onsdag 23 augusti 2023

Book tag - nyfiken på...

 

Den här taggen hittade jag hos Monika och kände den kunde passa just nu när jag läser en tegelsten som tar lite tid!

1. Nämn en bokgenre som du skulle vilja ge chansen i år och läsa mer från

a) Deckare
b) Facklitteratur
c) Romance
d) Skönlitteratur
e) Biografi
f) Fantasy
g) Science fiction
h) Ungdomsbok
i) Klassiker
j) Noveller
k) Annan

2. Nämn någon eller några böcker som du ser mest fram mot att läsa under året.
Väldigt många! Men jag hos Mia att Johan Theorin kommer med en ny bok i oktober så den vill jag verkligen läsa. 

3. Sverige är känt som världens främsta deckarland. Vi både skriver och läser mängder med deckare. Tror du att intresset för deckare kommer att hålla i sig? Har ditt eget intresse för deckare ökat eller minskat det senaste året?
Om det allmänna intresset kommer minska vet jag inte. Allt går väl lite i vågor oftast? Mitt eget intresse har minskat för deckare där man följer en polis som försöker lösa brott. Jag har blivit lite trött på det perspektivet. 

4. Nämn en eller flera karaktärer från böcker som du skulle vilja träffa och prata med.
Odd Thomas som jag alltid nämner i såna här frågor. Miss Marple hade också varit rolig att träffa!

5. Ge exempel på böcker med snygga omslag.
Finns ju hur många som helst men jag tar den här som jag fick av Josefin! 


6. Beskriv dig själv som bokläsare.
Oj vad svårt. Allätare? Låter en handling intressant spelar det inte så stor roll vilken genre boken är i, då vill jag ändå läsa den. Jag läser ganska fort också, det har jag gjort ända sedan grundskolan. Läser allra bäst på kvällarna då jag känner att allt jag behöver göra är gjort och jag bara kan släppa allt och slappna av.

7. Den tredje och fristående delen i en serie ges ut. Du blir väldigt sugen på att läsa den, men har inte läst de två första delarna.
a) Du hoppar rakt in i serien och läser den nyutkomna boken
b) Läser de första delarna i raskt takt för att snabbt komma till den tredje delen
c) Tror att du kommer att läsa delarna i ordning, men det slutar med att du inte läser någon del alls

Jag vill lägga till att jag svarar det enbart pga ordet fristående. Då tänker jag att det borde gå bra att bara läsa den bok jag är intresserad av.

8. Nämn en eller flera böcker som du läste som barn och/eller ungdom, och som hade stor betydelse för dig.
Som riktigt liten är det böckerna om Pettson och Findus som pappa brukade läsa högt för mig. Sedan gick jag över till mammas gamla Kitty-böcker. Mina äldre syskons Fem-böcker. Några jag lånade från biblioteket om och om igen var böckerna om vildhästen Windy. 

9. Använder du böcker för att medvetet påverka hur du mår och/eller tänker? Väljer du en viss bok om du är lycklig, om du har sorg, om du har problem?
Nja. Jag använder böcker för att rent allmänt släppa allt runtomkring, men jag väljer nog inte genre eller så utifrån hur jag mår. Det skulle väl vara att jag kanske hellre läser på svenska om jag är riktigt trött och inte orkar koncentrera mig mycket, samma att ämnet då kanske inte ska vara så tungt eller komplicerat. 

10. Nämn en film eller teveserie du såg innan du läste boken den baserades på, och gillade båda versionerna.
Det här var lite klurigt. Men Jurassic Park är en jag kommer på. Jag gillade båda även om boken hade några delar som blev lite för vetenskapliga för att jag skulle hänga med ordentligt. 

11. Berätta om senaste gången du fick en aha-upplevelse när du läste en bok.
När jag läste Så länge citronträden växer kom det en vändning jag inte var beredd på som samtidigt förklarade så mycket och var som ett knytnävsslag i hjärtat. 

12. Nämn en eller flera böcker som fått dig så intresserad (nyfiken, besatt, upprörd, lycklig) att du googlat, läst på ännu mer, rest till samma plats för att få veta mer
Dan Browns böcker får mig alltid att googla som en tok och jag vill resa till Rom för att besöka alla platser i Änglar och demoner. 

13. Vad är viktigt för din bokläsning?
a) Handlingen
b) Budskapet
c) Språket
d) Att hålla sig uppdaterad om snackisarna
e) Stämningen
f) Att det är en bok av en ny, intressant författare
g) Att det är en bok av en favoritförfattare
h) Att det är ett snyggt omslag
i) Annat

14. Nämn en författare vars böcker du inte vill missa, och alltid läser när de kommer ut, men som du egentligen bara tycker är medelbra.
Nja, är en författare medelbra känner jag nog inte det stora behovet av att läsa böckerna direkt när de kommer ut. 

15. Nämn en bok som är förknippad med en speciell händelse, bra eller dålig.
Det här fick jag verkligen fundera på. Jag tror jag tar Livrädd av Sharon Bolton. Det var ett av de allra första (kanske det allra första) recensionsexemplar jag fick hem när jag hade startat bloggen. Jag hade inte bett om det utan det var en överraskning och det gjorde mig så glad! Dels för att min lilla blogg fick ett recensionsexemplar från ett förlag, dels för att jag fick upp ögonen för en författare jag verkligen fastnade för. 

4 kommentarer:

  1. Jag har lite (väldigt) svårt för fristående delar i en serie. För mig kan det inte vara både och, det ena utesluter liksom det andra 🙂

    SvaraRadera
  2. Jag läste ungefär samma böcker som du när jag var liten. Vi fem böckerna och Kitty t ex. Men sen var det också fler böcker som jag inte kan glömma. T ex Vargflickan, Silver min egen hund, Agnes Cecilia-en sällsamhistoria, bara för att nämna några jag läste flera gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Agnes Cecilia läste jag när jag var lite äldre :)

      Radera