torsdag 16 april 2020

Korta brev från en lång resa av Elsbeth Funch


Originaltitel: Korta bref från en lång resa
Sidor: 270 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Vintergård förlag, tusen tack! 
"Elva månader efter att först rest med fartyg över Atlanten till New York kom Elsbeth Funch hem till Sverige med en fullbordad jordenruntresa i bagaget. I bestsellern Korta brev från en lång resa får vi läsa om hennes intryck, upplevelser och äventyr i bland annat USA, Japan, Kina, Indonesien och Indien. Hon skriver om möten med olika människor och kulturer, besvikelsen över Niagarafallen och om när hon blev beskjuten i Kina. Korta brev från en lång resa är en ärlig beskrivning av en värld som ser helt annorlunda ut än i dag och som läsaren får möjlighet att uppleva tack vare Funchs bok."
 Jag har väldigt svårt att motstå böcker som är skrivna i brevform. Speciellt när det är verkliga brev. Det gör det hela ännu mer intressant. I den här boken får vi följa med Elsbeth Funch när hon och hennes man åker på en lång resa i början av 1900-talet.

Med tanke på hur nedstängd världen är just nu var det lite extra fascinerande att få åka till alla möjliga ställen tillsammans med författaren. Det var intressant att läsa om de olika kulturerna, hur livet såg ut vid den tiden på de olika platserna. Samtidigt är det svårt att läsa utan att det sticker lite i ögonen när det kommer nedsättande kommentarer om folk från länderna de reser runt i. Det är så klart färgat av tiden som resan tog plats under, men det är något jag reagerar på varje gång det dyker upp.

Det jag gillar allra bäst är när hon berättar om olika historier och legender som hör ihop med platser de besöker. Vissa naturbeskrivningar är också väldigt målande och trevliga att läsa. Det var lite som att hoppa in i en tidsmaskin och samtidigt få besöka platser som just nu ligger helt utom räckhåll.

2 kommentarer:

  1. verkar intressant, resa i läsfåtöljen är trevligt... och billigt

    SvaraRadera