måndag 4 februari 2019

Ormen i Essex av Sarah Perry


Originaltitel: The Essex Serpent
Sidor: 429 (Inbunden)
"London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. 
Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra."
Den här boken har verkligen varit hyllad från så många håll och jag hade stora förhoppningar på att dras in i ett äventyr som kunde hålla mig fängslad genom sidorna. Men jag blev ganska besviken faktiskt, och det gör alltid lite ont att säga när man trott att man skulle tycka om en bok.

Men det kändes som att jag aldrig blev indragen i berättelsen, jag började inte bry mig om Cora eller William. Jag läste den noga ganska stor del av boken men sen började jag skumläsa för att jag inte var tillräckligt intresserad. Den innehåller en del brev och de läste jag alltid ordentligt för dem gillade jag.

En stor del till att jag inte fastnade tror jag var för att den innehåller så många sidohistorier. Jag tröttnade till slut för det jag ville läsa om var Cora och det mystiska odjuret. Men jag fick alldeles för mycket av allt annat och alldeles för lite av just det.

Jag trodde verkligen att den skulle vara en bra matchning för mig men tyvärr, vi funkade inte ihop. Den är välskriven och jag kan se att författaren är duktig men jag saknade den historia jag trodde att gav mig in i och fastnade inte för den jag fick.

12 kommentarer:

 1. Svar
  1. Härligt att den passade dig bättre! :)

   Radera
 2. Samma åsikt som jag hade. Det var mest blaha över hela boken

  SvaraRadera
 3. När jag läser på baksidan på boken låter det som den skulle passa mig riktigt bra. Men som med alla hyllade böcker är det faktiskt lite nervöst för att den inte ska leva upp till förväntningarna. Får göra pinan kort och läsa den snart.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore jättespännande att se vad du tycker om den!

   Radera
 4. Nej den funkade inte för mig heller :( inte alls..

  SvaraRadera
 5. Har ingen store planer om å lese denne boka selv, men coveret var ganske fint. Synd at boka ikke overbeviste da, det er alltid litt irriterende når man tror at man kommer til å like en bok og så blir skuffet. Fin omtale dog :)

  SvaraRadera
 6. Något i mig vill läsa denna men känner samma som du att jag inte heller kommer klicka med den :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju många som gillar den så du kan ju höra till den gruppen! :)

   Radera