, Jules readily accepts the terms, ready to leave her past life behind. Out of place among the extremely wealthy, Jules finds herself pulled toward other apartment sitter Ingrid. 
But Ingrid confides that the Bartholomew is not what it seems and the dark history hidden beneath its gleaming facade is starting to frighten her. Jules brushes it off as a harmless ghost story - but the next day, her new friend has vanished. And then Jules discovers that Ingrid is not the first temporary resident to go missing... 
Welcome to the Bartholomew...You may never leave."

Min andra bok av Sager är väldigt olik den första! Den här är inte lika krypande läskig utan mer mystisk och spännande. 

Jag dras in i berättelsen direkt och tycker om Jules. Hon har det verkligen inte har det lätt när berättelsen börjar. Hennes pojkvän har varit otrogen och deras lägenhet var skriven på honom så hon har flyttat ut. Dessutom har hon förlorat jobbet. Så det är lätt att förstå varför hon nappar på erbjudandet om vara lägenhetsvakt även om vissa röda flaggor är där redan från början.

Ibland reagerar jag på att hon inte beter sig riktigt logiskt och det finns ett mysterium i boken som inte får någon lösning, det irriterar mig. Men för det mesta är det bara väldigt spännande och sidorna flyger fram. Jag vill få reda på hur allt hänger ihop! 

Slutet tappar mig lite när jag tror att det är på väg åt ett håll, det räddas till viss del men inte fullt ut. Av de två Riley Sager-böcker jag läst hittills är Home Before Dark min favorit. Lock Every Door når inte upp till samma nivå men det är ändå en bok som hållit mig nyfiken hela vägen.

tisdag 15 mars 2022

Tisdagstrion - De längsta böckerna jag läst

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken handlar om de längsta böckerna vi läst! Här kommer tre riktigt långa böcker som jag dessutom verkligen tyckt om. Jag tar med en samlingsvolym eftersom jag läste hela den boken i ett svep.


Under kupolen av Stephen King har 1179 sidor!


Shantaram av Gregory David Roberts har 941 sidor!


Samlingsvolymen med de sju böckerna om Narnia av C. S. Lewis har 850 sidor.

måndag 14 mars 2022

Annikas förråd av Florence Wetzel

 

Originaltitel: Annikas förråd
Sidor: 252 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En siameskatt med skrämmande krafter. En författare som är livrädd för sin litterära agent. En vind i Gamla stan med ett mystiskt skåp. En dalahästfabrik med en dunkel hemlighet. Dessa läskigheter och mer hittar man i denna novellsamling som utspelar sig i Sverige. Det är bara att öppna dörren och kliva in i Annikas förråd...om du vågar."

Jag tackar väldigt sällan ja till recensionsexemplar nu för tiden, men när Florence skrev och frågade om jag ville läsa hennes ondskefulla novellsamling kände jag direkt att det var något för mig! Jag har dessutom läst och gillat två av hennes tidigare böcker, The Grand Man och The Woman Who Went Overboard.

När jag har läst ett tag inser jag att känslan jag får av novellerna är väldigt lik den jag får när jag lyssnar på Creepypodden. De här berättelserna hade passat in perfekt i ett avsnitt där! Det är väldigt bra betyg för mig då det är en av mina favoritpoddar. 

Wetzel tar saker som under normala omständigheter inte alls skulle vara läskiga, och gör dem skrämmande. Noveller kan vara svåra att lyckas med och ofta känner jag att något saknas, men så är inte fallet med den här boken. När jag skriver det här inlägget har det gått några dagar sedan jag läste ut boken men bara av att titta på titlarna kommer jag ihåg vad varje berättelse handlar om, det är inte ofta en hel samling fastnar så bra i minnet!

torsdag 10 mars 2022

Orion Lost av Alastair Chisholm

 

Originaltitel: Orion Lost
Sidor: 360 (Häftad)
Ålder: 9-12
"The transport ship Orion is four months out of Earth when catastrophe strikes - leaving the ship and everyone on board stranded in deep space. Suddenly it's up to thirteen-year-old Beth and her friends to navigate through treacherous and uncharted territory to reach safety. But a heavily damaged ship, space pirates, a mysterious alien species, and an artificial intelligence that Beth doesn't know if she can trust means that getting home has never been so difficult..."

Vilket härligt äventyr den här boken tog med mig på! Här finns mystiska utomjordingar, rymdpirater och ett skepp som helt plötsligt styrs av några tonåringar. 

Beth vaknar upp efter att skeppet hon färdas i har försatt alla i sömn på grund av någon oväntad och okänd händelse. Skeppets AI har även utsett henne, en trettonåring, till kapten. Hon väcker några andra i sin ålder och tillsammans måste de försöka rädda alla. De får klara sig själva då de vuxna inte kan väckas. 

Som man kanske kan ana går det inte smärtfritt när de ska försöka komma överens om hur de ska agera och vad som är bäst. Men det är väldigt fint att se hur Beth växer under berättelsen och hur hon blir säkrare i sig själv. 

Det är dessutom spännande när de försöker undkomma faror och lista ut vem de kan lita på! Jag tyckte verkligen om boken och sidorna flög fram. Jag uppskattar läsglädjen som många böcker i den här åldersgruppen väcker till liv. 

onsdag 9 mars 2022

Det kan kvitta av Agota Kristof


Originaltitel: C'est égal
Sidor: 73 (Inbunden)
"En man blir till en staty när han kramar sin hund för sista gången; en kvinna förvånas över att hennes man krossade huvudet när han föll ur sängen och landade på en yxa; en författare hittar inte sitt ämne; en man vandrar runt på gatorna i sin födelsestad och försöker hitta sin son; en pojke ser genom ett tågfönster sin barndom försvinna.

Dessa berättelser rör sig i gränstrakterna mellan saga och mardröm och utgör den kanske gåtfullaste delen av Agota Kristofs författarskap."

För ungefär ett år sedan läste jag Agota Kristofs trilogi som innehåller Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen. Det var en otroligt speciell och obehaglig läsning så jag hade höga förhoppningar på Det kan kvitta.

Tyvärr levde den inte upp till dem. Boken består av flera små berättelser. Vissa är bara ett uppslag långt, andra bara en sida. Några sträcker sig över flera sidor. Det stora problemet är att jag inte får något grepp om de flesta.

Det är två stycken jag fortfarande kommer ihåg, de andra har redan släppt taget och försvunnit ur minnet. Den första är om kvinnan som är förvånad när hennes man dött när han råkat ramla ur sängen och landa på en yxa. Hon kan inte förstå varför hon misstänks för att ha något med det att göra. Den hade en väldigt mörk humor i sig som jag uppskattade. Den andra är en berättelse om en kvinna som fyller år, hennes man lovar att han ska ta hand om allt inför firandet men så blir det inte. Den var så oväntat vardaglig och kändes som något många kan känna igen sig i så den fastnade också.

Men det blev ingen ny favoritbok. Jag vill ändå fortsätta läsa mer av Kristof och hoppas på att hitta andra böcker jag tycker om.

tisdag 8 mars 2022

Tisdagstrion - Klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap

 

Dags för en ny tisdagstrio hos Ugglan & Boken. Veckans tema är klubbar, föreningar eller sällskap, möjligen hemliga! Först tänkte jag att det skulle bli svårt men sen vaknade hjärnan till och jag kom på tre böcker direkt. 


Björnstad av Fredrik Backman. En hockeyklubb passar väl i allra högsta grad in här. Björnstad är första delen i en trilogi som knäckt mig på det allra bästa sätt. Det är så många känslor. 


Det slutna sällskapet av Elisabeth Klehfoth läste jag för några år sedan. Jag gillade den verkligen. Den utspelar sig på en skola där huvudkaraktären, Charlie, blir inbjuden till ett hemligt sällskap. Samtidigt plågas hon av sin mammas försvinnande tio år tidigare.


Den hemliga historien av Donna Tartt utspelar sig också på en skola. Huvudkaraktären Richard tas upp i skolans innersta krets men efter ett tag går något väldigt fel.

måndag 7 mars 2022

Piranesi av Susanna Clarke

 

Originaltitel: Piranesi
Sidor: 245 (Inbunden)
"Piranesi lives in the House. Perhaps he always has. In his notebooks, day after day, he makes a clear and careful record of its wonders: the labyrinth of halls, the thousands upon thousands of statues, the tides that thunder up staircases, the clouds that move in slow procession through the upper halls. On Tuesdays and Fridays Piranesi sees his friend, the Other. At other times he brings tributes of food to the Dead. But mostly, he is alone. 
Messages begin to appear, scratched out in chalk on the pavements. There is someone new in the House. But who are they and what do they want? Are they a friend or do they bring destruction and madness as the Other claims? Lost texts must be found; secrets must be uncovered. The world that Piranesi thought he knew is becoming strange and dangerous."

Piranesi är underbar, underlig och fantastiskt berättad! Piranesi, som vår huvudkaraktär kallas, lever sitt liv i Huset. Hans liv är väldigt lugnt och han trivs. Ibland träffar han sin vän, den enda andra levande människan som finns i Huset. Men plötsligt dyker någon annan upp och Piranesis vän förklarar att denna nykomling är farlig, att personen kan göra Piranesi galen. 

För det första tycker jag verkligen om Piranesi som karaktär. Han verkar så rakt igenom god och det är rörande att läsa om. För det andra är det en makalös berättelse som Clarke byggt upp. Det är svårt att skriva om den för jag vill inte spoila något. Det känns som en bok som är bäst att bara hoppa in i utan att veta för mycket.  

En annan sak som jag tyckte om är att den är skriven i dagboksanteckningar. Har man hängt här ett tag kanske man märkt att jag verkligen gillar böcker i det formatet. Jag vet inte vad det är men något med det lockar mig alltid lite extra. 

När boken är slut saknar jag Piranesi och det är mycket möjligt att det blir en omläsning i framtiden!

torsdag 3 mars 2022

Midnattsblot av Camilla Sten

 

Originaltitel: Midnattsblot
Sidor: 353 (Inbunden)
Serie: Järvhögatrilogin (del 2)
Ålder: Unga vuxa
Recensionsexemplar: Från Rabén & Sjögren, tusen tack! 
"För de flesta i Järvhöga har livet återgått till det vanliga efter den dramatiska händelsen i skogen, då den försvunna eleven Markus återfanns vid liv. Men för Julia är inget sig likt. Det som lurade bland träden är kvar. Det som lockar pojkar in i skogen, det som alltid funnits i Järvhöga, finns fortfarande där ute.

Samtidigt börjar Emil, Markus rumskamrat, ana att någonting inte är som det ska på skolan. Någonting har förändrats. Med Markus, med allt, och ingen går säker.
Medan ljuset och våren återvänder till Järvhöga måste Julia och Emil försöka rädda sig själva, och dem som de älskar. Innan det är för sent."

För något år sedan jag läste första delen i Järvhögatrilogin, Bergtagen. Jag minns att jag tyckte om den och det är egentligen konstigt att tvåan fått stå oläst i flera månader. Bättre sent än aldrig antar jag för nu är den äntligen läst.

Andra delen i en trilogi kan ofta upplevas som seg. Som en lång transportsträcka till sista delen när upplösningen kommer. Men det gäller verkligen inte för Midnattsblot. Här tycker jag faktiskt andra boken till och med är bättre än första. 

Det är spännande, det händer saker hela tiden och samtidigt finns det stunder då hjärtat värker för den har också riktigt sorgliga delar. Blandat med det övernaturliga som lurar i skogen och får pojkar att försvinna finns också en tung del som behandlar psykisk ohälsa. 

Jag läste den på mina lunchraster och jag såg verkligen fram emot den stunden varje dag då jag fick återvända till berättelsen. Det är en riktigt bra uppföljare och nu längtar jag till del tre som släpps till sommaren.

onsdag 2 mars 2022

När grannen tystnar av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: När grannen tystnar
Längd: 6 h 39 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 8)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Malmuddens främste bagare Klas är ett nervvrak inför sin första dag som nämndeman i Luleå tingsrätt, men Katarinas eminenta detektivbyrå skrider till undsättning. Med sådant moraliskt stöd klarar Klas förstås dagen med livet i behåll, vilket däremot inte är fallet för domare Tikkanen som oväntat segnar död ner. Naturliga orsaker, tror polisen. Mord! hävdar Katarina. 
Som om inte domarens död och den sedvanliga tävlingen med ordningsmakten vore nog, måste Katarina ta reda på om föremålet för pensionärsgrannen Gretas kärlek verkligen är allt han utlovar att vara, samt bestämma sig för vem hon själv vill ha. Aldrig har Malmudden och Tinder varit så fullt av karlar och allas blickar dras till vår kära detektivbyrå."

Katarina och Greta är tillbaka för att utreda ett underligt dödsfall! Samtidigt som Greta riskerar att få sitt hjärta krossat och Katarina gör allt hon kan för att skydda och hjälpa sin bästa vän. 

Det finns inget bättre än att slå på en ny bok om det här underbara kompisparet när världen är galen och hjärnan är trött efter en slitig (men rolig!) jobbvecka. Då är det både tryggt och uppmuntrande att umgås med Katarina och Greta ett tag. 

I den här delen ryms verkligen alla sorters känslor. Jag skrattar, blir arg, blir tårögd, blir alldeles varm i hjärtat. När man följt de här karaktärerna genom så många böcker blir de som vänner. Jag väntar som vanligt spänt på nästa del för att se vilka äventyr och upptåg våra hjältinnor kommer vara med om.

tisdag 1 mars 2022

Tisdagstrion - Grönt


Dagens tema hos Ugglan & Boken är grönt! Så här kommer tre gröna böcker från mig.


The Vicar Woman av Emma Rendel är en grafisk roman som jag verkligen tyckte om. Det handlar om en kvinnlig präst som kommer till en ö och upptäcker att invånarna döljer något. Den är väldigt speciellt ritad och jag kommer garanterat läsa om den.


The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid är en bok jag tyckte väldigt bra om. Det är en fascinerande berättelse om livet som känd, vad det kostar och vad man får ut av det.


Fjärilsrummet av Lucinda Riley har jag inte läst ännu, men jag vill verkligen hinna med den snart! Riley har blivit en favoritförfattare. Det ska vara en familjesaga med hemligheter, sånt brukar jag tycka om.