torsdag 23 november 2023

Sällsynt kloka varelser av Shelby Van Pelt

 

Originaltitel: Remarkably Bright Creatures
Sidor: 367 (Inbunden)
"Tova har tagit jobb som städare på stadens akvarium för att ha något att göra. Hennes make har gått bort och annars träffar hon mest sina enerverande väninnor på tråkiga kafferep.

Med mopp och hink rengör Tova akvariets lokaler efter stängning iakttagen av de vattenlevande varelserna. Där finns den åttaarmade bläckfisken Marcellus som hon är särskilt fäst vid. Samtidigt kommer den unge Cameron till stan, på jakt efter sin pappa. När Tova råkar halka och skada foten får Cameron ta över hennes nattliga städjobb.

Vad varken Tova eller Cameron förstår är att bläckfisken Marcellus döljer många hemligheter i sitt akvarium - han vet vad som hände när Tovas son försvann."

Det här är en bok som fått otroligt många lovord och även om jag kanske inte är lika galet förälskad i den som många andra så tycker jag om den.

Jag gillar verkligen Tova och det är lite extra roligt att hon kommer från Sverige från början. Hon har blivit änka och dessutom försvann hennes artonåriga son för flera år sedan så hon bär på mycket sorg. När hon städar på akvariet får hon ett band till bläckfisken Marcellus, som också har egna kapitel i boken. Han är en mycket intelligent karaktär som ser och vet mycket mer än vad alla människor runt om honom förstår. 

Camerons kapitel fångar mig inte lika mycket som Tovas och Macellus. Speciellt inte i början, då är han faktiskt lite irriterande. Men han växer under berättelsens gång. 

Det är ingen ny favoritbok men den är absolut fin och läsvärd! Lite annorlunda och speciell med en bläckfisks perspektiv.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte precis samma om den här boken. Den hade kunnat vara ännu bättre om den gick lite djupare in i allt och om inte Cameron var en sådan mansbäbis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, helt rätt ord för att beskriva honom!

      Radera