måndag 30 augusti 2021

Eldfödd av Stephen King

 

Originaltitel: Firestarter
Sidor: 479 (Storpocket)
"År 1969 utför en hemlig organisation inom USA:s underrättelsetjänst ett experiment med sinnesutvidgande droger på ett antal universitetsstudenter. Andy och Vicky är några av de som kommer därifrån levande men något har hänt med deras hjärnor: de har begåvats med små parapsykologiska krafter.

Vicky och Andy blir kära, gifter sig och får ett barn, Charlie. Men Charlie är inget vanligt barn. Vid ett års ålder sätter Charlie eld på sin nallebjörn och hennes pyrokinetiska förmåga växer sig snabbt allt starkare. Men hur ber man ett ettåring kontrollera sina märkliga krafter? Och hur får man en trotsande treåring att sluta sätta eld på saker när hon inte får som hon vill?

Familjen försöker hålla Charlies förmågor hemliga, men snart är de tvungna att fly undan en regering som vill studera hennes paranormala gåvor och använda dem för sina egna syften."

I Eldfödd slängs man verkligen direkt in i handlingen! Ingen lugn och ro i början här inte utan läsaren hoppar direkt in i en scen där en man och ett barn jagas i New York. Det är svårt att inte dras in i boken direkt när den inleds på det sättet. 

Jag tycker om berättelsen om lilla Charlie som har förmågor hon har svårt att hantera. Hon och hennes pappa har en fin relation även om deras liv inte är lätt. Det är svårt att få någon sorts vardag när de hela tiden jagas av folk som vill kunna använda Charlies krafter. Det finns många spännande situationer då jag sitter med andan i halsen. Men det finns även delar jag inte tycker är så intressanta, oftast är det när man får läsa från de onda typernas perspektiv. Där händer det att berättelsen stannar upp lite, inte alltid men ibland.

Allt som allt är det en spännande och intressant historia om hur svårt det kan vara för en vanlig människa att stå upp mot något större. Det är både frustrerande och sorgligt att läsa om hur Charlie och hennes pappa bara vill ha ett vanligt liv men människorna som jagar dem vägrar låta det hända.

2 kommentarer:

  1. Det är nog första gången jag har känt mig ordentligt dragen till en Stephen Kingbok. Men den här kändes onekligen sjukt spännande!

    SvaraRadera