tisdag 28 november 2023

Stormberget av Liza Marklund

 

Originaltitel: Stormberget
Längd: 8 h 39 min
Serie: Stenträsktrilogin (del 3)
Uppläsare: Lo Kauppi
"Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är Wiking Stormbergs drunknade hustru som äntligen har hittas.

Men Wiking vet, av uppenbara skäl, att så inte är fallet.

Och människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr.

För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria. Till slut vet han inte vad som är sanning och vad som är lögn, vem som egentligen är vad eller vem han själv är."

Jag har verkligen tyckt om Liza Marklunds böcker om Stenträsk och invånarna där. Stormberget är tredje och avslutande delen och jag tycker allt knyts ihop väldigt bra.

Vi hoppar mellan dåtid och nutid, berättelserna vävs samman och det är obehagligt och jobbigt att lyssna vissa gånger. Man kommer så nära under allt som händer när det läses upp i ett par hörlurar. Det går som inte att komma undan. Mäns våld mot kvinnor, familjehemligheter och hur det förflutna påverkar en genom livet är ämnen som tas upp. 

Det har varit en spännande resa genom böckerna och det är lite synd att det är över, men jag är nöjd med hur avslutet blev. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar