torsdag 31 oktober 2019

En sång för Hedda av Annika Estassy


Originaltitel: En sång för Hedda
Sidor: 334 (Inbunden)
Serie: Måneby (del 2)
Recensionsexemplar: Från Norstedts, tusen tack!
"Mindre än två veckor före jul erbjuds Lina Sundell ett avgångsvederlag av sin chef i stället för den befordran hon hoppats på. I ren ilska tackar hon ja och bokar genast en tangoresa till Buenos Aires. När Linas biologiska pappa, som hon trodde var död, står livs levande framför henne på Kastrup flygplats samtidigt som mamma Hedda bryter handleden uppe i Måneby, bestämmer sig Lina hastig och lustigt för att åka upp till familjens gästgiveri och hjälpa till med julfirandet. Men också för att avkräva modern sanningen bakom den återuppståndne fadern. Vad hände dem emellan egentligen?
Mamma Hedda har å sin sida inte det lätt. Oron över gästgiveriets framtid och all stress inför julen gör henne både trött och förvirrad. Vem ska ta över verksamheten när hon inte längre orkar?"
Jag läste Gröna fingrar sökes i maj förra året och fick mig en riktigt fin lässtund med den. Då visste jag inte att det skulle bli en serie av det lilla samhället Måneby men det var en trevlig överraskning att den här boken också utspelar sig där! Jag har märkt att jag tycker om det i feelgoodböcker, när ett litet samhälle återkommer men med nya huvudkaraktärer.

I En sång för Hedda är det främst Lina och Hedda som står i centrum. Hedda är Linas mamma men de har en ganska komplicerad relation där de inte riktigt når fram till varandra. När sedan Lina upptäcker att hennes biologiska pappa inte är död, som Hedda sagt, blir det så klart bara värre.

Det är en fin berättelse om att försöka göra det man tror är bäst för sin familj. Om lögner och hur de hinner ikapp en. Om relationen mellan en mor och en dotter. Lite kärlek finns också med så klart. Något jag verkligen uppskattar är att den delen inte är komplicerad, det blir inga jättestora missförstånd, det finns inget triangeldrama och det är så uppfriskande! Istället hamnar fokus mycket mer på föräldrar och syskon, hela familjer och hur svårt det kan vara att förstå varandra ibland när man är olika.

Förutom att vara en bra historia gav den mig julkänslor under läsningen. Jag ville börja plocka fram alla julgrejer och se hur fint de lyser upp i mörkret som nu råder utomhus. Jag vill ha snö på backen och norrsken på himlen. Det är en riktig pärla som passar perfekt som julläsning!

onsdag 30 oktober 2019

Kattstryparen: rum 419 av Stefan Di-Omnia


Originaltitel: Kattstryparen: rum 419
Sidor: 496 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från East Förlag, tusen tack! 
"I rum 419 på Stadshotellet i Västerås hittas Lasse Wiggeby naken på sängen med ett buntband i plast hårt åtdraget runt halsen. En kudde är placerad över hans förvridna, blågrå ansikte. Polisiärt tyder allt på ett rånmord, men omständigheterna är märkliga och motiven många.
Efter etthundratre dagar grips Helen Aaberg-Wiggeby för mordet och förs, med handfängsel och dold under en grön tröja, in bakvägen till sal 6 i Västmanlands tingsrätt för att häktas.
Inne i salen spänner hon sina svarta, iskalla ögon i åhörarna och hånler. Hennes självsäkerhet är slående, hon vet något som ingen annan i rummet känner till.
Författaren sitter i samma sal. Ögonen och hånleendet får honom att i samma stund bestämma sig för att ta reda på allt. Vad är det som gör den misstänkta mördaren så självsäker?"
Det här är en berättelse, skriven som en kriminalroman men baserad på ett verkligt dödsfall med namnen på de inblandade ändrade. Författaren har själv forskat i flera år kring omständigheterna runt vad som hände mannen som dog och allt som ledde fram till det och har sedan skrivit om det till en bok som hamnar under spänningsgenren.

Dock är det ingen typisk deckare där man får följa en polis som försöker lösa ett mord. Det är den misstänkte mördarens liv från barndom till vuxen ålder man får följa. Hon är ingen lätt karaktär att tycka om kan jag säga, det finns nog inte ett vänligt ord om henne i den här boken och allt hon gör får mig att tappa hakan flera gånger. Om bara hälften av det som berättas verkligen har hänt är det riktigt hemskt att en människa kan lura så många under så lång tid och komma undan med det.

Det går ganska snabbt att ta sig igenom det stora sidantalet eftersom man drivs framåt av lättlästa kapitel och en skum fascination för hur mycket en människa kan hitta på att göra mot andra människor. Det enda jag reagerade lite negativt på under läsningen var att det inte riktigt känns som en berättelse, utan mer en översikt; det här, det här och det här hände. För mig saknas berättelsekänslan som får allt att flyta på mer sammanhängande. Ibland hoppar den ganska hastigt i tid också utan att märka ut det på något vis så jag får läsa om innan jag hänger med igen.

Men det är en väldigt spännande och välarbetad bok. Det märks hur mycket tid författaren har lagt ner på den. Den största känslan jag har efter att ha slagit igen den är; jag hoppas verkligen barnen som var fångade i all den här dramatiken mår bra idag. 

tisdag 29 oktober 2019

Tisdagstrion - Spännande & otäckt


Den här veckan tema inne hos Ugglan & Boken kunde jag ju verkligen inte hoppa över! Spännande och otäckt, det är perfekt för böcker jag gärna läser. Så här får ni tre tips på spännande och otäcka böcker. Man skulle kanske kunna tro att det blir spökböcker för hela slanten, men här är det människor som är otäcka. 


Inga kelgrisar, inga styvbarn har jag fortfarande inte kommit över trots att det är några år sedan jag läste den. Den är otäck, riktigt otäck.


Fågelmannen var en av de första böcker jag kom att tänka på så fort jag såg det här temat. 


Nu ser du mig är kanske inte riktigt lika otäck som de två tidigare, men den är grymt spännande!

måndag 28 oktober 2019

Sankta Psyko av Johan Theorin


Originaltitel: Sankta Psyko
Sidor: 399 (Inbunden)
"Till en stad på svenska västkusten kommer den 29-årige Jan Hauger för ett vikariat som förskollärare. Men Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger invid muren till Sankta Patricias regionklinik - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. 
På Gläntan vistas barnen för att behålla kontakten med de inspärrade föräldrarna. En av Jans uppgifter är att eskortera barnen genom den källargång som förbinder förskolan med kliniken. 
Jan är en duktig pedagog men förtiger också saker, som varför han så gärna ville ha tjänsten på Sanka Psyko. Och vad som egentligen hände flera år tidigare när han gick ut i skogen med en dagisgrupp - och kom tillbaka med ett barn för lite."
Jag har läst flera av Theorins böcker tidigare och tyckt jättemycket om dem. Ändå har den här och Rörgast blivit liggande länge i bokhyllan. Men Elza gav mig en knuff i rätt riktning och gjorde mig väldigt pepp på att äntligen ta upp Sankta Psyko!

Det är jag verkligen glad för att hon gjorde. Så fort jag öppnade boken och började läsa blev jag påmind om hur bra Theorin skriver. Hur spännande hans berättelser är och hur svåra de är att lägga ner! Det har verkligen varit ett nöje att följa med i den här lite kusliga, mörka berättelsen.

Jan är en ganska intressant huvudkaraktär. Han är komplicerad och jag har svårt att bestämma mig vad jag tycker om honom. Vissa gånger är han riktigt sympatisk, andra tar han så galna beslut att jag bara vill skaka om honom. Och ibland tänker han verkligen inte längre än nästan räcker! Men det är det som gör det så spännande också. Hans privata sökande efter något eller någon inne på Sankta Psyko och vad han gör för att lyckas med det han vill. Det är en bladvändare och hela känslan runt boken passar perfekt i höstmörkret.

torsdag 24 oktober 2019

The Boujee Book Tag


1. What is your average monthly budget for books?
Jag har ingen särskild bokbudget, och jag köper inte heller böcker varje månad. 

2. What's the most you've ever spent in a bookstore?
Hm, jag vet inte faktiskt. Runt 500 kanske någon gång? Men det hör verkligen inte till vanligheterna. 

3. Are you willing to pay full price for a brand new release, or will you wait until you have a coupon or there's a sale?
Jag kan absolut köpa fullpris om det är en bok jag vill ha och jag känner att jag har råd med det.

4. Would you rather buy one new book or several less expensive used copies?
Det beror på boken/böckerna! 

5. What do you think is a reasonable price for a new hardback book? A paperback? An eBook?
Uh det här är ju jättesvårt. Jag har ingen koll på vad böcker kostar att göra/ge ut. Men 180-200 för en inbunden? Många pocketböcker just nu kostar väl runt 89 och det tycker jag är helt okej. Eböcker har jag verkligen inget att säga om då jag inte använder dem, jag vet inte vad de ligger på idag. 

6. Is a signed book worth more to you? How about a first edition?
Jag är glad för de signerade böcker jag har. Speciellt Backmans eftersom det blivit lite av en grej att köpa dem signerade då han är en av mina absoluta favoriter. Men hur jag skulle värdera en signering i pengar vet jag inte.

7. What is your most valuable book (sentimental or actual value)?
Några böcker från min barndom är värda mycket för mig på grund av nostalgin. 

8. Will you pay more for a cover or edition you like better?
Ja det kan jag absolut tänka mig att göra om jag hittar någon riktigt fin av en bok jag redan vet att jag älskar eller en som jag verkligen, verkligen är säker på att jag kommer ha kvar i bokhyllan. Men annars spelar inte omslaget så stor roll.

9. What physical characteristics does a good quality book have?
Den ska ju inte falla isär när man läser den. Ha papper som är lätta att bläddra i. En sak som inte är ett måste man som jag tycker är kul är när det finns något tryckt på själva boken under skyddsomslaget. 

10. If you won the lottery, what bookish things would you do with the money?
Köpa en lägenhet som hade ett perfekt rum för ett hemmabibliotek! Räknas det? 

BONUS: Give us an image (actual or mental) of your dream home library!
Bokhyllor på alla väggar, en riktigt härlig soffa som jag kan läsa i. Ett litet bord bredvid där man kan ha något att dricka. Bra läsbelysning och samtidigt lite mysbelysning här och där. Supervarma och mjuka filtar att krypa ihop under. Också några hundar som ligger och snarkar på golvet eller i soffan.

onsdag 23 oktober 2019

Vålnader av Joe Hill


Originaltitel: 20th Century Ghosts
Sidor: 383 (Pocket)
"Vålnader består av femton berättelser. Gemensamt har de ett osvikligt sinne för detaljer, miljöer och personligheter, alltifrån den klassiska vampyr- eller spökhistorien till ett mer litterärt förvandlingsnummer i berättelserna Uppblåsbare Art och Hör syrsorna sjunga. De är också alla, på var sitt sätt, berättelser om mörkret inom oss och utom oss, frambringat av en ytterst begåvad författare."
Det här var en väldigt trevlig novellsamling! Det ser verkligen ut som en ren skräckbok med sitt creepy omslag men det är inte bara skräck i den. Det ryms mycket mer.

Upplåsebare Art till exempel, handlar om vänskap och är både fin och sorglig. Vi får följa en ung kille vars bästa vän, Art, är uppblåsbar. Han lever men är uppblåsbar. Han kan inte prata så han skriver lappar, men det är lite jobbigt eftersom han inte har vanliga fingrar. Han måste vara ganska försiktig också eftersom det är väldigt illa om det går hål i honom.

Abrahams pojkar tar ett väldigt klassiskt tema och gör något eget av det. Den tyckte jag mycket om! Det är den som menas på bokens baksida när man pratar om vampyrhistorien, men som sagt, det är en helt egen twist på den som jag uppskattar.

Manteln hade ett riktigt oväntat slut. Det handlar om en kille som verkar få superkrafter av en mantel han fick som liten. Den gör så att han kan flyga, men han upptäcker det inte på riktigt förrän han är vuxen och livet inte har gått som han vill. Vad ska han göra med den kraften?

Jag tänker inte skriva om alla, det hade blivit ett riktigt långt inlägg men det fanns faktiskt inte en enda novell som jag inte gillade och det känns ganska ovanligt! Oftast är det ju någon jag tycker mindre om i en samling. Men här var alla riktigt bra och annorlunda.

tisdag 22 oktober 2019

Tisdagstrion - på resande fot


Idag hos Ugglan & Boken är temat på resande fot. Jag tänkte tolka det och visa tre böcker som vore passande att läsa på vissa platser om man råkar resa dit! 


Änglar och demoner vore så klart passande att läsa i Rom! Jag vill verkligen åka dit på grund av alla platser som nämns i den här boken.


Råkar man befinna sig i Barcelona kan man plocka upp Vindens skugga som utspelar sig där och är första delen i en jättebra serie.


Och någon gång hade jag verkligen velat göra en omläsning av Främlingen samtidigt som jag befinner mig i Skottland. 

måndag 21 oktober 2019

Mårbacka av Selma Lagerlöf


Originaltitel: Mårbacka
Sidor: 
"I Selma Lagerlöfs självbiografiska svit omnämns hennes far - i Lagerlöfforskningen ofta kallad författarens musa - som en oemotståndlig charmör, trots att situation efter situation på skriande vis efterfrågar hans kärlek. Han kallas kraftkarl, fast tydligtvis är han en man utan kraft. Lagerlöf beskriver honom som en underbar far, men av den faderliga omsorgen ser vi inga tecken alls. Mot slutet är fadern helt frånvarande, men har satt svårutplånliga spår, genom att förslösa allt familjen ägt.
När Selma Lagerlöf började skriva självbiografiskt utmanade hon sig själv och sitt tidigare författarskap. »Mårbackaböckerna« - Mårbacka [1922], Ett barns memoarer [1930] och Dagbok [1932] - är en osentimental självbiografisk berättelse där inte minst mannens svek hamnar i förgrunden.
»Mårbackatrilogin« är omistlig för den som vill lära känna en av vår litteraturs största prosaister och den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset i litteratur."
I den här boken som kallas Mårbackasviten ingår Lagerlöfs tre självbiografiska böcker, Mårbacka, Ett barns memoarer och Dagbok. Men det här inlägget handlar bara om Mårbacka som blev månadens klassiker för oktober.

Jag har inte läst så mycket av Lagerlöf tidigare, men jag försöker att sakta men säkert ändra på det. Kanske är det för att hon känns nära på något vis eftersom jag bodde i Värmland några år. Jag har haft nöjet att besöka Mårbacka när de haft julmarknad där och även någon gång under en sommar då jag och min ena syster var med på en rundtur där man fick gå in i huset. Det var jätteintressant och jag skulle gärna göra om det!

Boken är väldigt intressant. Den här delen handlade mest om själva gården Mårbacka, dess historia både när Selma växte upp där och vilka som bodde där innan hennes familj kom dit. Hon skriver på ett levande och indragande sätt. Språket är lite gammaldags men inte så pass att det blir svårt att läsa. Jag tycker det tillför en charm till läsandet och gör att stämningen blir helt rätt.

Det är fascinerande att läsa om hur det var att växa upp där. Hur hushållet sköttes och saker som hände med henne och hennes familj som jag inte visste om tidigare. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta läsa del två som är Ett barns memoarer, vi får se om jag gör det direkt i november eller om jag väljer en annan klassiker som ett litet avbrott. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Men jag är verkligen glad att jag påbörjat den här sviten!  

lördag 19 oktober 2019

Veckans mening v. 42


Jag hänger med på veckans mening som Robert inne på Mina skrivna ord håller i! Den här veckan kommer mitt bidrag från Joe Hills novellsamling Vålnader. Novellen heter Hör syrsor sjunga och handlar om en ung pojke som vaknar upp en dag och upptäcker att han har...förändrats kan man väl säga. Men det är inte en vampyrhistoria som det kanske kan låta som! 
"Minnet av den dagen på tippen gjorde honom lite sentimental när han tänkte på fadern - det hade ju ändå hänt att de haft kul tillsammans ibland, och till sist hade Buddy också som måltid smakat riktigt hyfsat."

fredag 18 oktober 2019

Because Feelings Matter Book Tag



1. What book made you feel confident, either about yourself or your life?
2. What book made you feel sympathetic or sympathise greatly with the characters?
3. What book made you feel anxious?
4. What book made you feel annoyed?
5. What book made you feel disappointed?
6. What book made you feel confused?
7. What book made you feel satisfied?
8. What book made you feel like you could really relate to the main character?

torsdag 17 oktober 2019

A Head Full of Ghosts av Paul Tremblay


Originaltitel: A Head Full of Ghosts
Sidor: 369 (Häftad)
"The lives of the Barretts, a suburban New England family, are torn apart when fourteen-year-old Marjorie begins to display signs of acute schizophrenia. To her parents' despair, the doctors are unable to halt Marjorie's descent into madness. As their stable home devolves into a house of horrors, they reluctantly turn to a local Catholic priest for help, and soon find themselves the unwitting stars of The Possession, a hit reality television show. 
Fifteen years later, a bestselling writer interviews Marjorie's younger sister, Merry. As she recalls the terrifying events that took place when she was just eight years old, long-buried secrets and painful memories begin to surface-and a mind-bending tale of psychological horror is unleashed."
Åh vad jag tycker om den här boken! Det var en sådan jag verkligen inte ville lägga ner. Men jag hade med den som lunchbok på jobbet några dagar så lässtunderna tog ju slut alldeles för snabbt. Till slut sträckläste jag sista delen hemma, det gick inte att låta bli.

Läsaren får följa Merry, i nutidsberättelsen pratar hon med en författare som ska skriva ner hennes historia. Det är genom den berättelsen vi hoppar tillbaka till Merrys barndom, när hon var åtta år. Då började hennes syster, Marjorie, bete sig underligt. Hon berättar underliga sagor för Merry, hör röster och gör väldigt skumma saker. Hennes besök hos läkare verkar inte hjälpa så till slut tar föräldrar dit en präst. Man märker att det mest är pappans religiösa sida som tar över mer och mer, till slut är han och prästen övertygad om att Marjorie är besatt av en ond ande, och en exorcism är nödvändig.

Som om inte det vore nog tar de tid ett tv-team för att göra en realityshow av det hela. Ni hör ju, det händer mycket i den här boken. Och den rör verkligen upp känslor hos mig medan jag läser. Den är spännande, frustrerande och på ett plan väldigt sorglig. Det finns scener som är riktigt obehagliga också.

Jag rekommenderar den verkligen. Nu är jag otroligt sugen på att läsa allt som Paul Tremblay har skrivit. Är hans andra böcker ens hälften så bra som den här så kommer de vara läsvärda!

onsdag 16 oktober 2019

Döden klär i domino av Marie Bengts


Originaltitel: Döden klär i domino
Sidor: 367 (Kartonnage)
Serie: Hannah Lönn (del 2)
"När Hannah Lönn blir kontaktad av modedirektör Leijon på Svenska Kompaniet i Stockholm tror hon först att karriären som klädskapare äntligen ska få sig en skjuts. Desto större besvikelse när hon får reda på att uppdraget består i att sy trettio svarta dominoslängkappor som rekvisita till en modevisning, som ska anordnas till Christian Diors ära.
Det ska snart visa sig att arbetet blir mer intressant än det först verkar. Dagen före modevisningen får tidningen Kvällsbladet ta emot ett hotbrev som tycks riktat mot modehuset och dess direktör."
Jag trodde att jag hade skrivit om första delen i den här serien, En sax i hjärtat. Jag vet att jag har lyssnat på den, men jag hittar inget inlägg. Det är i och för sig inte jättekonstigt, jag lyssnade på den någon gång under året då jag var i en dålig relation så det kan ha varit så att jag helt enkelt inte orkade få ihop ett inlägg.

Men nu har jag läst del två under en mycket bättre tid i livet och den orkar jag absolut skriva om! Det här är härliga pusseldeckare som passar perfekt om man vill ha något oblodigt. Mordet tar inte så stor del av berättelsen utan läsaren får mest följa med Hannah Lönn när hon försöker lösa mysteriet.

Hannah är en bra karaktär också. Hon går sin egen väg och har skaffat sig en egen familj och gemenskap med sina vänner. Hennes föräldrar och syskon bryr sig inte direkt om henne och vad hon gör och hon verkar helt okej med att ha det avståndet till dem. I hennes omgivning finns det ännu fler självständiga och tuffa kvinnor som är uppfriskande att läsa om. Böckerna utspelar sig på 50-talet så det är ganska kämpigt för Hannah att försöka få poliserna att lyssna på hennes tankar, eftersom hon är kvinna och de som är män så klart vet allt bäst, host host.

Jag tycker verkligen om de två böckerna som kommit ut hittills och hoppas att vi får fortsätta följa med på de här mysterierna tillsammans med Hannah.

tisdag 15 oktober 2019

Tisdagstrion - Bäst just nu


Den här veckan hoppar jag på tisdagstrion hos Ugglan & Boken igen! Temat är bäst just nu, jag tänkte tolka det som tre av de bästa böckerna jag har läst i september och fram till idag. 


Tobias Söderlunds bok Prästgårdens hemlighet är en härlig spökhistoria för åldern 9-12 år som passar även för vuxna! Riktigt bra! 


Frida Skybäcks nyaste bok är en feelgood med en dos svärta, precis som jag gillar dem. 


Made You Up var en så speciell läsupplevelse så den får absolut en plats på den här listan. 

måndag 14 oktober 2019

Varken av Lisa Förare


Originaltitel: Varken
Sidor: 461 (Inbunden)
Serie: Långsjö-trilogin (del 1)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack! 
"Sara Nilsson kan läsa tankar och är överkänslig för lukter, något hon mest ser som besvärligt.
Sedan hennes syster Gabriella försvann spårlöst för två år sedan lever hon hårt och struntar i det mesta. När den gåtfulla Louise från organisationen Probonum kontaktar henne, börjar Sara ana att Gabriella inte gav sig av frivilligt. Louise utlovar information om Gabriellas försvinnande på villkoret att Sara ansluter sig till Probonum som pejlare.
När tre flickor i tioårsåldern rapporteras saknade i Fruängen blir det Saras uppgift att utreda fallet. För att få veta mer om sin syster och hitta flickorna måste Sara släppa taget om verkligheten och söka svaren i skuggorna."
Den här boken är lite svår att förklara utan att råka spoila för mycket. Jag vill berätta jättemycket ur den för att man ska få ett bättre grepp om vad den handlar om, men gör jag det så riskerar jag att säga alldeles för mycket. Så det kanske är bäst att gå in i den utan att veta mer än vad som står i beskrivningen här ovan.

Man tror att det bara handlar om en försvunnen syster, ett mysterium, men det finns så mycket mer. På framsidan står det "en mörk förortssaga" och en mörk saga är verkligen ett passande sätt att beskriva den på. Det finns övernaturliga väsen här, andra världar eller dimensioner, jag vet inte vad som är mest rätt att kalla dem. Och den blir ganska mörk vissa stunder. Vilket jag så klart gillar. En del scener var verkligen obehagliga, det är något med sättet som Lisa Förare skriver på som verkligen tog fram de rätta krypande känslorna.

Till den här boken fick jag tre parfymer som hör ihop med de tre viktigaste karaktärerna; Sara, Gabriella och Louise. Dofterna var Lavender & wool (Louise), A trembling rose (Sara) och Bisous (Gabriella). Innan jag började läsa satt jag och luktade på dem flera gånger för att lyckas välja en favorit. Det landade till slut på Bisous och det var lite spännande att gå in i berättelsen med det i tankarna för att se hur karaktären Gabriella skulle visa sig vara och om det skulle kännas bra att ha hennes doft som favorit!

Som sagt, storyn innehåller mycket mer än man först tror och med tanke på hur allt slutade så hoppas jag verkligen bok två kommer snart för jag behöver veta mer!

lördag 12 oktober 2019

Veckans mening v. 41


Robert inne på Mina skrivna ord håller i Veckans mening inne på sin blogg. Varje lördag delar han med sig av en mening som han fastnat för under veckans läsning och man är självklart välkommen att göra samma sak på sin egen blogg! Jag är ganska dålig på att stanna till och märka ut meningar jag fastnar för när jag läser så det här kanske jag inte kan göra varje vecka. Den här veckan som är min första är dessutom lite fusk för det är inte från veckans läsning, det är från någon vecka tillbaka.
"Det enda sättet att berätta vissa historier på är med de äldsta, mest välkända ord som finns: det här, det är ett hjärta som krossas."
Meningen kommer ur Drömmarna av Karen Thompson Walker. 

torsdag 10 oktober 2019

Profetians svärd av Jenny Töredal


Originaltitel: Profetians svärd
Sidor: 172 (Häftad)
Serie: Sagan om Ella (del 3)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Ett slagfält med döda bredde ut sig framför mig. Flämtande drog jag efter andan. Sorgen slog till likt ett knytnävsslag. Stela och förvridna låg de framför mig. Ordens krigare, för evigt frusna i tid. Jag snurrade runt. Det var bleka, stela och döda kroppar så långt jag kunde se.
Snyftande satte jag mig på huk bredvid en krigare. Försiktigt smekte jag hans skrovliga kind. Huden var stel, blodlös och kylskåpskall. I hans bröstkorg satt det två pilar djupt inborrade. Oväntat öppnade krigaren ögonen och tog ett fast grepp om min arm.
Det är början på slutet, Älvkorsets bärare."
Det har varit ett rent nöje att läsa den här trilogin. Den börjar med Älvkorset, fortsätter med De dödas dolk och avslutas nu med Profetians svärd. 

Hela serien har varit väldigt lättläst och passar perfekt för mig som skräms av väldigt tjocka fantasyböcker. De här går snabbt att läsa och det är faktiskt nästan så jag önskar att de var något längre så jag fick fördjupa mig i Ella och hennes värld mer. Men det korta sidantalet gör i och för sig så att det alltid händer saker. Det är inte många pauser man får utan större delen av tiden är det något som är på gång vilket verkligen driver läsningen framåt!

Något litet som störde under läsningen var hur ofta det påpekas att Ella är fylld av oro och ångest över sin familjs säkerhet. Det kändes som att det blev lite väl mycket upprepande vissa stunder och jag hade förstått det ändå.

Men nu är det ganska sorgligt att det är över och att jag inte kommer få läsa mer om Ella. Det känns som att hon hade mycket kvar att göra i den värld hon befinner sig i. Förutom alla äventyr hon är med om har det varit intressant att se hur hennes moderna och självständiga sätt sakta men säkert har förändrat saker i det samhället. Även om det vid bokens slut fortfarande finns väldigt mycket att jobba med!

onsdag 9 oktober 2019

Drömmarna av Karen Thompson Walker


Originaltitel: The Dreamers
Sidor: 339 (Inbunden)
"En märklig sömnepidemi drabbar en liten stad i USA. Den tar sin början på universitetet, med en kvinnlig student som lämnar en fest. Hon känner sig trött, säger hon till sina vänner, tröttare än hon någonsin känt sig i hela sitt liv. Hon somnar, men vaknar inte. Smittan sprider sig och allt fler i den lilla staden somnar in. Ingen vaknar. Snart upptäcker man att de som sover har en hjärnaktivitet som vida överstiger den hos vakna människor.
Vi får följa en handfull personer i olika åldrar och olika sammanhang, som på olika sätt drabbas av epidemin. Drömmarna är en gripande berättelse om hur nära vardagslivet kan vara det oerhörda och fasansfulla."
Det här var en bok som var svår att motstå när jag läste handlingen. En sömnepidemi som slår till utan att folk vet varför? Sign me up! Det lät som något jag verkligen kunde fastna för.

Det gjorde jag också. Den var inte riktigt lika mörk som jag hade trott att den skulle vara, men det gör verkligen ingenting. Det var ändå ett nöje att läsa den. Jag tycker att skrivsättet var lite annorlunda än vad jag är van vid. Oftast när jag läser böcker känns det som att jag är där med karaktärerna. Jag är bredvid dem och hänger med på det som händer. Men i den här var det lite mer distanserat. Jag beskrev det för mina kollegor som att jag satt uppe på ett moln och tittade ner på allt som hände istället för att vara mitt i det. Det kanske är delvis därför det inte kändes lika mörkt, för jag kom inte nära. Det är inte menat som något negativt, det var bara en annorlunda upplevelse att läsa en bok på det sättet.

Jag gillade den och det var fascinerande att se hur de vakna reagerade. Hur resten av landet reagerade och hur livet gick från den vanliga vardagslunken till kaos och panik så fort man insåg att den här sömnen var något som spred sig från person till person.

Jag vet att Karen Thompson Walker har skrivit en annan bok som heter En tid för mirakel där jorden börjar snurra långsammare. Den låter också jätteintressant så jag kommer nog att plocka upp den någon gång.

tisdag 8 oktober 2019

En hemlig plats av Tana French


Originaltitel: The Secret Place
Sidor: 567 (Pocket)
Serie: Dublins mordrotel (del 5)
"Fotot visar en leende tonårskille. Över hans blå t-shirt har någon omsorgsfullt klistrat fast utklippta bokstäver: Jag vet vem som dödade honom. 
Det har gått ett år sedan Christopher Harper hittades ihjälslagen på den välklippta gräsmattan innanför murarna på flickinternatet St Kilda's. Chris var sexton år och elev på pojkskolan i närheten. Nu dyker en av tjejerna på St Kilda's, Holly Mackey, upp på polisstationen med ett foto på Chris i handen. Holly säger att hon hittat bilden på internatskolans anslagstavla, där eleverna sätter upp lappar med sina hemligheter. 
Hennes historia ger nytt liv åt fallet och kriminalaren Stephen Moran ser sin chans att äntligen klättra i graderna. Men för att lyckas måste han samarbeta med Antoinette Conway: kantig, illa omtyckt och utstött bland de manliga kollegorna på mordroteln. Och han måste tränga sig in i den slutna och laddade världen på internatet."
Jag har hoppat väldigt mycket i min läsning av den här serien. Jag började rätt, med Till skogs som är första delen. Sedan hoppade jag till Inkräktare som är del 6. Och nu har jag då läst En hemlig plats som är del 5. Jag tyckte mycket bättre om Till skogs än Inkräktare. 

En hemlig plats hamnar någonstans mellan dem. Den är bra men Conway, som jag störde mig på i Inkräktare är med här också och hon är inte ett dugg lättare att tycka om. Jag tror det är rekord på hur många gånger jag har läst ordet bitch i en bok. Man kan väl säga att hon inte verkar tycka om tonårstjejer speciellt mycket.

Fallet i sig är intressant och som tur är finns Stephen Moran med som huvudkaraktär. Han är inte lika taggig som Conway och är lättare att läsa om. Den kanske är liite för lång men det går ändå ganska bra att ta sig igenom sidorna. Jag gillar att läsa om vänskapen i tjejgruppen som är i fokus på skolan, den är väldigt fascinerande och lite förvirrande. Det finns nästan ett litet övernaturligt element över allting som jag inte riktigt får grepp om. Det är inte alls en stor eller läskig del men den ligger och lurar där i bakgrunden.

Nu har jag även Det svarta trädet av French att läsa. Den hör inte ihop med någon serie så det ska bli spännande att se hur den är.

måndag 7 oktober 2019

Konsten att umgås med en neurotisk hund av Stephen Baker


Originaltitel: How to live with a neurotic dog
Sidor: 127 (Pocket) 
Teckningar: Erik Gurney
"Stephen Baker och Erik Gurney har tillsammans ägnat stor möda åt att lära sig förstå hundens väsen och att tolka dess olika beteenden. Här ger de kloka, generösa och välgrundade råd till rådvilla hussar och mattar. 
Nutidshunden lever under stark psykisk press, är oftast intelligent och nästan alltid neurotisk. Hundens grundläggande livsdrifter är att äta och sova. Instinkten driver honom att stilla sin hunger och sömnen är nödvändig för att honom tillräcklig kraft och energi att stiga upp och äta flera gånger om dagen. Genomsnittshunden kräver 24 timmars vila per dygn."
Det här var bara en rolig och lättläst bok att plocka upp i slutet av september! Den tar upp olika delar ur en neurotisk hunds liv. Hur man fostrar dem, vilka sovvanor de har (hela tiden i princip), hur man klär och vårdar den, hur den är som resesällskap, vad den äter, om den kan botas och lite annat smått och gott! Allt skrivet med en väldigt stor dos humor.

Jag har suttit och skrattat lite för mig själv under läsningen, speciellt på grund av teckningarna. De är svartvita och underbara.

Så ja, det finns egentligen inte så mycket att säga om den. Det var en charmig liten bok! 

torsdag 3 oktober 2019

Röta av Siri Pettersen


Originaltitel: Råta
Sidor: 524 (Inbunden)
Serie: Korpringarna (del 2)
Ålder: Unga vuxna
"Hon hade lämnat Rime. Han hade kysst henne och hon hade hejdat honom. Utan anledning. Hon var inte rötan. Hade aldrig varit det. Och nu var det för sent. 
Hirka den svanslösa är inte längre kvar i Ymslanden, istället är hon fast i en värld som är döende, som saknar Kraften och som ruttnar inifrån. I vår urbana tillvaro är Hirka papperslös och ett fritt villebråd. Hennes enda bundsförvanter är en fruktad människojägare och en likfödd och Hirka slits mellan dem. 
Samtidigt gnager saknaden i henne, saknaden efter Rime och den värld hon kallar hemma. Men allt detta bleknar när hon sakta inser vem hon är och vad hon har för betydelse. Källan till rötan har törstat efter frihet i tusen år. En frihet bara Hirka kan ge honom."
Äntligen har jag läst del två i Korpringarna! Nu är det bara en del kvar, sen är trilogin avslutad. Att det ska ta så lång tid för mig att avsluta serier, det är inte klokt. Jag gillar dem ju! Det blir bara uppskjutet hela tiden av någon anledning. Men nu är jag ett steg närmare i alla fall.

Jag gillade verkligen första delen, Odinsbarn, den passade mig väldigt bra. Jag säger hela tiden att jag inte är någon van fantasyläsare men det kändes som att den låg på en bra nivå så att jag också kunde sjunka in i världen och äventyren.

Hirka är en väldigt bra huvudkaraktär. Hon är ganska förvirrad först i andra boken, vilket är förståeligt men hon tar ändå tag i allt som behöver göras och bara gör det. Jag tycker verkligen om att få följa henne och håller hela tiden tummarna för att allt ska lösa sig. Ännu mer nu efter att jag har sett hur andra boken slutar, jag är lite nervös inför trean och hur allt ska gå!

Det är svårt att säga så mycket om handlingen eftersom det är del två men jag tycker om den. Det är en värdig uppföljare till ettan. Nu ska jag bara skaffa del tre och läsa den också. Förhoppningsvis går det inte fyra år innan det händer den här gången.

onsdag 2 oktober 2019

Fånge i berget av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom


Originaltitel: Fånge i berget
Sidor: 143 (Kartonnage)
Serie: Bortrövad (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Sunflower Produktion AB, tusen tack! 
"Tim, du måste vakna! En röst hördes långt bort i fjärran. Den lät nästan som i en dröm. En mardröm! Med ett ryck slog han upp ögonen. Han satte sig upp och lyssnade förskräckt efter rösten. Vem var det och varför ropade någon på honom?
Syskonen Tim och Li har blivit bortrövade. De vaknar upp ensamma på varsitt håll och nu börjar en kamp för att hitta den andre och överleva i en skog full av otäcka varelser. I den första boken får läsaren följa Tim i sökandet efter hans försvunna syster. Ett sökande som blir till ett hisnande äventyr bland troll, lyktgubbar och andra varelser ur den svenska sagomytologin. Bokens sagolika illustrationer öppnar upp en helt ny fantasivärld som läsaren sent kommer att glömma."
Den här boken var ett riktigt äventyr. På första sidan vaknar Tim upp i ett mörkt rum och man blir genast indragen i berättelsen. Det tror jag är jättebra för att locka yngre läsare att plocka upp den och fortsätta läsa, här bildas direkt en nyfikenhet för vad som har hänt och var Tim befinner sig.


Kapitlen är korta och det blir aldrig långsamt. Texten bryts av med riktiga snygga illustrationer gjorda av Jonas Sjöblom. Boken är spännande utan att bli för läskig. Det är dessutom väldigt roligt att det är väsen ur den svenska folktron som får ta plats. Här finns trollen, skogsfrun, Näcken och annat smått och gott!


Tim är en riktig modig huvudkaraktär. Han vill hitta sin syster igen och gör allt för att försöka lyckas med det. När de stora trollen inte vågar utföra uppdrag är det Tim som får göra det och även om han är rädd gör han vad som krävs för att komma närmare sin syster.

Del två, I skogsfruns våld, kommer ut senare i år och handlar om Tims syster Li och allt hon får vara med om efter att syskonen blev bortrövade och åtskilda.

tisdag 1 oktober 2019

Tisdagstrion: höstkänsla


Tisdags och självklart dags för tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken! Den här veckan är temat höstkänsla. Det ska bli spännande att se hur alla har tolkat det. För mig skriker hösten skräckböcker. Det är nu det är perfekt att krypa ihop under en filt med en kopp te, se hur det blir mörkare ute, lyssna på vinden och regnet och läsa skräck. Så här kommer tre böcker jag gärna läser i höst!


Slade House väntar i min bokhylla så den hoppas jag på att kunna läsa innan året är slut i alla fall! 


The Orphan Choir väntar också i bokhyllan. Det har den gjort några år nu så det kanske är dags? Spökbarn är bland det läskigaste jag vet så, den här kan bli riktigt läskig. 


The Whisper Man är väl mer thriller än ren skräck men jag hörde talas om den på Currently Reading och hon som hade läst den sa att hon till slut inte kunde läsa den när hon var ensam hemma, så den låter riktigt spännande! Den har jag inte köpt ännu, men den ligger där på önskelistan och väntar!