torsdag 23 april 2020

Hantverkaren av Sharon Bolton


Originaltitel: The Craftsman
Sidor: 394 (Inbunden)
Serie: Florence Lovelady (del 1)
"Gripandet av begravningsentreprenören Larry Glassbrook blev startpunkten för Florence Loveladys lysande karriär inom det brittiska polisväsendet. Glassbrook dömdes för de bestialiska morden på tre ungdomar i den lilla staden Sabden i nordvästra England. Offren hade begravts levande, i kistor som Glassbrook själv tillverkat. Han erkände och fallet verkade lika glasklart som det var spektakulärt.
Trettio år senare är Larry Glassbrook död, och Florence återvänder till Sabden för att närvara vid begravningen och en gång för alla sätta punkt för den makabra historien. Men så börjar händelser ur det förflutna upprepa sig - på ett fasaväckande sätt.
Är det möjligt att Florence hade fel den där gången för många år sedan? Eller är det någonting annat, ännu mörkare, som nu satts i spel?"
Det är ett tag sedan jag läste något av Bolton, men nu har jag verkligen blivit påmind om hur bra hon är! Hantverkaren köpte jag på bokrean i år och jag ville inte att den skulle bli stående oläst i flera år så den fick snabbt hamna i en TBR-hög.

Det var ett bra beslut! Hade jag varit ledig dagen efter jag påbörjade den så hade jag läst långt in på natten och avslutat den direkt. Så sträckläsningsvänligt var det. Jag ville absolut inte lägga undan den och satt med den när jag borstade tänderna till och med.

Dels är själva berättelsen väldigt bra och spännande, kan ni tänka er hur panikframkallande det skulle vara att bli levande begravd? Dels är det intressant och frustrerande att se hur Florence får kämpa på jobbet när boken går tillbaka till dåtidsperspektivet. Att vara kvinnlig polis på 60-talet var verkligen ingen dans på rosor. Hennes manliga kollegor tar henne inte på allvar, letar varje möjlighet de kan hitta för att klanka ner på henne och så vidare. Trots att det är hon som för fallet framåt.

Men det är inte bara en traditionell deckare. Här finns något annat också. Den beskrivs bland annat som en gotisk thriller. Så det finns inslag i den som gör den speciell. Jag vill inte riktigt beskriva vad för det känns som att det spoilar en del. Jag kan tänka mig att det gör så att den inte passar alla som vanligtvis läser deckare, men för mig var det en fullträff.

Jag trodde att det var en fristående bok men såg sedan att det kommer en andra del om Florence till sommaren.

7 kommentarer:

 1. Jag borde verkligen ta tag i Bolton igen. Har gillat allt jag läst av henne hittills och Hantverkaren står här oläst.

  SvaraRadera
 2. Låter så härligt att hitta en bok man kan bli helt uppslukad av!

  SvaraRadera
 3. Den fick inte full pott hos mig, men den är bra.
  https://tofflandel2.wordpress.com/2019/01/03/hantverkaren/

  SvaraRadera