torsdag 9 april 2020

Den andra sömnen av Robert Harris


Originaltitel: The Second Sleep
Sidor: 314 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"England, år 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax har skickats till den avlägsna byn Addicott St George för att hålla i begravningen av byns präst, fader Lacy. Området är fullt av artefakter från det förflutna, mynt, glasfragment, människoben, som fader Lacy samlat på. Ledde hans besatthet av det förgångna till hans död?
Fairfax är fast besluten att ta reda på sanningen. Under de kommande sex dagarna kommer allt han trott, om sig själv och sin världs historia, att ställas på sin spets."
Nu sitter jag här och funderar över hur sjutton jag ska beskriva den här boken? Det går egentligen att säga mer än det som står här ovan utan att spoila saker. Och jag skulle nog säga att det är bäst att gå in i den utan att veta alltför mycket. Trots att jag visste lite mer, klickade det inte i mitt huvud förrän en bit in vad det faktiskt var jag läste och det gjorde allting mycket mer speciellt.

Tidigare har jag läst Konklaven av samma författare. Den tyckte jag om. Det här är något helt annat och dessutom ännu bättre. Tusen gånger bättre. Det är fascinerande att följa Fairfax i sin jakt på sanningen om vad som hänt fader Lacy och vad hela mänsklighetens förflutna egentligen råkade ut för. Vad är det kyrkan vill dölja? Vad är det för underliga saker fader Lacy har i sitt hem?

Det här var en bok jag verkligen inte ville lägga undan. Jag ville bara läsa och läsa och läsa. Samtidigt blev jag ledsen när den närmade sig sitt slut. Då önskade jag att den var några hundra sidor längre så jag hade kunnat få stanna kvar i den ett tag till.

Jag kan bara säga att den var otroligt bra. En läsupplevelse som inte liknar någon annan jag har haft.

4 kommentarer:

 1. Åh, om du tyckte denna var bättre än Konklaven (som jag gillade väldigt mycket) måste jag definitivt läsa denna! Superbt tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer tycka om den här också! :D

   Radera
 2. Jag berättade väl kanske mer, men jag tycker ändå inte att jag spoilade. Man får ganska tidigt in i boken veta var och när vi befinner oss. Men visst är det en helt fantastisk bok.

  SvaraRadera