tisdag 25 juli 2017

Lilla smycket av Patrick Modiano

Originaltitel: La Petite Bijou
Sidor: 127 (Pocket)
"Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa.
Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt."
Modiano är den första nobelpristagaren jag blivit intresserad av att läsa faktiskt. Kanske var det för att jag hade börjat jobba i bokhandeln då och följde avslöjandet om vem som vann tillsammans med kollegorna där. Jag kollade i alla fall upp hans böcker efteråt och flera av dem lät riktigt bra.

En av dem var då Lilla smycket, en dotters sökande efter svar och hennes försök att förstå sin uppväxt. Det är en väldigt lågmäld bok där det egentligen inte händer så mycket. Men jag tycker om den i alla fall. Den går mycket på tankar och känslor, och tillsammans med Modianos språk blir det en läsvärd liten berättelse. Kanske förstärktes allt ännu mer av att jag läste den helt ensam ute i stugan, där det är alldeles tyst och läsandet verkligen kan uppsluka mig helt och hållet.

Den är ju väldigt kort så jag har inte så mycket att säga om den. Men nu ser jag ännu mer fram emot att läsa mer av författaren!

10 kommentarer:

 1. Vi läste den i bokcirkeln och jag tyckte om den vill jag minnas men jag har inte kommit mig för att läsa någon mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog mig ett bra tag att komma till den här men nu vill jag verkligen läsa mer :)

   Radera
 2. Låter klart intressant :) Jag skulle vilja läsa fler nobeltagare men så blir det sällan av... Borde ge mig själv det som läsmål att läsa ett visst antal nobelpristagare ett år eller så :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa! :) Jag har nog aldrig varit riktigt intresserad av det innan Modiano :)

   Radera
 3. Den här har jag lyssnat på, gillade och sen har jag lyssnat på någon till som jag också tyckte om ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gärna läsa Dora Bruder av honom! Den verkar bra :)

   Radera
  2. Ja gör det, den är väldigt bra! :)

   Radera
  3. Vad kul att du tycker det :D

   Radera
 4. Den där gillade jag. Har en till av honom i bokhyllan tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också i alla fall en till av honom som väntar i bokhyllan :)

   Radera