onsdag 27 februari 2019

Kastanjemannen av Søren Sveistrup


Originaltitel: Kastanjemanden
Längd: 14t 45min 
Uppläsare: Mattias Linderoth
"En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?" 
Den här boken började dyka upp överallt på Instagram helt plötsligt så jag blev väldigt nyfiken och passade på att välja den som nästa ljudbok att lyssna på. Uppläsningen av Mattias Linderoth är riktigt bra och han har en röst som gör att det är lätt att dras med i allt som händer.

Själva berättelsen är verkligen spännande. Det är hemska som mord som sker och kopplingen till fallet med den försvunna flickan gör så att allting blir riktigt intressant. Det är svårt att trycka på stoppknappen eftersom jag så gärna vill få veta hur allt hänger ihop och vem som är Kastanjemannen. Minst två gånger tror jag att jag har kommit på det, en av gångerna tycker jag till och med att jag varit ganska smart och kommit på en lösning som man kanske inte skulle se som uppenbar men tji fick jag. Jag var inte ens i närheten med någon av gissningarna! Det blev en stor överraskning när det äntligen avslöjades.

Det enda jag stört mig på under lyssningen är flera av männens tankar om kvinnliga karaktärer. Det är ganska tröttsamt att höra hur någon (kanske inte ordagrant ihågkommet nu men ni fattar grejen) "vill ge henne en åktur hon sent ska glömma" och liknande tankar. Och det händer upprepade gånger. När en polis som ska skydda ett vittne reflekterar över att hon har en snygg rumpa och funderar om de kanske hinner ta en omgång tillsammans så suckar jag högt. Jag förstår bara inte vad det tillför historien alls.

Om man bortser från de tillfällena så är det en väldigt spännande och nervkittlande deckare med många oväntade svängar.

6 kommentarer:

 1. Kul omslag, ingen pysselbok förstår jag.

  SvaraRadera
 2. Sin genre till trots har jag också blivit nyfiken på den här boken, men å så tröttsamma repliker. Känns inte som om de hör hemma i den här berättelsen, om ens någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag förstår verkligen inte varför de behövde dyka upp flera gånger.

   Radera
 3. Jag gillade verkligen boken men just det där med kommentarerna störde jag mig rejält på. Att en karaktär håller på så kan jag köpa men här känns det sunkigt från författarens håll när just dessa tankar från flertalet män exponeras i boken på det här sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Det blev alldeles för mycket när flera hade liknande tankar.

   Radera